AnnonsCentern om sorgen efter faderns död och jakten på klubb i Hockeyettan


22 maj

Det har gått några månader sedan chockbeskedet kom om hockeyprofilen Mikael von der Geests död. Nu blickar sonen Marcus von der Geest framåt och är på jakt efter ett kontrakt i Hockeyettan.
– Det är nu eller aldrig, säger Marcus till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Mikael von der Geest var en stor profil i hemstaden Västervik och poängmakaren hann även med spel i dåvarande Elitserien med Linköping innan ryggproblem tvingade honom att avsluta karriären som 34-åring.

16 år senare tog han sitt liv, endast 50 år gammal.

Sonen Marcus von der Geest, 27, valde tidigt efter chockbeskedet berätta om sin fars bortgång. För Västerviks-Tidningen berättade Marcus att spelmissbruk låg bakom att Mikael mer och mer isolerade sig i hemmet de sista åren.

– Han jobbade inte, slutade att gå till ishallen och umgicks mindre med vänner. Han ville inte hitta på något med oss i familjen heller, förutom någon gång ibland. Jag försökte att hjälpa honom genom att erbjuda boende hos mig i Växjö (förra året) om han ville komma ifrån Västervik lite, och försöka få in honom i någon roll inom hockeyn, för jag vet att han ville vara involverad på något sätt. Jag började bli orolig och tänkte på honom varje dag, men så förra sommaren tändes hoppet lite när han erkände att han hade spelproblem. Det var enda gången jag hörde honom säga det, sa Marcus till VT.

Men allt slutade väldigt tragiskt och söndagen den 9 februari inträffade det ofattbara. Marcus fick tidigt på morgonen ett samtal från Mikaels sambo Pärnilla som var förtvivlad efter att han lämnat hemmet mitt i natten och sedan inte kommit hem.

– Jag visste direkt att pappa var borta, sa Marcus till tidningen.

Mikael von der Geest hittades senare på söndagen av polisen – avliden.

Nu har det gått tre och en halv månad sedan den förre Elitseriespelaren försvann från jordelivet. 

Marcus har bearbetat sorgen efter sin fars död, men den senaste tiden har varit jobbig för honom.

– Det är lite halvtungt just nu. Jag har inget jobb här hemma (Västervik) och har bott på hotell i tre månader. Som tur har jag fått tag på en lägenhet nu så det är väl lite positivt, säger Marcus von der Geest till HockeyNews.se.

KHL-proffset och förre HV71-profilen Mattias Tedenbys pappa, Robert Tedenby, har hjälpt till i sorgearbetet.

– Robert och pappa spelade ihop under några år och han jobbar med de här frågorna. Vi har träffats några gånger, säger Marcus.

Hur har responsen varit utifrån sedan ni offentligt valde att berätta om din fars missbruk och hans bortgång. 

– Det har bara varit positivt. Många har tyckt att det var starkt gjort. Vi har mycket bra folk runt omkring oss.

LÄS MER: Tidigare SHL-spelaren död

Likt sin far spelar även Marcus ishockey.

27-åringen har mestadels spelat på division 2-nivå och har inte lyckats slå sig in i Hockeyettan – men nu hoppas han att det är dags. 

– Jag har varit i en del klubbar och har slarvat bort en del chanser. Ibland har det inte funkat med jobb, eller så har jag kastat in handduken för tidigt. Med åren har jag blivit klokare som person och som hockeyspelare. Det är nu eller aldrig. Jag har inte varit i bättre form konditionsmässigt, det kanske är en klyscha, men i mitt fall stämmer det, säger Marcus och fortsätter:

– Efter att pappa gått bort har jag blivit ännu mer sugen på att ge hockeyn en ordentlig chans. Jag har fått en boost och jag tror även pappa hade önskat detta om han fortfarande hade varit i livet. 


Marcus von der Gest i Alvesta-dressen i fjol. Foto: Swe Press Photo

Marcus von der Geest, som har varit en poängmakare av rang i division 2, träffade Hockeyettan-klubben Kalmar i veckan.

– Det stämmer. Jag var där i går (läs torsdag) för ett första möte. Det var väl inget konkret, de berättade om deras upplägg och lite allmänt om klubben. Det var ett ganska bra möte, men det var varken bu eller bä. Kalmar är en klubb jag gärna spelar i. De satsar och har en ny hall om ett år. Hockeyn i Kalmar har fått ett uppsving, även om det gick tungt i fjol. Jag gillar även staden, säger centern.

Vad händer nu?

– Vi ska hålla kontakten. De har en centerplats ledig, så vi får se vad som händer.

Skulle det inte bli spel i Hockeyettan kommer Marcus att välja spel i division 2 igen. 

– Jag kommer att vänta på ett förslag från ettan så länge som det är möjligt. Men blir det inte så kommer jag att fortsätta spela på en lägre nivå.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons

Annons