AnnonsPusselbitarna börjar falla på plats för Boden – tränarjakten går vidare


21 maj
Stora delar av truppen är på plats för toppklubben Boden.
Men Hockeyettangänget är fortfarande utan tränare inför kommande säsong.
Är det månne panik i regementsstaden?
– Det känns lugnare nu än för två månader sedan, då var det mer panik, säger Urban Åström i Bodens sportgrupp till HockeyNews.se.

Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Den gångna säsongen blev ingen upprepning på säsongen 2018/2019, då Boden gick till kvalserien. Lars Molin fick aldrig laget att bli en segermaskin, utan fick lämna framåt vårkanten. Profilen Petter Nilsson tog över, men resan tog slut i playoff 2 efter tre tuffa bataljer mot Troja/Ljungby.

Totalt sett var säsongen en missräkning för Boden – som inför kommande säsong står inför stora förändringar. Kikar man på organisationen runt A-lagsverksamheten så har sportchefen Rolf Nilsson gått i pension. Där har klubben valt att återgå till att ha en sportgrupp där Urban Åström, Birger Sandin och Robert Dahlroth ingår.

Petter Nilsson kommer att ha en övergripande roll på juniorsidan och blir därmed inte kvar som A-lagstränare. Boden har jagat en ersättare länge – men har ännu inte fått napp. 

– Det har varit ett antal tränare som har vi pratat med, men som av olika anledningar har fått tacka nej. I dagsläget har vi ingenting klart, men vi för dialog med ett par namn och har kommit längre i diskussionerna med en tredje, säger Urban Åström till HockeyNews.se.

Är tränarfrågan en stressfaktor?

– Det känns lugnare nu än för två månader sedan, då var det mer panik. Då hade vi inte kommit så långt med lagbygget, men nu börjar det bli ett färdigt lag. Nu kommer det en tränare till ett färdigt lag än tvärtom, säger Åström.

Vad är det för tränartyp ni söker?

 – En hockeytränare som kan driva laget. Vi ser hellre att det bli rätt än att vi tar något förhastat beslut. Det måste bli rätt. Det är den viktigaste pusselbiten för framgång.

Petter Nilsson kommer inte att vara A-lagstränare i Boden säsongen 2020/2021. Foto: Bildbyrån

Även på spelarsidan kommer det – till stora delar vara ett nytt Boden som äntrar isen när det är dags för nedsläpp i höst. Det kommer att bli ett helt nytt målvaktspar då både Claes Endre (AIK) och Pavel Krajcovic (Kiruna IF) lämnar för nya klubbar. Från just Kiruna IF har David Otter värvats in och till helgen presenterar Boden målvakt nummer två.

– Vi hade en målvakt på besök i helgen och det kändes bra. Han har spelat playoff och kvalserien, säger Åström hemlighetsfullt. 

Joel Vännström i Piteå är ledig?

– Inga kommenterar, säger Åström.

LÄS MER: 
Målvakten inte en del av framtidsplanen 

På backsidan har rutinerade kuggen Per Savilahti Nagander beslutat sig för att lägga rören på hyllan. Det är även tveksamt om det blir en fortsättning för finländaren Sebastian Kauppila.

– Kauppila söker främst en tryout i allsvenskan och är inte aktuell för oss i dagsläget.

Det är en del platser öppna på backsidan?

– Ja, det är väl runt fyra spelare till som ska in där. En plats kommer att vara vigd åt en spelare från de egna leden där de får kriga om platsen. Annars så söker vi en stabil back som har Savalahtis egenskaper och så en spetsback som avlasta Tommy Wargh i powerplay. 

På forwardssidan har kulturbäraren och mångårige lagkaptenen Petter Sundqvist tackat för sig. 30-åringen lämnar ett stort tomrum efter sig, men Urban Åström ser att det finns flera spelare som kan axla den rollen i laget. 

– Flera av stöttepelarna är kvar. Du har spelare som Viktor Sandberg, Marcus Sandström och Felix Dahlroth som kan fylla den luckan. 

På minussidan finns till exempel Anton Toolanen (Lindlöven), Jonathan Tholander och finländaren Henri Tamminen som Boden inte avser att förlänga med. 

Hur är statusen med Christian Nyman, Max Pålholm och Jesper Ylivainio?

– Nyman hoppas vi kunna göra klart med inom kort. Ylivainio har vi en dialog med. Han har varit skadedrabbad och håller på med rehab just nu och ligger lite lågt. Max Pålholm är hemma i Gävle och just nu för vi ingen dialog där, men vi har för avsikt att prata med honom snart.

Är Viktor Lindgren sugen på att köra vidare?

– Där är det livspusslet som ska stämma. Vi har inte satt någon deadline för honom, i alla fall inte tills vi har någon ersättare på plats, säger Urban Åström.

På nyförvärvssidan sticker skarpskytten Anton Tano ut. Läkarstudenten öste in mål i Teg den gångna säsongen och passar in i klubbens värvningsfilosofi. Även nyförvärv som David Otter, Pontus Johansson och Sebastian Hansson har ett förflutet i andra klubbar i Hockeyettan Norra.

– Vi tittar i huvudsak på spelare från Sverige och Norrland. Sådana som vi har koll på sedan tidigare. Så här långt känner vi oss nöjda och vi tror att vi ska kunna sätta ett riktigt bra och slagkraftigt gäng på isen, säger Urban Åström.

Anton Tano hade en framgångsrik säsong i Teg - nu ska forwarden producera nya mål i Boden.
Foto: Swe Press Photo/Michael Lundström

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons