Lias Andersson om framtiden i HV71 och kaptensrollen i Tre Kronor

4 november 2020

Lias Andersson trejdades från NHL-klubben New York Rangers till Los Angeles för snart en månad sedan, men vet ännu inte var LA Kings helst vill ha honom under återstoden av säsongen.

Under tiden axlar han rollen som lagkapten – i Tre Kronor.



Landslagen presenteras av:


IQ Fuel Makes you better, for real! 


All Out CCM Hockey 


Tre Kronor är i Helsingfors för att spela Karjalaturneringen under speciella former. Spelarna har testats flera gånger för covid-19 och befinner sig i en så kallad bubbla. De får inte lämna spelarhotellet och umgås bara med varandra. Detsamma gäller för samtliga fyra deltagande lag.


– Det är mysigt. Lite lite långtråkigt vissa stunder. Men vi har kul, säger Lias Andersson via länk från hotellet i Finland.


Spelarna sysselsätter sig på en rad olika sätt på hotellet.


– Spelar tv-spel gör några, spelar lite kort, kollar serier, kollar filmer, kollar fotboll gör jag väldigt mycket. Det var kul med Champions League igår. Det är vad jag gör.


Har du något favoritlag?


– Liverpool håller jag på.


Lias Andersson är med andra ord en klok ung man som nu blivit utsedd till att vara Tre Kronors lagkapten under turneringen. 


Senast han var lagkapten var under JVM för snart tre år sedan.


– Jättekul, så klart. En stor ära och kul att bli utvald till det. Det är nånting jag trivs med och jag tycker att jag växer med såna uppgifter, att ha lite ansvar, så jätteroligt och hedrande, säger Andersson.


Han tillägger ödmjukt:


– Sedan är det inte så mycket att ta hand om. Det är fantastiska killar och spelare i hela laget. Det är ingen man behöver hålla ett extra på eller såna grejer, utan det är bara att försöka föregå med gott exempel och bidra med hårt jobb och bra spel.


I Tre Kronor får han Rögleduon Leon Bristedt och Daniel Zaar som kedjekamrater mot Tjeckien på torsdagen.


– Det känns bra tycker jag. De är duktiga båda två. Jag har bara spelat mot dem innan och vet vad de kan från det. Jätteroligt, det är två skickliga spelare, så det är svinroligt.


Daniel Zaar och Leon Bristedt blir kedjekamrater med Lias Andersson i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


Den 7 oktober blev Lias Andersson trejdad från New York Rangers till Los Angeles Kings. Rangers hade ett låneavtal med HV71 om att 22-årige Andersson ska spela i SHL-klubben säsongen ut.


Men nu är det Los Angeles som har rättigheterna till Lias Andersson som valdes i förstarundan av NHL-draften 2017.


LÄS MERAndersson till Kings – kan påverka framtiden i SHL: "Inget jag vet ännu"


Han väntar på ett slutgiltigt besked från Los Angeles om att vara kvar i HV säsongen ut.


– Jag vet faktiskt inte själv än. De har inte suttit ner och pratat om det riktigt, så vi får se vad LA säger och vad de vill, helt enkelt, säger Andersson.


Har du pratat med Kings?


– Ja, det har jag gjort. Jag pratade runt trejden och allt det där och har fått ett välkomnande. Det känns bra. Sedan försöker jag bara fokusera på här och nu så får agenter och allt vad det är sköta det utifrån.


Lias Andersson har gjort två mål och fyra assist på åtta SHL-matcher för HV71 i höst. Han har missat fem matcher då han var avstängd efter att ha delat ut en armbågstackling mot Luleå.


Hur är din form nu?


– Den tycker jag har varit upp och ner. Jag tycker att jag hade en väldigt bra start på säsongen och en fin försäsong och kom in i det bra. Sedan hamnade jag lite olyckligt där med avstängningsgrejen och missade x antal veckor på grund av det och har fått spela tre matcher före brejket så det var skönt att få in dem och jag känner väl att jag blir bättre och bättre och starkare och starkare för varje dag som går, säger Andersson, som var med och vann VM-guld med Tre Kronor i Köpenhamn 2018.


LÄS MERTre Kronors målvaktsval gjort – och forwarden skadad efter kollision


Nu får han sina första tre landskamper med Tre Kronor sedan dess.


– Jag är fortfarande ung och tycker att det är skitkul att spela hockey och tackar aldrig nej till att få åka och spela matcher och representera landet. Viktigt för mig personligen och jag tycker det är svinroligt. För matchtempo och utveckling är det skitbra också.


"Upp och ner", säger Lias Andersson om sin form i HV71. Foto: Bildbyrån.


Hur ser du på motståndet från Tjeckien, Ryssland och Finland?


– Jag har dålig koll och har inte kollat igenom något lags lineup. Men det är ju landslag och det kommer alltid att vara hög nivå. Jag förbereder mig på samma sätt som jag alltid brukar göra till vilken match som helst. Det ska bli roligt att få mäta oss med bra spelare och framför allt få spela med så bra spelare.


Ryssland har fått kritik för att de skickar sitt juniorlandslag – hur ser du på det?


– Jag vet inte, det är svårt att säga. De har väldigt mycket spelare att välja på och deras juniorlag är säkert jätteduktigt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det blir match det också. Tror de att de har en bättre chans mot oss med juniorlaget får de skicka det om de vill.


Lias Andersson kommer att ha en stor offensiv roll i Tre Kronor och ingår även i en powerplayenhet.


– Roligt. Jag tycker vi i klubblaget har haft ett fungerande powerplay och jag tycker att jag har varit en bidragande faktor där så det är nånting jag trivs med och tycker är roligt. Jättekul att de vågar tro på oss här i landslaget också och vi ska göra allt vi kan för att hitta en kemi så snabbt vi kan och få det att fungera här också.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.