HockeyNews
PLUS

Växjö är ute efter revansch – sportchefen om två raka misslyckaden

(13878) Fasth och Andrén/Evertsson
Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Växjö floppade – och hymlar inte om det.

Sportchefen Henrik Evertsson tycker här till om det svajiga målvaktsspelet, Viktor Fasths nya position i hierarkin och begäret efter revansch.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Både 2015 och 2018 vann Växjö Lakers SM-guld. Uppstickaren i svensk hockey på 2010-talet hade en väldigt bra tid i SHL mellan 2013 och 2018 då laget förutom de två titlarna blev seriesegrare både 2017 och 2018 och slutade som sämst sexa i tabellen. Två semifinalplatser och en CHL-final är andra tydliga tecken på lagets styrka och jämnhet.


Men den senaste säsongen blev ett misslyckande för Växjö.


Smålänningarna slutade tia i SHL och sportchefen Henrik Evertsson tvingades mer desperat än tidigare att justera lagbygget, men den här gången inte för att putsa till de förgyllda spetsarna utan för att täppa till hålen i skrovet på ett sjunkande skepp.


Har man på fötterna om man påstår att det var rätt många i Lakers som inte kom upp till förväntad nivå?


– Det tycker jag väl inte att man kan eller ska neka till. Det var nog den absoluta känslan även hos oss internt, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson ärligt och självkritiskt till HockeyNews.se.


Som den tävlingsmänniska han är framkallade det frustration.


– Det är väl som allt annat när det går emot. Frustration är en sak, det är ju en känsla, men den hjälper inte speciellt mycket. Det handlar nästan till hundra procent om en sak och det är att gå till botten med vad vi kan påverka och vad vi kan göra, säger Evertsson, som har varit sportchef och lagbyggare i klubben ända sedan den allsvenska tiden 2006.


– Jag tycker att vi har haft kanske två år med ganska mediokra både resultat och framför allt, det som du inledde med, att leva upp till de tänkta nivåer som både individer och lag förväntas ha, menar Henrik Evertsson.


Växjös sportchef Henrik Evertsson är en av landets mest framgångsrika lagbyggare och har vunnit två SM-guld. Foto: Bildbyrån.


2018/2019 blev Växjö sjua, vilket även det var ett tecken på att laget inte hade presenterat som förväntat.


– Det är ett arbete som i viss mån var i gång redan, men som intensifierades än mer. Som alltid, när man börjar vända ordentligt på stenar, tycker man att man hittar saker.


Men det gäller att ha perspektiv på tillvaron. Att bli sjua och tia i SHL är objektivt sett okej. Jämfört med betydligt mer klassiska Brynäs, som har bommat slutspelet helt och hållet två år i rad, är det till och med bra.


– I alla fall relativt sett. Det finns väl lag som skulle tycka att en trygg sjundeplats och en tiondeplats är dunder, men det tycker inte vi, fastslår Henrik Evertsson.


Vad berodde det på?


– Jag skulle nog säga att säsongerna (2018/2019 och 2019/2020) hänger ihop, och inte bara säsongerna, utan allting hänger ihop. Det finns inga stora saker som står för 80 procent av utfallet. Det är en mängd sammankopplade saker som vi tycker att vi inte har gjort tillräckligt bra helt enkelt i vår verksamhet.


Som vad?


– Alltifrån hur laget har satts ihop, det är ju det som sätter vad du har för material att jobba med. Sedan självklart hur vi jobbar i det dagliga. Allt hänger ihop.


– Sedan ska man säga i det, att när vi gick upp i allsvenskan fick man alltid frågan: ”Kan ni gå upp? Kommer ni gå upp i år?”. Den frågan är givetvis omöjligt att svara på. Men det bästa svaret och den bästa målsättningen som vi tyckte man kunde ha, det var att vi skulle ha ett tillräckligt bra lag som med tur, eller stäm, kalla det vad du vill, då kommer vi att gå upp. För det är det du behöver.


LÄS MERVäxjö tar ny sats mot SM-guld – sportchefen om drömduon


Mitt i självkritiken anar man att Henrik Evertsson hade önskat sig att den dubbelt guldvinnande huvudcoachen Sam Hallam och gänget hade fått ut mer av Växjö Lakers.


– Vi kunde ha gått långt med bägge de här två lagen. Om vi hade värvat exakt likadant och bedrivit verksamheten exakt likadant om vi hade haft lite mer medstuds. Nu är inte vi, precis som de flesta andra organisationer, några som tror att man kan luta sig tillbaka och lita på medstuds, utan det får man med sig. Men det är inte så här du vet ”Herre gud, hur kunde ni ta de här besluten, det finns ju inte en möjlighet att det hade kunnat bli bra”. Det hade det absolut kunnat ha blivit. Men marginalerna blev sämre.


Henrik Evertsson ringar in målvaktsspelet från Viktor Andrén och Viktor Fasth, som en av flera svaga punkter.


– Framför allt förra året kunde jag känna att vi hade många rätt extraordinära grejer. Vi spelade till exempel jävligt bra hockey de första tio omgångarna, men hade faktiskt dåligt målvaktsspel. Det var målvakter som hade varit hos oss i tre år. Vunnit SM-guld med dem. Jag tror varken att de eller vi kan förklara det, säger Evertsson.


