HockeyNews
PLUS

Martinsson om coronasmittan i HV71 och Tre Kronors bubbla i Finland

(16231) Eric Martinsson/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2020

FacebookXWhatsApp

Eric Martinsson har trivts med att vara tillbaka i Tre Kronor även om det har inneburit att han och landslagskamraterna har varit inlåsta på ett hotell i Helsingfors i en vecka.

Under matchdagen mot Finland fick han veta att hans klubblag HV71 drabbats av coronasmitta inför omstarten i SHL.

– Jag vet att det är en tre stycken som är smittade eller hur det var. Vi får se hur det artar sig, säger han till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:


IQ Fuel Makes you better, for real! 


All Out CCM Hockey 


När Luleåbacken Nils Lundkvist tvingades lämna återbud till Tre Kronor fick HV71-backen Eric Martinsson, 28, chansen att spela i landslaget för första gången sedan 2016/2017.


Den tog han utan att blinka. Karjalaturneringens genomförande har varit omdiskuterat, men genom att spela och bo i en så kallad bubbla har arrangörerna lyckats hålla spelarna ifrån coronasmitta under pandemin.


– Jag tycker att det är extremt bra organiserat allting. Vi sa det att det har nästan varit den säkraste platsen på hela jorden att befinna sig på nu på detta hotellet i Helsingfors, säger Martinsson till HockeyNews.se.


Han berättar:


– Det har varit handsprit, det har varit masker, det har varit strikta regler och vi har inte fått lämna hotellet. Man har inte fått så mycket frisk luft så sätt. Det har egentligen varit när man har tagit sig till arenan och klivit av bussen och då passat på att suga in lite luft. Det har funkat väldigt bra. Det är klart att vissa stunder hade man velat gå ut lite. Ah, man har bara fått gilla läget. Det har varit extremt kul att vara här och att spela med landslaget är alltid en ära. Det var inget att tveka på.


Tre Kronor anlände till Helsingfors i måndag efter att ha genomgått covidtest både före avfärd och vid ankomsten till Finland. På hemvägen till Sverige blir det likadant.


Men under söndagen blev det bekräftat, det som HV71-coachen Nicklas Rahm befarade i en intervju med HockeyNews.se under lördagen, att det smugit sig in coronasmitta i Jönköpingslaget.


Eric Martinsson blev informerad om det under söndagen före matchen mot Finland.


– Jag har sett att det har skrivits lite i lagchatten. Jag försökte foka på matchen idag, men såg att det skrevs lite och så där, säger Martinsson.


Eric Martinsson in action mot Ryssland. HV71-backen har nu spelat 13 landskamper med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


HV:s lagläkare Jonas Kalman har varit på plats i Helsingfors och jobbat i Tre Kronor. Och det blir doktorn som kör hem HV71:s Tre Kronor-trio Eric Martinsson, Lias Andersson och Anton Wedin från Arlanda till Jönköping.


– Man får ta det nu när jag kommer hem. Jag vet att det är väl en tre stycken som är smittade eller hur det var. Vi får se hur det artar sig. Det har varit en hel del lag som har varit drabbade. Man får göra det bästa av det, säger Martinsson vars HV71 får veta på måndagen om SHL-matchen mot Brynäs på tisdag behöver skjutas upp.


Dessvärre fick Eric Martinsson och Tre Kronor lämna Helsingfors med tre förluster mot Tjeckien (1–3), Ryssland (1–2 på straffar) och Finland (2–3).


– Det finns inga ursäkter. Det är en match vi måste vinna helt klart. Det är två matcher i rad nu som vi tappar. Det är surt, säger Martinsson.


Han följde den första matchen, mot Tjeckien, från läktarplats i Hartwall arena, medan han spelade de två sista.


– När jag satt på läktaren och kollade tyckte jag tjeckerna var tyngre och starkare överlag. De fick längre anfall och spelade smartare med pucken. Chippade ut i vissa lägen och var kreativa i vissa lägen. Det var väl egentligen lite det som var vårt problem genom hela turneringen, att vi gjorde lite fel värderingar. Ville vara kreativa i fel lägen, menar Eric Martinsson.


LÄS MERTrist att behöva förlora i onödan för att lära sig hur man vinner


Tre Kronor blev jumbo i Karjalaturneringen för tredje året i följd. Martinsson fortsätter:


– Jag vet att det har snackats mycket om att det är många (nio) som gör sina första landskamper och det kan vara tufft när man kommer in och vill visa mycket. Det blir lite överambition kanske. Det är svårt att svara så här direkt efter. Jag tycker ändå att vi gör så pass mycket rätt i de sista två matcherna, trots att vi är pressade idag, att vi ska kunna knyta ihop det.


– Finnarna är starka idag, absolut, men har man 2–0 på bortaplan ska man kunna stänga det.


Är det ett glapp mellan själva spelidén och de värderingar som spelarna gör?


– Nej, jag tycker att spelidén har varit väldigt klar och tydlig. Jag snackade med några i laget om det och jag tycker att det har varit otroligt tydliga genomgångar och scoutingrapporter innan matcher. Där ligger absolut inget problem.


Martinsson igen:


– Jag tror att det är ett ungt lag och det gäller att lära sig vinna på internationell nivå. Det är bra mycket tuffare än det är i SHL. Jag skulle säga så här direkt efter är det en liten rutinfråga, faktiskt. Men två vinster skulle vi ha haft, helt klart.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)