HockeyNews
PLUS

Malmös nyförvärv: ”Alltid velat spela i Sverige”

(15373) Jan-Mikael Järvinen
Bildbyrån

Publicerad: 16 september 2020

FacebookXWhatsApp

Finländaren Jan-Mikael Järvinen, 32, är Malmös ersättare till Nicolai Meyer. 
Här berättar han om fjolårets succésäsong med radarpartnern tillika Örebros nyförvärv Borna Rendulic, valet att komma till Sverige, och var han trivs som bäst på isen. 
– 95 procent av min karriär har jag spelat som center, så det är där jag trivs bäst, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av: 
BAUHAUS bygger svensk ishockey

Malmö gjorde sig av med Nicolai Meyer i förra veckan. Under måndagen presenterades hans ersättare i form av finländaren Jan-Mikael Järvinen. 

32-åringen anslöt till Malmö under måndagen och har nu avverkat två träningar med sitt nya lag. 

– Det var andra gången på is idag. Det var sex månader senast jag var på is med ett lag så det känns lite rostigt. Jag får ha tålamod och jobba hårt för att komma in i det. Det kommer nog ta en vecka eller två, säger han när HockeyNews.se når honom. 

Vad är dina första intryck av klubben?

– Hela laget har tagit emot mig med öppna armar, så jag har känt mig välkommen från första stund. Hela organisationen verkar proffsig och alla jobbar hårt. Det känns som en bra miljö att vara i. 

Jan-Mikael Järvinen i en match mot Djurgården under sin tid i Tappara i Finland. Foto: Bildbyrån

Efter att ha spenderat hela sin karriär i den inhemska ligan hemma i Finland flyttade Jan-Mikael Järvinen inför föregående säsong till Tyskland och storklubben Adler Mannheim. Där blev det stor succé med 44 poäng på 52 matcher.

Sedan i april har han varit kontraktslös, och på grund av den rådande världspandemin har ett nytt kontrakt dragit ut på tiden. Det blev skarpt läge med Malmö först i förra veckan. 

– Det gick väldigt fort. Det har varit en tuff tid med corona och man har inte vetat var man ska spela. Allt blev typ klart på en vecka, så det känns skönt att man har ett jobb nu, säger han. 

Har det funnits intresse från fler SHL-klubbar?

– Det fanns intresse ganska tidigt, men många lag sa att de inte kunde göra något på grund av ekonomin. Det kunde inte Malmö först heller, men när de gjorde sig av med en spelare hittade vi en lösning. 

Hur summerar du fjolåret?

– Tysk hockey var lite annorlunda jämfört med den hemma i Finland, jag hade en tuff tid i början men hittade rätt ju längre säsongen gick. Jag hade bra kemi med mina lagkamrater, framförallt med min kedjekompis Borna Rendulic (Örebros nyförvärv). Han kan också finska, så vi hittade varandra ganska snabbt. 

Har du pratat med honom innan du bestämde dig för att komma hit?

– Ja. Vi är bra vänner och har pratat om situationen i världen och i hockeyn under hela sommaren. Han kom hit ganska tidigt och trivs redan bra i Sverige, så det var ett enkelt beslut för mig att komma hit. Jag har alltid velat spela i Sverige. 

Örebros nyförvärv Borna Rendulic var lagkamrat med Jan-Mikael Järvinen i Mannheim ifjol. Foto: Bildbyrån

Under hela sin karriär har Jan-Mikael Järvinen varit en poängmaskin. Under säsongerna i Finland har han snittat lite över en halv poäng per match – och det är främst det han vill bidra med i Malmö.  

– Min filosofi är att göra mina lagkamrater bättre och jag försöker alltid sätta mina kedjekamrater i bra lägen. Jag hoppas att jag kan bidra med både mål och assist här, säger han. 

Du har tränat som center de första träningarna. Är det din naturliga position?

– Det är min naturliga position. 95 procent av min karriär har jag spelat som center, så det är där jag trivs bäst. Men en av mina styrkor är att jag kan spela på flera positioner, både som center och ytterforward. Så länge jag inte får spela som back så spelar det inte så stor roll. 

Är det som center Malmö vill se dig?

– Ja, det hoppas jag i alla fall. Men säsongen är lång och det kan hända mycket, så jag spelar där jag blir tillsagd. 

Malmö har SHL-premiär mot Leksand nästa tisdag men på fredag väntar genrep mot Växjö Lakers och det blir förmodligen finländarens första match. När vi frågar hur långt kvar han har till sin toppform svarar han så här:

– Jag är inte hundra procent än, det kan jag ärligt säga. Jag hoppas att jag kommer in i det snabbt. Första matchen handlar om att hitta rätt i tajming och så där. I premiären hoppas jag att jag kan börja bidra mer. Jag har en bra sommar bakom mig är ej orolig för den fysiska biten. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)