HockeyNews
PLUS

Svenskmålvakten om första året i Norge: "Jävligt stökigt alltså"

(15665) Oscar Fröberg
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 4 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Oscar Fröberg är inne på sitt andra år i den norska ligan.
Det första var "jävligt stökigt" och utvecklande.
– Här får jag massa lägen mot mig och känner att jag utvecklas, säger han till HockeyNews.se.

Efter två år i Almtuna där han inlett med en stark säsong för att sedan likt övriga laget falla ihop under säsongen 2018–19 innan han var kvalseriens bästa målvakt, men fick ändå se Almtuna åka ur allsvenskan ville klubben gå vidare.

Oscar Fröberg fick då ge sig ut på spelarmarknaden och leta efter en ny klubb och i mitten av juli sommaren 2019 skrev han då på för Manglerud i den norska högstaligan.

Där blev det 21 matcher, där 14 av dem slutade med förlust innan han i januari bytte ligalag till Narvik.

– Jävligt stökigt alltså, om jag ska prata klarspråk, säger han när han ombeds summera sin första säsong i Norge innan han fortsätter:

– Jag kände att jag ville fortsätta på proffsnivå. Hockeyettan är en bra nivå men jag hade spelat där innan och det vore kul att spela i en högstaliga. Men i Manglerud var det jäkligt stökigt. När jag kom så hade klubben lite problem med pengar och sedan kom en sponsor in efter halva säsongen och han ville ha in lite amerikanska spelare så då låg jag rätt risigt till. Det var då det löste sig med Narvik.

Han ångrar däremot inte flytten till Norge.

– Summa summarum så var det en jäkligt kul upplevelse så det är jag glad över.

Foto: Bildbyrån

När Narvik sedan meddelade att de var belägna att fortsatt ge honom chansen som förstemålvakt var han inte sen med att tacka ja.

– Dels var de väldigt tidigt ute efter säsongen och gav ett bra förslag och visade att de ville ha mig kvar. Med coronan och så förstod jag att det skulle finnas många målvakter och då jag trivdes och de har ökat budgeten för att få ett bättre lag så var det ganska enkelt att skriva på, säger han.

Hockeyn som spelas i den norska ligan beskrivs allt som oftast som öppnare och offensivare än vad den är i till exempel Hockeyallsvenskan.

Det har gjort att Fröberg ställts inför nya utmaningar som han tidigare inte vant sig vid.

– Det är skillnad, speciellt när man spelar i ett lag som ligger i botten så blir det väldigt många skott varje match. Men det tycker jag är kul och utvecklande. Det är öppna lägen och mycket mer böljande. Det har varit utmanande att få många skott mot sig och det är roligt att det är offensivt, säger Fröberg.

Fröberg var även utlånad till Örebro en sväng under vintern 2019. Foto: Bildbyrån

Flytten till Norge tycker Fröberg har resulterat i precis det han hoppats på på för hans egen del.

– Jag tror att det var exakt vad jag behövde. Andra året i Almtuna så kände jag att jag var besviken på mig själv att jag inte kunde komma upp med de matchavgörande räddningarna, vi var ofta en räddning kort. Här får jag massa lägen mot mig och känner att jag utvecklas, säger han och fortsätter:

– Man kan ha otur en match och släppa in sex mål men lägena kommer inte sluta komma utan de kör på så man får inte tycka synd om sig själv utan fortsätta kriga. Det blir ännu mer press och man kan inte slappna av. Det gäller att leverera och jag tycker att jag har vuxit med det.

***

LÄS MER: Svenskarna med central roll i den norska ishockeyn: "Nybyggaranda" 

LÄS MER: 
Norske hockeybossen: "Drömmen för norska spelare är fortfarande SHL" 

LÄS MER:
Sportcheferna om scoutingarbetet som bär frukt för norska klubbarna

LÄS MER:
Jonas Berglund om tiden i Norge: "Ångrar inte att jag åkte"

LÄS MER: Kristian Jakobsson om flytten som gav poängsuccé: "Bra utvecklingsmöjligheter" 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!