HockeyNews
PLUS

AIK-tränaren om lagets tunga start: ”Inga mästerskap som delas ut i november”

(16167) Håkan Åhlund
Bildbyrån

Publicerad: 4 november 2020

FacebookXWhatsApp

AIK har fått en tuff start på säsongen och placerar sig i botten efter elva matcher.
Här berättar tränaren Håkan Åhlund om den bleka offensiven, vad som behöver bli bättre, och hur långt man har kommit i processen.
– Det kommer att ta den tid det tar, säger han till HockeyNews.se

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 


Nysatsande AIK har fått en tuff start under den nya tränarduon Håkan Åhlund och Anton Blomqvist. Laget har bara vunnit fyra av sina elva matcher så här långt och frågan de flesta ställer sig är var laget egentligen står. 


– Vi har blandat och gett ganska friskt. Vi har gjort mindre bra prestationer i vissa matcher, medan betydligt bättre i vissa. Allsvenskan är tuffare någonsin. Samtidigt har AIK fått en helt ny tränarstab, 16-17 nya spelare och de ska komma in i vardagen och anpassa sig till vårt spelsystem så att vi klarar av att prestera på en hög nivå varje dag.  Där är vi inte ännu, absolut inte, säger Håkan Åhlund och fortsätter:


– Vi är inne i en process och det kommer ta tid innan vi får rätt på det. Sen vet jag också att det handlar om att vinna matcher och vi är absolut inte nöjda så här långt. 


Hur långt har ni kommit i den processen?


– Det är svårt att säga hur långt vi har kommit. Vi vill ta steg varje dag och undvika att vi tar ett steg tillbaka efter en bra match till exempel. Vi vill hitta trygghet och jämnhet i spelet och det kommer komma ju längre vi håller på.


Vad har saknats så här långt?


– Det är att orka göra det vi pratar om varje dag. Det är mycket mentalt att orka, att vara strikta i sättet vi vill spela. När man inte är det och när man inte är van vid att göra det över tid så tar det tid att få in det, det är ingenting man förväntar sig ska sitta efter två eller tre månader. Det kommer att ta den tid det tar. 


AIK la mycket pengar på att förstärka sin offensiv inför säsongen, men så här långt har laget endast gjort 24 mål framåt, vilket är fjärde minst i serien. 


Är du besviken med de offensiva spelarna?


– Jag är inte besviken. Men självklart är det något vi jobbar med. Vi jobbar med de sakerna vi kan förbättra men även saker vi har gjort bra. Alla förbättringspunkter diskuterar och pratar vi om dagligen. 


Kräver du mer av de offensiva spetsarna?


– Alla har olika roller och de som har erfarenhet och har varit ledande på den här nivån förut vill vi förstås ha produktion i från. Men vi är ett lag och vi vrider och vänder på de här grejerna varje dag. 


Anton Holm har inte fått målskyttet att lossna riktigt än. Foto: Bildbyrån

En tydlig bakomliggande faktor bakom den bleka offensiven är det antalet skott AIK skickat i väg mot motståndarnas mål. Laget är tredje sämst i serien med sina 275 skott. 


– Det är klart att man kan lägga ihop det. Tar man lite avslut är det svårt att skapa chanser och göra mål. Det går hand i hand med det vi pratade om, att spelarna inte är vana vid det vi vill att AIK ska göra över tid. För oss handlar det om att ha en struktur i det vi gör. Det är inga mästerskap som delas ut i november. Vår plan är att vi ska bli bättre ju längre tid som går. 


Under onsdagskvällen väntar Kristianstad på bortaplan – ett lag man vann så sent som mot i fredags (2–0). 


– Det var en tuff match mot dem i Stockholm, men det var en prestation där vi tog steg. Vi fick se delar av hur vi vill att vi ska uppträda på isen. Det är den prestationen vi behöver ta fram för att vinna igen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!