HockeyNews
PLUS

Kan sluta spela – vill göra karriär som säljare: "Är jäkligt kul"

(14041) Henrik Persson is a Warrior
Bildbyrån/Privat/Montage

Publicerad: 25 maj 2020

Masen Henrik Persson spelade förra säsongen i Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och Alpligan.
Nu ser han ut att trappa ner på hockeyspelandet och i stället satsa helhjärtat på sitt nya jobb som säljare av hockeyprodukter.
– Jag får se hur det blir, just nu vill satsa på jobbet och köra hårt på det, säger Henrik Persson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Han har jobbat med det i över fem år – men det var först för några veckor sedan som hockeyspelaren Henrik Persson kände att han kunde satsa fullt ut på sin civila karriär.

Det var då han började som en av tre säljare för en av distributörerna av hockeyutrusning, Warrior, som är en uppstickare på den svenska marknaden sedan några år.

Leksandsprodukten har sin bas i Göteborg och kommer att åka runt till hockeyklubbar och butiker i mellersta och norra Sverige för att sälja in Warriors produkter.

– Jag jobbade på kundtjänsten hos Bauer och var även säljare där lite grann. Jag kom i kontakt med Warrior och de vill satsa på mig som säljare och det gick hand i hand med mina ambitioner. Jag har precis börjat och det är kul som f-n, säger Henrik Persson till HockeyNews.se.

Jag kan tänka mig att det är en känslig övergång inom branschen?

– Ja, det har varit en del gliringar, men de förstår mig nog (skratt). Jag hade ju en annan tjänst på Bauer. Som säljare får jag vara i omklädningsrummet och snacka med folk. Det blir mer hockeylikt och det är ett större ansvar än att jobba på kundtjänst. Man kommer närmare sporten, säger Persson.

Enligt Henrik Persson är just Bauer och CCM de största aktörerna på marknaden, men där Warrior börjar närma sig giganterna.

– Alla levererar bra material, men det känns som att vi på Warrior är på gång. Det är nytt och fräscht liksom. Det händer enormt mycket på materialsidan så det gäller att hänga med. De andra två är så pass starka, vi är lite mer av en uppstickare. Som relativt ny spelare på marknaden är det viktigt att bygga upp långvariga relationer. Att bygga upp något från grunden och sedan visa att man är pålitlig. 

Jag antar att det är en del fulspel i branschen?

– Det är en tuff bransch, men något fulspel har jag inte märkt av än. Det får vi se sen, säger Persson och skrattar till.

När är det mest som att göra som säljare av hockeyprodukter?

– Egentligen är det året om. Inför säsongen är det mer att åka ut till lagen. Under resterande del av säsongen är det att serva med utrusning och planera för nästa år. Butikerna ska ha sina "brands", och vi följer upp med produkter till butikerna. Så det är olika faser under ett år i det här jobbet.

Är det svårare att sälja i dessa coronatider?

– Som säljare hade vi lite reserestriktioner, men det har börjat lätta lite grann på det nu. Det är ju en unik och speciell situation. Men samtidigt behöver klubbarna ändå utrustning för sina lag och planeringen  är i full gång för nästa säsong. Så jag tror inte det är någon större skillnad där, säger Henrik Persson.  


Henrik Persson satsar på det civila jobbet framöver. Foto: Bildbyrån

26-årige Henrik Persson spelade den senaste säsongen i tre olika klubbar, eller fyra beroende på hur man ser det. Han inledde säsongen med att ha ett tryoutkontrakt med AIK på försäsongen. Centerforwarden drog vidare till Hanhals i Hockeyettan innan det blev några matcher för Karlskrona i Hockeyallsvenskan. Persson avslutade säsongen i Alpligan där han spelade för Vienna Capitals B-lag.

– Det var jäkligt kul och ett häftigt land att spela hockey i. Det var kul att testa på något helt nytt.

Har du varit materialnörd sedan du var liten?

– Egentligen inte, men jag har blivit det mer och mer. Nu på äldre dagar har jag varit mer noggrann med min egen utrustning.  

LÄS MER: Fick nobben av AIK - jagas av hela Hockeyettan 

Vad som händer med Henrik Perssons hockeykarriär framöver är ytterst oklart. 

– Jag får se hur det blir, just nu jag vill satsa på jobbet och köra hårt på det. Jag har bett min agent att lägga locket på, men jag håller i gång ganska bra och är rätt bra tränad. Jag spelar en del hockey på fritiden, jag är lite som Dick (Axelsson) och håller även i gång med padel. Jag håller saker och ting öppet. Det ska ju passa in med min jobbplanering och så vidare, säger Henrik Persson.


Henrik Persson från tiden i Hanhals. Foto: Bildbyrån

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS