HockeyNews
PLUS

Så ska Brynäs lyfta – sportchefen belyser klubbens förhoppningar

(14037) Peter Andersson/Sallinen/Ölund
Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Blir det ett lyft med Peter Andersson? Kommer Brynäs att göra sig av med Tomi Sallinen trots allt?

Vilka forwards får centerroller? Och hur ser sportchefen Michael Sundlöv på målvaktsparet i det nya lagbygget?

Svaren från Brynäs kommer här.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Roger Melin fick sparken. Ersättaren Tommy Sjödin också. Och det gick inte bättre för Magnus Sundquist heller.


Nu tar Brynäs ny sats med Peter Andersson som huvudcoach. Andersson, som med ett par månader kvar till slutspelet kom överens med Malmö Redhawks om att bryta samarbetet efter den avslutade säsongen.


Nu ska den etablerade och erfarne Andersson ta sig an Brynäs för att i praktiken ta vid där Thomas ”Bulan” Berglund slutade efter den snöpligt förlorade SM-finalen 2017.


– Den största förändringen tror jag är… det blir så… jag vet inte hur man ska säga, inleder Michael Sundlöv lite trevande.


Men sedan talar Brynäs sportchef klarspråk.


– Det kommer att bli proffsigare, noggrannare, jag vill inte stampa någon på tårna som har varit här innan, men vi har ändå gjort en förändring, och vill göra en förändring, för att vi ska få ett bättre resultat.


Tabellplaceringarna för klassiska Brynäs sedan 2017: Tia, elva och tolva, anstår inte en hockeyförening som har vunnit 13 SM-guld genom tiderna.


– Sedan är inte det sagt för att man vill vara elak mot någon annan. Peter är hittagen för att han står för noggrannhet och kommer att stå för ett starkt bra ledarskap som vi behöver på daglig basis. Dagligdags.


– Det är inte bara Peter utan de andra tränarna också, men Peter är motorn i det och den som är chefen där. Det var en lång process som gjorde att vi landade i Peter Andersson. Peter kände också att det kändes rätt.


Peter Andersson (t h) är ny huvudcoach i Brynäs och återförenas med Viktor Stråhle från deras tid i Malmö. Foto: Bildbyrån.


54-årige Peter Andersson har som tränare gjort sig känd för att driva igenom sin vilja om det så innebär att spelare hamnar på läktaren.


– Knorras kommer att det att göra om det är nån som hamnar där. Det är ju det jag säger. Han är noggrann och han kommer att göra det här jobbet varje dag och är det då nån som inte kommer att rätta in sig i det som vi har bestämt att vi vill ha här i Brynäs, då har han alla befogenheter som en tränare kan ha, säger Michael Sundlöv.


– När det gäller i och runt laget så har han alla befogenheter att kräma ut så mycket han kan av truppen och gruppen som vi kommer att få, säger Sundlöv.


Peter Andersson presenterades som Brynäs tränare i Gävle i slutet av mars och var tidigt inblandad i jobbet med att välja pusselbitar i lagbygget.


– Sedan finns det andra som sitter på slutgiltiga beslut om vad vi kanske behöver och vad vi kan värva vad gäller ekonomi och såna saker.


Att bygga ett lag behöver inte enbart betyda att man värvar nya spelare. Det kan också betyda att man gör sig av med spelare som inte passar in. Och sådant kostar pengar.


– Vi hade en ganska stor trupp som var färdig och det kanske inte är de bästa tider idag att göra några jättestora förändringar och skeppa iväg folk. Det är inte så att lag runt om i världen, eller i Europa i det här fallet, värvar hej vilt. Vi får förhålla oss till det. Vi får förhålla oss till det här över tid och ska göra nånting bra över m-i-n-s-t tre säsonger. Det är vi inte särskilt oroliga för.


– Vi vet att vi kommer att få ut mycket av den här truppen och gruppen som vi har nu och kanske med något nyförvärv till, så får vi se hur långt det räcker på kort sikt. Men på lång sikt kommer det här att bli bra. Riktigt bra.


Peter Andersson har skrivit ett treårskontrakt med Brynäs och under den tiden hinner han forma laget efter sin smak som coach.


– Han kommer naturligtvis att vara delaktig i att bygga och bygga om laget under de säsonger han kommer att vara här. Så är det. Till hundra procent.


Men Andersson har som sagt redan sina fingrar med i värvningsspelet.


– Han har definitivt varit med och stött och blött och han har varit delaktig i de få värvningar vi har gjort hittills. Det är klart, säger Michael Sundlöv.


Hur mycket mer av spelartruppen går det att få ut?


