Förre NHL-backen blir landslagstränare: "En härlig möjlighet"


8 juni 2020
Efter två säsonger som assisterande tränare i Kristianstad blev Andreas Lilja tidigare i våras klar för att ingå i tränarstaben i SHL-klubben Malmö. 
Nu kan den förre detta NHL-backen lägga till ytterligare en titel på sitt cv. 
Framöver kommer Lilja att vara assisterande förbundskapten för Danmark. 

Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey

Efter en lång spelarkarriär där det blev över 600 NHL-matcher och en Stanley Cup-triumf med Detroit Red Wings 2008, har Andreas Lilja de senaste åren satsat på en tränarkarriär.

Tillsammans med Mikael Gath var den förre storbacken med och förde upp Kristianstad till Hockeyallsvenskan. Det blev säsonger år i Kristianstad – tidigare i år värvades Lilja över till SHL-klubben Malmö. Där ska Lilja axla rollen som assisterande tränare till nya huvudtränaren Joakim Fagervall.

Men inte nog med det.

Nu har Lilja gjort klart med ännu ett uppdrag – den här gången på internationell nivå. Framöver kommer Andreas Lilja att ha en landslagsroll i Danmarks A-landslag. Lilja och förre Leksandsprofilen Jens NIelsen kommer att vara assisterande tränare till Heinz Ehlers.

Liljas kommer att ha tungt ansvar för att få ha ordning på Danmarks försvarsspel, även boxplay. 

– Den danska ishockeyn har tagit stora kliv framåt de senaste 15-20 åren och landslaget har också blivit allt bättre. Jag hoppas att vi kan fortsätta att föra dansk ishockey framåt och att vi kan överraska när det är dags för mästerskap, säger Andreas Lilja i en kommentar till Malmös hemsida.

I Malmö förfogar Andreas Lilja över flera landslagsaktuella danska spelare. Malmös trupp innehåller fem (!) danska backar och en forward; Jesper Jensen Aabo, Matias Lassen, Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen, Malte Setkov och Nicolai Mayer.

– Inte minst det är ett tecken på hockeyns framfart på andra sidan bron. Jag ser det som väldigt positivt, att få jobba med dem under hela året, såväl i klubb- som i landslag. I min roll som assisterande förbundskapten är det givetvis ett stort plus att jag har möjlighet att se dem i träning och match vecka efter vecka.

Även Rögles målvaktstränare Magnus Wennström är klar för en roll i Danmarks A-landslag. I landslaget kommer Wennström att ansvara för målvakterna och ha hand om videoanalys.

Första världsmästerskapet (A-VM) för de nya landslagstränarna blir i Lettland/Vitryssland 2021.

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons