Ek: Var det en tidig Rhett Rakhshani-effekt i Djurgården?


16 november 2020

STOCKHOLM. Är det en tidig Rhett Rakhshani-effekt vi ser i Djurgården?

Eller bara en dos jävlar anamma efter en tung lördagskväll i Karlstad? Snart vet vi.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det går lite upp och ner i SHL för Djurgården. Truppen har potential, men är lite tunn.


Samma sak skulle man grovt förenklat kunna säga om William Eklund. Det går i ärlighetens namn mest uppåt för ”Wille Virvelvind” och på Hovet är han smått otrolig och fruktansvärt svårstoppad när han drar upp farten – och ändrar riktning.


Han gjorde en jättematch förra torsdagen då Djurgården besegrade Linköping med klara 6–2 hemma i Stockholm. Eklund stod för två mål och en assist och den 18-årige forwarden var ett enda stort leende efteråt.


Om det var ett leende och alert Djurgården i torsdags var det ett oförberett och lätt förvånat Stockholmsgäng som tappade allt spel framför eget mål och med bristande backchecking mot ett suget Färjestad blev det en svidande 5–0-förlust.


Och dagen efter knäppen i Karlstad berättade sportchefen Joakim Eriksson, som också är tillförordnad vd och har hållit hårt i pengarna under coronakrisen, att han har värvat SHL-profilen Rhett Rakhshani.


## Det kommer att bli ökad konkurrens på forwardssidan Djurgården.


Det kommer att behövas om laget först och främst ska klara sig undan kval och skaffa sig marginal neråt. För att sedan, när både defensiv och offensiv sitter lite bättre och är synkat, börja nån form av marsch uppåt i en coronahaltande tabell.


Djurgården har fått skador på två forwards, Mattias Guter och Anton Hedman, och kommer att släppa iväg både William Eklund och Alexander Holtz till JVM under en månad – det är två tredjedelar av Djurgårdens förstakedja.


Så Rakhshani blir en välkommen forward. Amerikanen, som vann SM-guld med Frölunda i finalen mot Djurgården 2019, hade ingen bländande säsong i Frölunda, men kommer att göra nytta i Robert Ohlssons lag.


– En jättebra hockeyspelare, grym kille och en av de bästa som har funnits i ett omklädningsrum av det jag har hört. Grym hantverkare och jättebra i ett slutspel, säger Ohlsson om Rakhshani.


Att döma av Djurgårdens insats mot Skellefteå kan man nästan ana en tidig Rakhshani-effekt. I alla fall i den första perioden då Djurgården var som bäst samtidigt som Skellefteå slumrade som mest.


Efter den mindre lysade matchen i Karlstad fick forwarden Dominik Bokk finna sig i att vara bänkad på Hovet. In på den platsen i tredjekedjan kom Albin Grewe.


Detroit-draftade Grewe har en fysik och en elakhet som är nyttig i ett SHL-lag, men av någon anledning har han inte riktigt fått något genomslag i Djurgården. Mot Skellefteå fick han det.


Det var han som höll sig framme och tryckte in en retur till 1–0.


Det är när Rakhshani anländer från USA, som forwards som Grewe, Bokk och Linus Andersson måste ha manifesterat sin plats i en kedja för att inte bli extraforward eller hamna på läktaren.


William Eklund var bra mot Skellefteå, men den här gången räckte det inte till tre poäng. Om Skellefteå var blekt i två perioder mot Djurgården var den tredje desto mäktigare.


Ett underläge med 2–0 blev till 2–2 och en säkrad poäng. Skellefteå öste på med allt och hade 17–2 i skott på mål. En poäng skulle med hem till Västerbotten där lagen möts igen på torsdag.


I den tredje perioden var Mantas Armalis Djurgårdens stora hjälte. Jacob Josefson satte punkt med 3–2 på övertid och det var det där jävlar anammat som han och hans gäng behöver ta fram oftare.


Laget måste bli jämnare över 60 minuter. Och från hemmaplan till bortaplan.


På bortais har det bara blivit en poäng av 15 möjliga. Det finns utvecklingsmöjligheter.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.