– Jag tycker att vi förra året redan hade toppar som var riktigt riktigt bra. När vi spelade bra var vi riktigt bra. Tyvärr så hamnade vi i perioder där det absolut inte var bra. Att skjuta upp lägstanivån är en av de viktigaste sakerna vi har att göra och där är Peter och där kommer hans arbete med kollegorna att vara oerhört viktigt. Där är han duktig. Kräma ur så mycket vi kan av varje individ och skjuta upp vår lägstanivå. Då kommer vi att få ut mycket mer av vår trupp jämfört med vad vi fick förra året. Därmed inte sagt att någon var värdelös och dålig för det, utan det handlar om jobb som ska göras varje dag.


Sundlöv medger också:


– Sedan ska vi också ha klart för oss att Brynäs under många säsonger inte har varit jättebra och det är klart att självförtroendet och självkänslan kanske inte är på topp. När det har gått emot har det gått fel fort.


LÄS MEROklart om Dackell blir kvar i Brynäs: "Vet jag faktiskt inte än idag"


Hur jobbar ni förebyggande och uppbyggande med den mentala biten?


– Det är både förebyggande och uppbyggande som vi har med oss en kille (Lars Andersson) som tar tag i de bitarna. Som sagt, till syvende och sist kommer det an till vad vi gör dagligdags och känner att vi är trygga med det och får växa från det.


På målvaktssidan har Brynäs valt att ersätta Joacim Eriksson med Växjös Viktor Andrén som kommer att konkurrera med Samuel Ersson om förstespaden.


– Ersson vet vi är bra. Han har varit i Brynäs länge och har varit iväg till Västerås ett år och jag fick spela mot honom ett antal matcher när jag var (sportchef) i Modo. Han var riktigt bra. Sedan har jag följt honom när han var yngre i Brynäs och jag har följt honom i år. Hans säsong efter jul när han fick börja stå mer kontinuerligt visar att han ger oss chansen och möjlighet att vinna i stort sett varje match. Jag känner mig jättetrygg med Ersson och han kommer att bli än bättre, säger Michael Sundlöv.


Tomi Sallinen gjorde 27 poäng (11+16) för Brynäs förra säsongen, men kan komma att lämna klubben. Foto: Bildbyrån.


– Andrén är jättespännande. Han har varit ett målvaktspar (ihop med Viktor Fasth) som på papperet har varit ett av de bästa i SHL. Kanske förra året var lite tufft, men han har ett slutspel och en finalserie i Växjö som kanske är den bästa som någon har gjort. Även om det är under en kortare tid så finns den kvaliteten där. Jag tycker det känns som vi har ett spännande och fortsatt utvecklingsbart målvaktspar.


Brynäs letar efter en toppback som både är bra defensivt och offensivt. Om det inte blir Simon Bertilsson så kan det bli någon annan som är ledig på marknaden.


LÄS MERÅtervänder Bertilsson – eller värvar Brynäs annan toppback?


Offensivt så var den VM-meriterade finske centern Tomi Sallinen aktuell för en flytt till KHL-klubben Dinamo Riga, trots att han har ett år kvar på kontraktet.


Men affären har inte blivit av. Däremot finns det enligt uppgift förhoppningar i Brynäs om att Sallinen ändå hittar en ny klubb under försäsongen.


– Jag vet faktiskt inte. Vi har kontrakt med honom. Sedan får man se vad som händer. Det är klart att det finns en tid nu med corona att man fundera både en, tre och sju gånger innan man… Skulle det vara så att Brynäs kan göra ekonomiskt som är bra så ser vi kanske att vi har spelare av Sallinens kaliber så att vi klara oss ändå. Men det får vi se. Jag räknar med att han ska spela i Brynäs IF som det är idag.


Brynäs vill förlänga kontraktet med centern Linus Ölund, som har varit utlånad från NHL-klubben Pittsburgh.


– Det är en dialog med både Linus och hans agent så får vi se vad det tar vägen med Pittsburgh och såna saker. Men det är ingen hemlighet att vi vill ha Linus här. Så är det.


Brynäs har värvat Adam Pettersson från Skellefteå vilket ger coachen Peter Andersson en hel del centerlösningar.


– Adam är center och kan spela ytterforward. Emil Molin är center som kan spela ytterforward. Sedan har vi Greg (Scott) som är center, Oscar Birgersson, vår unga kille är center och kan spela ytterforward. (Tomi) Sallinen är center. Skulle Linus (Ölund) komma så är han center. Vi har pratat ganska mycket om att vi vill ha spelare som kan spela center och ytterforward, sedan finns det renodlade centrar, absolut. Men vi är inte rädda för att ha många killar som har potential och möjlighet att spela centrar. Peter vill gärna ha det så också. Det är ofta kloka och smarta spelare, säger Sundlöv.


Han skickar med en förhoppning om ljusare tider för Brynäs.


– Någonstans har vi varit och är i en sån position också att vi vill bort ifrån att vara tia, elva, tolva. Vi vill ha en stabil grupp, ett stabilt spel och ta oss därifrån. Det gäller att börja i rätt ända.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!