HockeyNews
PLUS

Tävlingschefen om vakanta platsen: "Har varit i kontakt med Väsby"

(14256) Väsby
Bildbyrån

Publicerad: 12 juni 2020

Karlskrona fick i dag beskedet att man inte uppfyller elitlicensen och tvångsdegraderas från HockeyAllsvenskan.
Olof Östlund, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet reder här ut hur det kommer att se ut framöver.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET - ligans huvudpartner 

Karlskrona får ingen elitlicens kommande säsong, det meddelades av Svenska ishockeyförbundet under fredagen. Karlskrona har länge haft ett konkurshot hängande över sig och turbulensen kring klubben har varit stor senaste tiden, vilket ska vara en stor bidragande orsak till beslutet under fredagen.

Anledningen ska vara att klubben är på obestånd, det vill säga att man inte kan betala sin egna skulder och att det inte är ett tillfälligt problem. Karlskrona kan fortfarande överklaga beslutet och man har två veckor på sig att göra det, något som klubbchefen, Per Rosenqvist medger att man kommer att göra i en intervju med HockeyNews.se.

– Det var relativt väntat, med tanke på att det ekonomiska vi skickade in var under rekonstruktionen. Egentligen har licensnämnden inget annat väl än att ta det beslutet. Däremot anser vi att vi är i en situation som är mer av en temporär art, så vi kommer att överklaga enligt den anvisning som finns för att säkerställa vår plats i HockeyAllsvenskan.

LÄS MER: Efter beskedet – Karlskrona kommer att överklaga: "Har en starkare plan nu" 

I och med beslutet så öppnas det upp för en potentiell rockad i seriesystemet, vem tar egentligen Karlskronas plats vid en misslyckad överklagan?

HockeyNews.se ringde upp Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet som berättar om hur arbetet fortskrider kring den rådande situationen.

– Det finns en möjlighet att överklaga i två veckor, har man inte överklagat blir platsen vakant. Alternativt så gör Karlskrona en överklagan men får man inte den överklagan godkänd av Appellationsnämnden så finns det en rakning framtagen från där vi avslutade säsongen förra året. 

– Där är Väsby högst rankat, och Hudiksvall är näst högst rankade Jag har varit i kontakt med Väsby och gett dom förutsättningarna för det här, jag har pratat med deras ordförande. Jag har bett dem att fundera på om det blir aktuellt, hur dom ställer sig till det här. Jag har i alla fall dragit förutsättningarna om två veckors överklagandetid och Appellationsnämnden, efter det kommer vi att ha ett fastslaget beslut. Utgångspunkten är att vi spelar med 14 lag i HockeyAllsvenskan säsongen som kommer, där har jag varit i kontakt med HockeyAllsvenskan och vi är på helt samma linje.

Vilken division gäller för Karlskrona om man nu flyttas ned? Kan det bli tal om en omstart i de lägre divisionerna?

– Då är det Hockeyettan som gäller. Om man inte blir beviljad i licensnämnden flyttas man ned en division. Omstart är för föreningar som går i konkurs, då börjar man om längst ned i seriesystemet. 

***

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS