Supertalangen tränar med HV71: "Tror knappt det är sant"


14 september
Connor Bedard.
En 15-årig supertalang från Kanada, som förväntas gå i topp i draften år 2023 och anses som världens bästa 15-åring.
Nu är han på plats i Jönköping och tränar med HV71:s juniorlag under hösten. 
– Man tror knappt att det är sant. Det är inte så att man tror att vi ens ska försöka värva honom, säger Max Bohlin, junioransvarig, till HockeyNews.se.

Annons

Connor Bedard skulle egentligen ha spelat för Regina Pats i den kanadensiska juniorligan WHL den här säsongen. Han blev i vintras den förste spelaren i ligans 50-åriga historia som fick "exceptionell status" i WHL, vilket betyder att han får spela i ligan som underårig.

Men efter att coronautbrottet har tvingat ligan att skjuta upp starten till december, så började Bedard att kolla på andra alternativ. Och valet föll till slut på HV71. 

– Vi har en verksamhet och utbildning som var intressant för Connor. Vi tycker själva att vi ligger i framkant när det gäller utbildning för skickliga hockeyspelare, och det tyckte Connor och hans representanter också. Det är ett tecken på att vi gör något väldigt bra, säger klubbens junioransvarige Max Bohlin till HockeyNews.se. 

Däremot så var det nog inte bara det rent hockeymässiga som lockade Bedard till HV71 och Jönköping tror Bohlin.

– Jönköping är en bra stad där det är nära till allting. Det är ingen storstad, vilket jag tror kan ha bidragit till deras beslut. Han bor två kilometer från hallen och har fått låna en cykel av oss så att han enkelt kan ta sig till träningarna, säger han och fortsätter: 

– Så fort vi fick den här möjligheten så började vi fundera på hur vi skulle skapa en trygg miljö för den här killen. Vi fixade en fadder, Calvin, som är halvkanadensare och jag har en hel del kontakt med hans föräldrar. Han bor här tillsammans med sin syster och han själv pratar med sina föräldrar varje dag. 

Men supertalangen är inte på plats i Jönköping för att spelare och ledare ska imponeras av honom. Utan för att fortsätta utvecklas och bli en bättre ishockeyspelare. 

– Vi har en utbildningsplan för alla våra forwards där vi jobbar med individuella skills, som att täcka puck, frånvändningar och så vidare. Givetvis ska vi jobba med Connors spets och det är viktigt att vi utbildar honom och att han blir bättre. Han har höga krav på den verksamhet som han är med i. Det är en stor uppgift vi har. Men vi har samma driv att utveckla alla killar i laget, och nu är han en i laget. 

Hur såg han ut på första träningen? 

– Bra, bra. Han har blixtsnabba händer och har en bra sammansättning när det gäller åkningen, glid, skills och blick. Det är en fantastisk möjlighet för oss tränare att lära oss av honom också. 

Om kanadensaren kommer att spela matcher med HV71 är ingenting som är bestämt, och det ligger inte i deras händer. Men oavsett så vill Bedard vara en del av laget och kommer finnas med i någon form även under match. 

– Det kan bli så att han får sitta och sköta lite statistik under matcherna. Men han vill vara med laget och han är en otroligt ödmjuk och fin kille, säger Max Bohlin till HockeyNews.se.

Och just ödmjukheten är någonting som Bohlin trycker på. 

– Han är en helt vanlig kille, ödmjuk och vill komma hit och få nya kompisar. Sen vill han träna väldigt mycket. Han var med oss på is i två timmar på förmiddagen och sen spenderade han ytterligare två timmar i vår skills corner. 

När Max Bohlin berättade för övriga laget att talangen skulle ansluta, så blev de helt paffa.

– De trodde inte på mig när jag sa det. De här killarna har ju full koll på hur det ser ut i världen, vilka som är hypade. Det blev verkligen en wow-grej för dem. Men jag tror också att det är bra för dem och bra för deras driv. 

***

Bra artikel? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons