HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Så bra är Frölunda – lagdel för lagdel

(20125) SHL-Frölunda
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 29 juli 2021

FacebookXWhatsApp

I 14 delar under 14 dagar går HockeyNews Mattias Ek och Mattias Persson igenom lag för lag i SHL.
Igår synades Timrå IK. Idag är det dags för Frölunda.



Betygskala: 

 = Allsvensk klass ★★ = Godkänd SHL-klass ★★★ = Bra SHL-klass ★★★★ = Mycket bra SHL-klass 

★★★★★ = Landslagsklass


Målvakter: ★★★


Niklas Rubin

Matt Tomkins


Kommentar: Frölunda valde att satsa på Niklas Rubin och erbjöd honom ett nytt kontrakt som han skrev på. Johan Mattsson har flyttat vidare till KHL och Dinamo Riga.


Nu blir det istället en konkurrenssituation mellan Rubin och nye kanadensaren Matt Tomkins, 27, som närmast kommer från Chicagos organisation och spel i farmarlaget Rockford. Rubin har fått känna på Tre Kronor-spel och här hoppas Frölunda ha hittat en kombination som kan lyfta laget till mästarnivå.


Backar: ★★★


Simon Edvinsson

Viktor Ekbom

Stefan Elliott

Christian Folin

Anders Grönlund

Filip Johansson

Mattias Norlinder

Jens Olsson


Kommentar: Christian Folin torde vara en klockren värvning och precis en sådan backtyp – som alla SHL-lag behöver. Han visade i SM-slutspelet att han gör stor nytta i egen zon och på offensiv blå linje. Folin förser Frölunda med stadga.


Stortalangen Edvinsson ska NHL-draftas om några veckor och Norlinder ska försöka ta sig in i Stanley Cup-finalisterna Montreals backbesättning, men om de enligt planen blir kvar i Frölunda får laget en hälsosam mix av ungt och erfaret.


Den tidigare NHL-backen Christian Folin kom hem och vann SM-guld med Växjö i våras. Nu ska han hjälpa Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Forwards: ★★★★


Patrik Carlsson

Max Friberg

Karl Henriksson

Ryan Lasch

Nicklas Lasu

Joel Lundqvist

Jan Mursak

Theodor Niederbach

Jacob Nilsson

Linus Nässén

Mats Rosseli Olsen

Michael Spacek

Johan Sundström

Elmer Söderblom

Daniel Torgersson


Kommentar: Sportchefen Fredrik Sjöström har lyckats med det mesta under silly season. Ryan Lasch är tillbaka i Göteborg och med honom kommer kreativitet och guldhopp. Den tjeckiske VM-spelaren Michael Spacek (högerskytt) blir spännande att se i SHL-miljö och håller god internationell klass. Att få behålla VM-forwarden Max Friberg, som var bäste Frölundaforward förra säsongen, är oerhört värdefullt.


Och det blir förstås intressant att se om landslagsmeriterade Jacob Nilsson lyckas bättre i Göteborg än i Färjestad, där han var långt ifrån dålig, men heller inte så bra som man hade hoppats. Nilsson både spetsar och ger Frölunda större djup på centersidan.


Det kan bli svårt för talanger som Niederbach, Söderblom och Torgersson att få istid i den här oerhört täta konkurrensen.


Den tjeckiske VM-liraren Michael Spacek är en av flera spännande nyförvärv i Frölunda. Foto: Bildbyrån.


Ledarstaben: ★★★★


Roger Rönnberg

Anders Burström

Kristofer Näslund

Kristoffer Martin (målvaktstränare)


Kommentar: Det här blir tionde SHL-säsongen med Rönnberg som huvudtränare i Göteborgsklubben. Då har det blivit två SM-guld och fyra CHL-titlar, vilket är storligen imponerande. Näslund har varit med om att vinna ett SM-guld och de två senaste CHL-buckorna.


Men efter två mindre bra SHL-säsonger är det ett revanschsuget Frölunda som ska tillbaka till topp sex och till den absoluta toppen av svensk hockey. Roger Rönnberg har kombinationen av analytisk förmåga och att handskas med individer. Nu blir det kul att se om Frölunda tänker sig en utveckling eller förändring av själva spelet.


Totalt:★★★★★★★★★★★★★★★★ (16 stjärnor)


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)