HockeyNews
PLUS

Farhågorna trots succéstarten – ”Säsongen kanske bara är på låtsas”

(12045) Björn Jonason
Magnus Ekeros

Publicerad: 28 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Ifjol var grundserien i stort sett ett enda långt misslyckande för hajpade Huddinge. I höst har laget däremot gjort stor succé och är det enda laget med full poängpott i hela Hockeyettan.
För HockeyNews.se berättar veteranen Björn Jonason om skillnaden gentemot fjolåret, klassen på serien och farhågan att den här säsongen inte kommer att spelas klart.
– Det är något som ligger och gnager i bakhuvudet, att allting kanske är på låtsas, säger 32-åringen.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Sju omgångar in i seriespelet (där vissa tabeller förvisso haltar en aning) är Huddinge det gäng som gjort störst avtryck av alla. Med sju raka segrar är de ensamma i hela ligan om att inte ha tappat en enda poäng så här långt och de 46 mål som laget producerat framåt är flest i serien.

Det är en ganska påtaglig skillnad gentemot fjolåret då ett stjärnspäckat och hajpat Huddinge-gäng låg på en tiondeplats i östra serien efter sju spelade omgångar med en ynka seger under ordinarie tid och sju inspelade poäng.

– Det har kanske gått lite över förväntan, det är klart att vi har sett fram emot att vinna varje match men det har varit ganska komfortabelt många matcher även om vi blandar och ger ganska mycket i matcherna och det finns mycket att jobba på. Vi har inte nåt vår högsta topp även om vi har gjort väldigt bra resultat, konstaterar veteranen Björn Jonason som själv svarat för 15 poäng (7+8) på sju matcher i seriestarten.

– Det är en sjukt bra grupp, det är många individer som är där varje dag och vill framåt precis så som det ska vara i Talangfabriken. Sen tycker jag att vi har en otroligt bra ledning i år med Peter Nylander och Christopher From Björk som är väldigt tydliga och jag tycker att det är ett helt annat koncept på träning, det finns en tanke med allt. Det känns väldigt kul, man lär sig något nytt nästan varje dag och det finns en tanke med träningarna på ett annat sätt som inte jag har varit med om förut i alla fall.

Vad är den främsta skillnaden jämfört med det misslyckade fjolåret?
– Det känns som att i år har alla köpt så som vi ska spela och då blir det mycket enklare att forma en grupp på det sättet.

– Förra året fanns det tio olika vägar att gå, det var ingen bestämd väg utan vi kastades ut hej vilt hur vi skulle göra och inte göra och många ville vara med och bestämma och köra sitt eget race. Då spelar det inte någon roll hur bra planen än är utan alla måste köpa planen som kommer uppifrån, då brukar det bli bra.

Säsongsstarten har varit en succé för Björn Jonason och hans Huddinge. Bild: Skärmdump Stay-Live.


”Allting kanske är på låtsas”
Men även om fjolårssäsongen blev si så där som ett resultat av svårigheter att få ihop gruppen är årets succéstart där Huddinge gått fram som en slåttermaskin i den östra serien aningen överraskande. Många trodde nog att de skulle bli bra, men inte så överlägsna...

Hur är klassen på serien, är den bättre eller sämre den här säsongen?
– Ja, om man läser på förhand så har ju alla gått ut och sagt att den skulle vara bättre än någonsin och sådana grejer, jag kanske tycker att den är sämre än på många år. Det är vissa lag som har kommit upp och sticker ut näsan, det är Strömsbro och Enköping som har gjort det bra, absolut. Men sen är det de här självklara lagen som kanske inte har imponerat, som Hudiksvall och Visby. Det gör kanske att det blir en jämnare serie. Men jag tycker att motståndet än så länge, jag vet inte om det bara är för att vi har varit bra, men tycker tycker faktiskt att serien är lite sämre i år.

– Jag vet inte om det har att göra med hela den här pandemin eller inte, om man kan skylla på det, men jag tror inte på det heller. Alla har ju samma förutsättningar som tidigare år. De flesta ligger på samma lönebudget, de har fått de spelare de vill, de har musklerna att leverera, men det har liksom inte riktigt skett. Nu är det tidigt på säsongen så klart, det är bara sju matcher in, men min generella tanke är nog att den är lite sämre i år.

Hur är det annars att spela en sådan här coronasäsong?
– Att inte ha någon publik är man ju ganska van vid, även om det var lite konstigt att vara nere i Visby och inte höra det här dånandet och skrikandet. Det som känns lite konstigt är ju att tanken finns i bakhuvudet att säsongen kommer troligtvis inte spelas klart. Det är känslan med tanke på att det är så många spelare och ledare och klubbar som ställer in sin verksamhet och det räcker väl med att det är några lag till i den här serien som hoppar av och tar de här två, tre veckorna så är schemat förstört och då tar kanske förbundet beslut om att lägga ner allting. Det är klart att det finns i bakhuvudet hela tiden.

– Det är väl det som känns konstigt, lite som att säsongen är på låtsas. Man får ha kul så länge man kan, men samtidigt vill man ju köra på och göra klart en säsong. Det hade varit värdelöst att skita i det, då hade man lika gärna kunnat göra det från början kan jag tycka. Går man in för något gör man det helhjärtat, men i år är det som att det ligger något och gnager i bakhuvudet, att allting kanske är på låtsas.

Känns det på isen bland spelarna också?
– Nej det skulle jag inte säga. Sätter du på dig hjälmen hoppar du in i en annan värld, då kör man bara. Det spelar nog ingen roll på det sportsliga, men det är en underlig känsla som ändå finns där.

Ikväll har Huddinge möjligheten att ta åttonde raka segern när Allettan-jagande Wings gästar Björkängshallen.

Fler artiklar om Hockeyettan kan ni hitta här 

* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)