HockeyNews
PLUS

HV71 får jaga ersättare till Lias – sportchefen om möjligheterna

(16512) Hult/Lias/Sandin/Johansson
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 25 november 2020

FacebookXWhatsApp

HV71 hade räknat med Lias Andersson hela säsongen, men nu ser han ut att lämna i förtid. Det tvingar HV71 ut på jakt efter en ersättare.
Här ger sportchefen Johan Hult sin syn på läget, marknaden, ersättare och statusen med Linus Sandin. 
–  Önsketänkandet är att hitta någon som är i gång, men det begränsar också urvalet ganska mycket, säger han till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Tillsammans med New York Rangers hade HV71 kommit överens om att Lias Andersson skulle tillbringa hela säsongen i SHL.


Men i början av oktober trejdades Anderssons rättigheter bort från New York till Los Angeles Kings och under måndagen aviserade Los Angeles att de har ambitioner att plocka över centern till NHL-campen, som ska dra i gång någon gång i december. 


Nu ger HV71:s sportchef Johan Hult sin syn på den uppkomna situationen. 


– Det är väl klart att det är en tuff situation för alla inblandade parter. När vi gick in i säsongen hade vi alla samma bild av vad Lias (Andersson) behövde, att han behövde vara på plats här och få kontinuerlig speltid. Han har inte haft en säsong på samma plats sedan säsongen 2016/2017 tror jag. 


– Men i och med trejden så kom det in en ny part i bilden och de ser annorlunda på saken. Det spelar ingen roll hur tråkigt vi tycker det är, vi måste respektera det avtal som finns i det här läget, säger han. 


Vad säger LA Kings när du pratar med dem?


– Det blir ju ett unikt år till att börja med. I vanliga fall görs de här sakerna klara under sommaren, nu hamnade deras säsong efter och den tog slut i oktober och därför blev trejden väldigt sen. Om de trejdar till sig någon så gör de ju det med ambitionen att de tror på den spelaren. Beskedet jag fått är att han ska åka över. 


När lämnar han?


– Det finns inga besked på det i dagsläget. Nu pratade jag med Los Angeles idag (läs igår), men det finns inga svar på när de drar igång där borta riktigt än. Så jag har inget svar på det. 


Lias Andersson kommer att lämna HV71. Frågan är bara när. Foto: Bildbyrån

Nu startar HV71 jakten på en ersättare och med tanke på det tajta spelschemat laget har framöver och att JVM är inom räckhåll, där flera HV-spelare förväntas bli uttagna är det brådskande. 


Men att ersätta en center av Lias Anderssons kaliber är inte helt lätt. 


– Så är det ju. Det är klart att önsketänkande är att ta in någon som är i gång och spelar i dagsläget. Med tanke på hur vårt spelschema ser ut den närmsta tiden och att vi inte vet om Lias blir kvar en vecka, två veckor eller veckor så gör det ju situationen problematisk. Sen finns det en ekonomisk sida i det också. Önsketänkandet är att hitta någon som är i gång, men det begränsar också urvalet ganska mycket. Vi får titta väldigt brett just nu och dra i alla trådar vi kan, säger han. 


Hur gynnsam är marknaden just nu?


– Det beror på vad man söker. Letar du efter centrar är det aldrig en gynnsam marknad. Ska du då dessutom ha en center som är tänkt för en topplina är det klart att utbudet blir begränsat.


LÄS MER: Andersson till Kings – kan påverka framtiden i SHL: "Inget jag vet ännu"

En svensk center som stämmer in på Hults beskrivning är den förre Färjestadskaptenen Linus Johansson, som nyligen fick lämna Sotji i KHL. Men sportchefen medger att han inte är aktuell. 


– Linus är en fantastisk duktig spelare, det kan jag inte säga någonting annat om. Men där tror jag att det är skatteregler som sätter ordentliga käppar i hjulet för att han ska titta på Sverige just nu. I och med skattereglerna har vi inte hört av oss. Sverige är nog inte första prio för honom, säger han. 


Kan det vara aktuellt med ett nytt NHL-lån, som kan stanna här hela säsongen?


– Skulle den situationen dyka upp och vi känner att det passar oss så skulle det absolut kunna vara aktuellt. Men där går också alla och trampar, de vill vara där borta och testa på det. Vi har ett pressat spelschema och ett junior-VM som kommer upp här snart och där tappar vi en del spelare också, så det är klart att vi behöver få klart med något hyfsat snart. 


När det gäller forwarden Linus Sandin, som är utlånad från Philadelphia Flyers är planen densamma som tidigare.


– Det är sagt att han ska lämna. När det drar igång där borta så kommer han att åka över till Flyers och försöka slå sig in där borta. Men det visste vi redan när vi gick in i avtalet, säger Hult. 


HV71 öppnar för att plocka in en ersättare även till honom. 


– Det beror på. Nu har vi ett gäng unga killar som står och knackar på dörren och vill in. Försvinner Lias och Linus samtidigt som det är junior-VM så måste vi ha någon form av beredskap för det, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)