De första tio omgångarna hade Fasth en räddningsprocent på 88,7. Det var bara femtonde bäst.


Andrén hade samtidigt 87,0 på de tre matcher som han hade startat. Sämst av alla målvakter i SHL.


– Sedan kom de upp och spelade fantastiskt bra. De kommande 15-20 omgångarna var både Viktor och Viktor topp tre i serien. Hur fan hänger det ihop? undrar Evertsson retoriskt.


Viktor Fasth hade en kämpig säsong i Växjö, men har getts förnyat förtroende. Foto: Bildbyrån.


Han är heller inte nöjd med ett annat, yttre faktum.


– Vi har då det mest bisarra utvisningsnetto som jag tror att någon har sett i den här serien. Jag har inte gått in på det, men det skulle förvåna mig om någon kan visa upp något värre.


Hur såg det ut?


– Jag har inte en exakt siffra i huvudet, men vi får överlägset minst utvisningar med oss och tar överlägset mest emot oss. Så det blir ett helt GALET utvisningsnetto, säger Evertsson, märkbart irriterad när han tänker tillbaka på förra hösten.


– Det är såna här saker som inte riktigt går att härleda i något konkret. Vi har inte traditionellt sett haft något dåligt målvaktsspel. Vi har haft heller inte haft väldigt dåliga utvisningsnetton, men det bidrog till att accelerera ner kurvan.


LÄS MERVäxjö är SHL-säsongens flopp – men Shinnimins hälsa är viktigare


– Sedan hade vi kanske inte på plats så att vi kunde parera det som vi kanske gjort vissa andra år.


Henrik Evertsson värvade i början av november in målvakten Erik Källgren, som inte hade lyckats ta en plats i NHL-klubben Arizona efter flytten från AIK.


Men det blev inte så att han fick spela en massa matcher utan i januari blev han istället utlånad till TPS i Åbo.


– Det som hände när vi tog in Erik Källgren, det var att vårt målvaktsspel rent allmänt gick upp till en jättehög nivå. Den nivån som framför allt Viktor Andrén hade, för Viktor Fasth var skadad ganska stora delar av den tiden, men även Fasth när han kom tillbaka, det var bara (Joel) Lassinantti (Luleåmålvakten) i serien som var bättre om du tittar på den, i och för sig begränsade perioden, men den var ändå 15 omgångar drygt. Du går inte runt och har flyt i 15 omgångar.


Under silly season har Viktor Andrén lämnat Växjö för spel i Brynäs, medan kontraktet med 38-årige Viktor Fasth har förlängts med en säsong.


– Det var ingenting som vägde över utan vi visste nog innan säsongen att vi inte kommer att fortsätta med Viktor och Viktor eftersom de hade konkurrerat i tre år. Antingen hade Viktor Andrén tagit över ordentligt, och då hade Viktor Fasth blivit en strikt andramålvakt och det vet jag inte om han hade gillat. Det är möjligt. Jag har ingen aning. Eller så hade Viktor Andrén inte tagit över riktigt ordentligt, precis det som hände, och då tror jag att han, och vi, som det blev, kände och hade känt att man kanske behöver byta miljö lite grann, förklarar Henrik Evertsson.


Erik Källgren väntas få rollen som ny förstemålvakt i Växjö med Viktor Fasth som komplement. Foto: Bildbyrån.


– När det blev det här scenariot att Andrén inte riktigt tog toppmålvakt-i-serien-rollen så tyckte vi att Erik är en jädrigt spännande målvakt. Han gjorde det otroligt bra i AIK. Hade en jättefin juniortid i Linköping, har seglat lite under radarn. Han var ett absolut toppnamn som junior i Linköping. Sedan, lite oförtjänt, hamnade i en väldigt konstig situation i AIK där han valdes bort i kvalet (2019).


Med Erik Källgren och Viktor Fasth som målvaktspar i Växjö ser Henrik Evertsson en tydlig rollfördelning mellan dem.


– Där kände vi då att vi har en väldigt spännande målvakt och då är Viktor Fasth, tycker jag, ett jättebra komplement. Han håller fortfarande hög hög klass och kan erbjuda den tryggheten under tiden som Erik förhoppningsvis utvecklas bättre om du har riktigt tuggmotstånd.


Evertsson drar en parallell till Frölundas målvaktsupplägg då klubben vann ett efterlängtat SM-guld 2003.


– Det är den gamla goda Henke Lundqvist, när Frölunda tog in Fredrik Norrena, när Henrik Lundqvist skulle slå igenom och alla tyckte att Frölunda var helt dumma i huvudet och det som hände var att Henke verkligen slog igenom, säger Evertsson.


– På vår lilla nivå är det ett liknande tänk. Vi vill att det ska vara en ordentlig fajt mellan målvakterna och tycker att mixen är ganska bra mellan en ung kommande målvakt och en mer erfaren stabil målvakt.


Växjö håller på att rusta upp laget inför nästa säsong och ett ord ligger nära till hands för Henrik Evertsson.


Revansch.


– Definitivt. Vi känner att det finns ganska mycket som vi kan förbättra. Och som vi kommer att förbättra, lovar Växjös sportchef.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)