HockeyNews
PLUS

Föryngrat Djurgården siktar högt: "Vill ta över världen direkt"

(14329) Djurgården/Bosön/Ohlsson
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 16 juni 2020

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Robert Ohlsson har fått så många frågor om Dick Axelsson och Patrik Berglund de senaste månaderna att han inte längre vet vad han ska svara.

Djurgårdens huvudtränare tänker göra sitt lag till en guldkandidat även utan de kontraktslösa stjärnorna.

– Vi har många unga hungriga grabbar med så vi är ett lag som kommer att jaga, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Försäsongen börjar gå mot midsommar. Ute på Bosön på Lidingö tränar Djurgården tillsammans i några dagar och fystränaren Jimmie Ölvestad manar med bestämt kroppsspråk och hög röst på spelare från både A-laget, J20 och J18.


De springer och springer, sida vid sida, muskelberg som Niclas Bergfors och Tom Nilsson kämpar mot andra som inte har lika många kilon muskler att släpa på ute på konstgräset.


Huvudtränaren Robert Ohlsson ler belåtet när han betraktar Djurgårdens manskap.


– Det är bra, det känns bra. Vi har alla friska, truppen är intakt och alla är hela, säger han.


Robert Ohlsson, som har varit juniortränare tidigare i karriären upprepar ord som driv, hunger och utveckling.


– Man ser att de unga grabbarna oftast inte har något konsekvenstänk utan de vill ta över världen direkt. Det kan man känna. Det finns en hunger, en drivkraft, det är en väldigt tävlingsinriktad grupp. Det känns gott.


Många av oss reportrar har gång på gång ställt frågor om de saknade pusselbitarna Dick Axelsson och Patrik Berglund, som på grund av coronakrisen inte skrivit nya kontrakt med Djurgården.



Klubbens ekonomi måste vara i hamn först. Och tiden går.


Utan Axelsson och Berglund kommer Djurgården inte att se ut som en guldkandidat. Åtminstone inte på förhand.


– Jag tänker ett lag med dem jag har. Så är mitt jobb, så sköter Jocke (Eriksson) och Tobbe (Pehrsson, Djurgårdens sportchefer) och gänget det andra just nu. Jag ska få ut max av William Eklund, Oscar Bjerselius och gänget. Det är det jag tänker. Och göra Simon Johansson till en toppback i SHL. Det är så jag tänker.


Och kedjeformationerna?


– De gör jag utifrån den här gruppen.


LÄS MERDjurgården planerar för kedjor – utan Axelsson och Berglund


Det finns förstås en rad etablerade SHL-spelare och några som har passerat 30-årsstrecket. De utgör stommen i laget, men de yngre utmanar om speltiden.


– Vi har några erfarna pjäser i (Anton) Hedman, (Niclas) Bergfors och (Tom) Wandell och några till, men vår ålder har gått ner, vi är ett yngre lag, ett hungrigt lag. Det gäller att använda det drivet som finns hos hungriga spelare. Att använda det att ingenting är omöjligt, som en fördel för oss. Det är en viktig faktor för oss.


Djurgårdens snittålder har sjunkit från 27,7 i våras till 25,4 år nu. För även NHL-veteranen Jason Garrison, 35, är bland de som har lämnat laget och han ser inte ut att återvända i höst.


LÄS MERFörre NHL-backen ser ut att ha gjort sin sista match i Djurgården


Samtidigt i SHL har förmodade topplag som Luleå, Frölunda, Färjestad och Växjö värvat etablerat och skickligt vilket ger möjlighet att sikta på SM-guld redan från premiären.


Hur kan Djurgården mäta sig med dem?


– Ja, men vi är medvetna om att vi behöver utveckla de här grabbarna. Vad är det vi behöver göra? Jo, det är att se till att våra spelare utvecklas och växer upp snabbt och blir duktiga SHL-spelare. Det är ett kul arbete att jobba med unga spelare. När jag tittar på den här truppen just nu så är det drivet och jakten som blir styrkan. Det måste vi använda på ett bra sätt, säger Robert Ohlsson.


Han menar att även de äldre spelarna i laget kan få ut mer av sig själva och sitt spel.


– Jag vill ha ut mer av Tom Wandell. Jag vill ha ut ännu mer offensivt av Michael Haga, och så vidare. Alla de här killarna måste jag och mina kollegor göra lite bättre. Jag måste få dem att flytta sina gränser lite, gammal som ung. Det är mitt jobb som coach, säger Ohlsson.


Lagkaptenen Jacob Josefson fick stora delar av förra säsongen förstörd av skador. Och samtidigt hade landslagsmeriterade backen Marcus Högström återvänt efter ett skadefyllt år i Nordamerika.


– Marcus var opererad då för sin skada och det är klart att det tar tid att få ordning på den. Han spelade i princip ingenting säsongen innan (han kom till Djurgården). Ju längre säsongen gick, desto mer tyckte jag att saker och ting började ramla på plats även för Marcus. Från november och framåt tyckte jag att han var en väldigt bra och fokuserad back. Då var han där uppe vi har blivit bortskämda att se honom, säger Robert Ohlsson.



Poängmässigt blev det sju mål och 19 assist på 50 matcher, vilket var Högströms näst bästa säsong poängmässigt i SHL.


– Jag tror att har du varit borta mer eller mindre ett år från hockeyn som han var, då får du ha respekt för att det inte bara är att hoppa in som Mario Lemieux gjorde i nån match. Det funkar inte riktigt så, säger Robert Ohlsson.


– Undan för undan kom han och nu har han lärt sig att leva och spela med sin skada så nu förväntar jag mig att han startar mer där han avslutade.


Robert Ohlsson känner sig trygg med målvaktsparet Niklas Svedberg och Mantas Armalis.


Och centrarna?


– Centersidan är bra. Vi har (Sebastian) Strandberg, (Jacob) Josefson, (Michael) Haga, (Tom) Wandell, (Kalle) Östman och (Oscar) Bjerselius. Det är våra motorer och alla de har bra hjärta och lungor och kommer att kunna driva pucken från egen zon till anfallszonen. Där känns vi bra, menar Ohlsson.


Innan Djurgården tar ledigt över midsommar så meddelar DIF-tränaren att även om lagbygget utifrån sett kanske inte avskräcker toppkonkurrenterna så ska stockholmarna vara med i guldkampen 2020/2021.


– Varför vi håller på i den här gruppen är i slutändan för att vi ska vinna. Jag kommer aldrig prata om något annat med killarna heller. Sedan måste vi i processen utveckla varje spelare och spelet så klart, säger Ohlsson.


– Vi vet om att vi kommer att ha en resa under säsongen där vi behöver utvecklas och bli bättre. Det är coachernas jobb ihop med spelarnas ambition och drivkraft så ska vi se till att vi gör de här bättre. Då tror jag att vi i februari mars kan vara en utmanare.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)