HockeyNews
PLUS

Så hittade Leksand sin superkedja – här är spelet bakom värvningarna

(15505) Leksands superkedja
Bildbyrån

Publicerad: 27 september 2020

FacebookXWhatsApp

Svarta rubriker och bottenplacering i fjol. Men den nya superkedjan med Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehklarik har gett Leksands framtidstro.
Nu berättar Leksands GM Thomas "Tjomme" Johansson om spelet bakom kulisserna när han satte ihop förstalinan.
– Vi letade tidigt efter att få ihop en bra förstakedja och några som kan driva ett powerplay, berättar han. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Leksands förstakedja har fått en flygande start på säsongen. På två matcher har Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik gjort sexton poäng ihop. 


Men hur hittade egentligen Leksand sin superkedja, och hur tänkte man? Klubbens general manager Thomas Tjomme Johansson berättar: 


– Vi letade tidigt efter att få ihop en bra förstakedja och några som kan driva ett powerplay. Marek (Hrivik) kände vi till sedan tidigare och det är ju en otroligt duktig hockeyspelare, men vi behövde också se till att vi kunde hjälpa honom och skapa en vass kedja runt honom. 


Hur tänkte ni när ni satt och funderade på vem som skulle leda laget i somras?


– Vi har funderat fram och tillbaka. Vi gjorde klart med Marek (Hrivik) tidigt under sommaren och därefter tog vi oss en funderare kring vilka pusselbitar vi behövde addera in i det där. Carter Camper hade vi på radarn redan ifjol, men då ville han vara kvar i Nordamerika. Vi hade ändå gjort en bra research på honom och vi visste vilka kvaliteter han besitter. 


– Sen om det skulle bli succé direkt i SHL eller om det skulle ta lite tid var ju jättesvårt att säga, det vet man inte i det läget. Vi visste vilka kvaliteter han hade och såg att det var de kvaliteterna vi letade efter. 


Hur mycket scoutingarbete ligger egentligen bakom att hitta en sådan som Carter Camper? 


– Det är några timmar, säger Thomas Johansson med ett skratt. Nej, men det är ju inte alltid lätt att åka över och se killarna live. Nu har vi rätt bra verktyg (exempelvis SportLoqiQ) för att få en bra bild av spelaren även hemifrån. Vi tittade inte enbart på honom, utan han jämförs ju med ungefär tio andra spelare på samma position. 


– Sen försöker man addera massa andra saker, man pratar med folk hur han är som kille och med spelare som spelat både mot och med honom. Det finns många parametrar som man tar hänsyn till. Kvaliteter och så där kan man ändå se hyfsat snabbt på video, men det finns alltid en osäkerhet med spelare från AHL kring hur omställningen till stor rink fungerar och hur han anpassar sig till livet här i Sverige. Det blir lite av ett detektiv arbete det där.

Carter Camper. Foto: Bildbyrån

När började ni scouta honom?


– Jag tror det var våren 2019 började vi titta på honom. 


Genom åren har spelare från AHL med starka papper bakom sig kommit till SHL utan att ha lyckats. Thomas Johansson medger att det är en djungel att hitta rätt med transatlanter. 


– Det är jättesvårt. SHL är inte likt någon annan liga på det sättet. SHL är så tempostark och du har så lite tid. Det är mycket att jobba hårt och nästan kriga hockey. Jag tror det är rätt svårt att träffa rätt. Nu har vi spelat två matcher och de har gjort poäng, men man ska inte säga för mycket. Starten har varit bra och de trivs ihop. 


T.J Hensick öste in poäng i AHL, men lyckades inte alls i SHL och Modo. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Leksands GM om nyförvärv och backens frånvaro: ”Måste vi ha full respekt för”


För att göra den tilltänkta förstakedjan komplett var klubben på jakt efter en högklassig målskytt. Då satsade Thomas Johansson tidigt på att försöka värva den hett eftertraktade forwarden Peter Cehlarik. 


Trots att slovaken hade stort intresse från så väl Ryssland som Schweiz lyckades Leksand ro affären i hamn. 


– Peter (Cehlarik) hade vi uppe på bordet tidigt i somras och vi gjorde en grundlig analys av honom då. Han fanns med på vår namnlista hela tiden, och sen när det blev ett skarpare läge så visade det sig att han tränade ihop med Marek (Hrivik) hemma i Slovakien. 


– Att de redan kände varandra och att det fanns en slovakisk spelare i vårt lag tror jag hjälpte till otroligt mycket. Sen vet jag också att Peter gillar Sverige, han hade en väldigt positiv tid i Luleå. Miljön och den svenska livsstilen tilltalar honom. Jag tror Sverige satt väldigt högt upp på hans karta, säger han. 


Tänker du någonting på hur ni kan matcha ihop olika spelares egenskaper redan när du sitter och sorterar namn under sommaren?


– Så är det ju definitivt. När vi tittar på våra positioner har vi värvat både högre och längre ner i hierarkin för att få en bra balans. Målsättningen var att bli bättre på varje position jämfört med ifjol. Det var grundtanken och det tycker vi att vi har blivit. 


När Lekands anställde Thomas Johansson som general manager valde han att plocka med sig analytikern Petter Carnbro från C More, där de tillsammans jobbade med hockeylabbet. 


”Tjomme” berättar att Petter Carnbro har en stor del i klubbens dagliga rekryteringsarbete. 


– Han är den som lägger det första penseldraget och målar upp spelaren för mig. Sen blir det vi tillsammans sen som tar nästa steg med spelaren. I Carters fall var även tränarteamet inblandat i slutskedet om vi skulle gå för det eller inte. Petter har en otroligt stor del i alla våra värvningar, säger han. 


Petter Carnbro till vänster och Peter Cehlarik till höger. Foto: Bildbyrån


Hur många alternativ skulle du säga att ni jobbar med när ni ska värva en spelare?


– Oj… det är rätt många alternativ. Jag har inte i huvudet exakt hur många det är. Eftersom vi letat efter en spelförande forward i grunden så har vi kanske haft tio eller tolv namn vi jobbat med. Sen händer det saker längs vägen, helt plötsligt måste man stryka fyra spelare. Men det är där vi legat någonstans. 


Thomas Johansson utvecklar:


– När vi ska göra någonting så vill man ha så många olika alternativ som möjligt, så att man kan jämföra de med varandra. Utav de här tio eller tolv namnen som vi utgår ifrån på den här positionen så har vi kanske ratat 20 innan det. Sen får man ner det till en lite mindre skala som till slut blir kanske tre namn och då blir det lite mer konkret. 


Förstakedjan spelade väldigt många minuter i premiären, inte lika många mot Malmö. Hur ska ni hitta en fin balans så att de inte är slutkörda redan i omgång 30?


– Det är inte jag så orolig för. Det är lite beroende på hur matcherna artar sig också. Mot Skellefteå behövde vi jaga i tredje perioden och då gick vi rätt hårt. I Malmö satt vi i förarsätet och då behövde vi inte gnugga dem så hårt. Ibland kanske de spelar sjutton minuter och ibland 26. De spelar rätt mycket i powerplay, nästan en och en halv minut, så har du fyra powerplay på en match blir det rätt många minuter bara där. 


Kan det inte vara väldigt riskfyllt att gå så pass hårt på en så renodlad förstakedja, om någon av dem går i sönder och är borta hela säsongen?


– Nu är det väldigt mycket fokus på att de gjort poäng, men jag tycker att vi har bra formationer bakom också. Sen är det förstakedjan som skiner just nu och jag förstår att det pratas om dem, men om någon match är det en annan kedja som har en bra period. 


– Jag är inte så orolig för om en av de här killarna skulle bli lite kalla eller om det händer någon något. Målet har varit att ha en bredd och det tycker jag att vi har idag. 


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)