Hockeyallsvenskan synar korttidskontrakten efter Modos dubbelklipp


12 augusti 2020

SHL-satsande Modo har lånat in de båda NHL-spelarna Jesper Lindgren och Aleksi Heponiemi, som kanske bara stannar i Öviksklubben till november.

Hockeyallsvenskan har därför haft en diskussion om de så kallade korttidskontrakten.


HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Modo hakar på i racet om SHL-platsen och presenterade för några dagar sedan att man skrivit kontrakt med Toronto-backen Jesper Lindgren och Floridaforwarden Aleksi Heponiemi.


Modos förhoppning är att både Lindgren och Heponiemi ska spela hela säsongen i Hockeyallsvenskan och hjälpa laget tillbaka till SHL.


Men både Lindgren och Heponiemi kommer att kallas till sina respektive NHL-klubbars camp i november inför kommande NHL-säsong. Därefter tas beslut om de fortsätter i Modo eller blir kvar i Nordamerika.


LÄS MEROfficiellt: Meriterad trio klar för Modo


För Hockeyallsvenskans lag kan det bli aktuellt med fler såna här korttidskontrakt och ligan har noga gått igenom problematiken.


– Vi har varit på den här frågan och haft en dialog med våra klubbar och vi kan konstatera att över 90 procent av våra klubbar inte kommer att teckna några korttidskontrakt. Vi agerar inte i den frågan just nu. Vi tror att det är några enstaka klubbar som kommer att göra det och då låter vi det passera helt enkelt, säger vd:n Stephan Guiance till HockeyNews.se.


Jesper Lindgren är tillbaka i Modo, utlånad från NHL-klubben Toronto, åtminstone fram till november. Foto: Bildbyrån.


För klubbarna som kan krydda sina lag med toppspelare, om än för bara en kort tid, blir det ett lyft. Däremot kan det få konsekvenser på lite längre sikt. I synnerhet som coronapandemin pågår och ekonomin är ansträngd eftersom det kan bli begränsad möjlighet att ta in publik på matcherna under hösten.


Korttidskontrakten har synats, menar Stephan Guiance.


– Vi har sett över möjligheten vad det här kan betyda på sikt om det skulle vara ett flertal klubbar och om vi hamnar i en situation där man möter ett lag i början av säsongen och ett ”annat” lag i slutet av säsongen. Vilka konsekvenser skulle det få för vår serie och vår trovärdighet. Det är klart att vi har funderat i de termerna. Omöjliggör det här för våra juniorer att få speltid och så vidare? Men vi kan konstatera att en överväldigande majoritet av våra klubbar kommer inte att korttidslåna, så vi ser inte att det skulle vara ett problem just nu, säger Hockeyallsvenskans vd.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.