HockeyNews
PLUS

Leksands förvandling är här och nu: "Nästan varit fult..."

(15818) Johansson/Cehlarik/Hellkvist
Bildbyrån

Publicerad: 15 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Leksands IF har inlett en tävlingsmässig förändring som ska leda bort från SHL:s bottenmörker en gång för alla.

Leksingarna har SHL:s bästa förstakedja.

Och under ledning av huvudtränaren Björn Hellkvist ökar kraven på laget – rejält.

– Tidigare har det nästan varit lite fult i Leksand att prata om att ”Vi är vinnare” och ”Vi vill vinna” och ”Vi är inte nöjda”, säger general managern Thomas Johansson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


General managern Thomas Johansson är noga med att poängtera att det inte har gått så många matcher av SHL-säsongen ännu.


Men efter sex matcher har Leksand redan fått massor av hockeyfans att höja på ögonbrynen. Inte bara en gång, utan flera gånger. Med sju inspelade poäng har laget en nionde plats i den haltande tabellen.


– Det är väl en match där jag känner att vi inte har kommit upp i nån form av nivå och det var mot Växjö hemma (0–2). Jag tycker att Växjö kontrollerade oss hela matchen och vi kom aldrig riktigt åt dem och kom inte upp i den fart som vi vill spela, säger Thomas Johansson om inledningen.


– Sedan har vi inte riktigt fått med oss resultaten i alla matcher. Jag tycker att vi har spelat ändå bra långa stunder, sedan är det den här resan till att lära sig vinna hockeymatcher och på nåt sätt ta det steget innanför våra väggar och skapa den typen av kultur som Björn (Hellkvist) var lite inne på i Göteborg, säger Johansson.


Leksands general manager syftar på den C More-intervju som Björn Hellkvist medverkade i direkt efter 4–2-förlusten mot guldkandidaten Frölunda.


Där kritiserade Hellkvist några av sina toppspelare med lagkaptenen Patrik Zackrisson i spetsen och klagade på bristande backchecking. Men i ett större sammanhang vände sig Hellkvists kritik till den, ursäkta det hårda uttrycket, losermentalitet, som präglat Leksand genom åren och som har gjort att den så älskade och traditionsrika klubben inte har vunnit något SM-guld sedan elitserien kom till hösten 1975. Och som också lett till ett jojo-åkande i seriesystemet med mängder av sparkade tränare, sportchefer och spelare som konsekvens.



Med hjälp av Björn Hellkvist, som fick ordning på Modo, en annan svensk superklubb på dekis, ska Leksand bli tydligare, skarpare och – vinnande.


Thomas Johansson:


– Tidigare har det nästan varit lite fult i Leksand att prata om att ”Vi är vinnare” och ”Vi vill vinna” och ”Vi är inte nöjda”. Utan man har varit lite nöjd tror jag med att ha varit nära hela tiden.


– Det är en viktig mental inställning som vi håller på att jobba med att försöka förändra.


Hur gör man det?


– Det handlar väl inte bara om att det finns någon form av skolbok: Gör så här så blir du en vinnare. Utan det handlar mer om hur vi är i vardagen. Vilken kravbild har vi? Hur accepterar vi att folk inte är på tårna? Hur accepterar vi att förlora? Det är lite såna saker som man behöver vrida och skruva på. Där är det extremt viktigt med tränarnas retorik till laget och hur de hanterar saker och ting. Kravbilden som de har varje dag. Det är sånt som skapar en helhet av att man ändrar en kultur, men det är inget som man kanske gör på två månader. Det tar lite längre tid att vrida om de här kompassen åt rätt håll.


Lagkaptenen Patrik Zackrisson har förklarat att det är bra att Leksand har högt i tak och att det går att framföra kritik.


– Absolut. Det handlar inte om att i såna här fall heller hänga ut folk utan det handlar om att tala om att man inte är nöjd med det som levereras. Det spelar ingen roll om det är vår stjärnkedja eller om det är några juniorer som vi har plockat upp där vi har förväntningar på vad de ska leverera så ska kravbilden ändå finnas där oavsett vem, säger Thomas Johansson.


LÄS MERLeksands kapten om lönesänkningen, kritiken i C More och SHL-starten


Han biter sig i tungan när han fortsätter:


– Det är nåt slags process. Ett tråkigt jäkla ord, men ändå nånting som ingår i paketet av att ändra en kultur.


I det paketet finns ett vackert och glänsande innehåll.


Förstakedjan.


Det mesta har förstås handlat om Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper. Toppspelarna har gjort 30 poäng av de 47 som Leksand som lag har producerat.


64 procent är en stor andel.


– Det är jättekul att de har spelat så bra. Åter igen vi har inte spelat så många matcher, men i de matcher de har spelat känns det skönt att vi har den spetsen i dem. Så är det ju, säger Thomas Johansson.


Marek Hrivik har gjort 12 poäng för Leksand och toppar SHL:s poängliga. Peter Cehlarik och Carter Camper har gjort 9 poäng var. Foto: Bildbyrån.


– Det är extremt mycket fokus på dem, och jag förstår det med tanke på den poängleverans de har haft. Men det finns också en hel del spelare där bakom som gör ett förbannat bra jobb just nu. Som kanske inte får den uppmärksamheten. Vissa spelare kanske är vana vid att få den uppmärksamheten och det kan rätt lätt bli att man hamnar i en situation där man går ner sig lite grann, men det tycker jag inte, fortsätter Johansson.


Leksands general manager gillar underliggande statistik och siffror, som förklarar ett skeende även på längre sikt.


Och i Leksands lag kan man nästan snacka om underliggande spelare…


– Jag tycker att alla bakom köper in. Vi vet att får vi ett powerplayläge och det står 2–2 i matchen, så har vi alla förutsättningar att vinna den. Där är det mycket förstakedjan och den spets de besitter som ger oss de förutsättningarna. Deras framfart har hjälpt även de andra killarna att höja sig några nivåer. Men det kanske inte syns i poäng utan mer att man gör rätt saker på isen varje dag och på så sätt driver laget framåt.


– Men det är klart att man är imponerad av dem. Det är kul att se dem spela.


Mot Växjö blev Leksand mållöst och det leder naturligtvis till förlust. Men det kan hända igen att motståndare faktiskt lyckas få stopp på Cehlarik–Hrivik–Camper.


– Det kommer att komma dagar när de kanske inte får ut max av sitt spel och då behöver andra som är hungriga och vill axla rollen där och då och så får man växeldra lite grann. Men det som är skönt när man har en sån förstakedja på det sättet och man kliver in i en match så finns det förutsättningar att verkligen vinna matchen. Men vi får inte heller luta oss tillbaka och tro att det bara är de som ska göra det i Leksands IF.


LÄS MERLeksands satsning för att lyfta – använder dubbla målvaktstränare


– Vi måste se till att alla kedjor levererar, även om det inte är mål och poäng, så måste alla leverera arbetsinsatsen varje kväll för att vi också ska ha chansen att vinna hockeymatcher. Där har laget tagit det otroligt bra när förstakedjan har kommit in. Plötsligt har det blivit en annan kravbild på dem bakom också. Just att det hårda jobbet hela tiden finns där i varje match för att hjälpa laget vinna.


En snabb titt i statistiken över speltid visar att förstakedjan har snittat uppemot 25 minuter per match. En omöjlighet när det blir tätare matchande.


– Det är väl självklart att det inte är hållbart på sikt att spela dem över 25 minuter. Så är det ju. Och jag är rätt övertygad om att det kanske inte är grundplanen. Sedan ibland i vissa matcher kan man hamna lite tokigt till där man behöver jaga och får möjligheter. Då kan man gå lite hårdare. Sedan spelar de kanske 1:30 i powerplay och har du då fyra eller fem powerplay så kan du rätt snabbt räkna ut att det är rätt många minuter som går på det också, säger Thomas Johansson inför Leksands möte med Oskarshamn.


Både Peter Cehlarik (t v) och Marek Hrivik (mitten) spelar runt 24 minuter per match för Leksand. Slitsamt! Foto: Bildbyrån.


– På längre sikt är det inte hållbart för det påverkar inte bara spelarna, att de blir trötta. Det påverkar också hur de orkar tränar mellan matcherna och hur de orkar utveckla sig själva. Jag har själv varit med om den här situationen och både sett andra spela och när man själv får extremt mycket istid på hösten och allting pekar bara uppåt. Men man orkar inte hålla uppe nivån på träningarna och då straffar det en på andra sidan nyår i stället och då tappar man lite grann. Det är en balansgång, men jag tror inte att de kommer att ha lika mycket istid som i början i så många matcher framåt.


***


Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)