HockeyNews
PLUS

En rad SHL-matcher flyttas från september till senare i höst

(15141) SHL flyttar matcher
Bildbyrån

Publicerad: 1 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. SHL kommer att flytta fler än fem matcher från september till längre fram i höst.

Djurgården, Leksand, Oskarshamn, Växjö och Örebro tillhör lagen som berörs.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Folkhälsomyndigheten har i en remiss föreslagit att idrottens arenor, däribland ishockeyns, ska kunna ta in 500 sittande åskådare, med en meters mellanrum, som en första anpassning till en avtagande smittspridning i samhället.


Regeringen har ännu inte fattat ett officiellt beslut, men matcher inför publik skulle kunna bli verklighet från och med den 1 oktober.


Som en konsekvens av regeringens initiativ vill en rad SHL-klubbar flytta matcher från september till oktober, eller längre fram i höst, för att kunna ta in åtminstone 500 åskådare i publiken.


– Det är lite drygt en handfull matcher, som man håller på att titta på, men då samlar vi ihop dem, så räkna med ett gemensamt utskick från SHL i början på nästa vecka, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin.


LÄS MERVad gör hockeyn om spelare blir sjuka i covid-19 under ligaspelet?


Enligt uppgift till HockeyNews.se är två matcher från SHL:s premiäromgång lördagen den 19 september aktuella för en flytt och det handlar om Smålandsderbyt Växjö-Oskarshamn, vilket Barometern var först med att berätta, samt Örebro-Djurgården.


Även Leksands möte med Djurgården den 24 september är aktuell för en flytt.


– De matcher som planeras att eventuellt flyttas hanteras av respektive klubbar. SHL kommer att återkomma under nästa vecka, säger Johan Hemlin.


– Man behöver kolla resvägar och lite annat innan man fastslår allting.


Matchen mellan Örebro och Djurgården i SHL-premiären den 19 september är aktuell för en flytt till senare i höst. Foto: Bildbyrån.


Enligt spelschemat har Leksand tre hemmamatcher i september inför tomma läktare i Tegera arena, vilket har lett till en del missnöje. Men minst en av de tre matcherna i Leksand kan skjutas upp.


– Vi vill ha en rättvis fördelning, så det var inga problem alls. Det finns en samsyn i frågan.


Så nästa fråga blir att hitta nya speldatum för de matcher som flyttas framåt i tiden.


– Tänkbara speldatum är främst ett par tisdagar samt att klubbarna kan tänkas hitta möjliga back-to-back-lösningar där det är sportsligt rättvist, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin.


En tänkbar tisdag är den 20 oktober då hittills bara Malmö-Frölunda ska spela.


– Där kan vi lägga fler matcher till exempel, säger Hemlin.


Även tisdagarna den 6 och 13 oktober, då Champions Hockey League är tänkt att inleda sin säsong, är matchfria i SHL-kalendern.


Men det finns även datum i början av november som skulle kunna vara alternativ. Under den första veckan i november ska Karjalaturneringen i Helsingfors spelas är det tänkt.


– I ett sånt här läge kan man också tänka sig att spela matcher i de internationella brejken. Då får man dock ha i åtanke att man kan stå utan landslagsspelare, säger Johan Hemlin.


Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom har ännu inte fått klartecken för att Karjalaturneringen kommer att äga rum. Tre Kronor fick i augusti se den från i våras uppskjutna turneringen i Tjeckien bli inställd till följd av coronapandemin.


Kommer Karjalaturneringen i november att spelas som planerat? Det är frågan. Foto: Bildbyrån.


– Vi behöver inom en snar framtid ta ett beslut gällande novemberbrejket. Vad gör vi? Där behöver vi ha kontakt med övriga länder och stämma av. Vad gör IIHF? Det är inte så långt bort så vi behöver titta på det, säger Östblom till HockeyNews.se.


– Vi hoppas att alla etapper på Euro Hockey Tour den här säsongen kommer att äga rum. Vi har också skyldigheter mot sponsorer. Vi vill att landslaget ska spela, så att publiken kan se matcher från läktaren och på tv. Vi planerar inte att ändra något för Channel One Cup. Vi tänker hålla vår turnering i Park of Legends i Moskva, säger Rysslands ishockeyförbunds ordförande Vladislav Tretjak till R-Sport.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)