Två SM-titlar som spelare – nu är nye SAIK-tränaren på jakt efter nya guld


5 maj 2020
Han har varit med och spelat upp klubben i dåvarande Elitserien. Nu ska 37-årige Andreas Falk skörda framgångar som tränare i Skellefteå.
– Det är precis som när man var spelare, man vill hela tiden vinna, säger Falk till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey

I går blev Skellefteås nya tränarkonstellation klar. Det blev relativt orutinerade Andreas Falk som gör Stefan Klockare och Stefan Hedlund sällskap i Skellefteå. Men enligt klubbens general manager, Erik Forssell, är det inte klart vem som kommer att vara huvudansvarig.

– Vi håller på att göra en grovplanering på hur vi vill ha det, men vi har inte satt det på pränt än. Vi kommer att jobba fram det här framöver, men som det ser ut just nu kommer det att vara ett delat ledarskap mellan de tre, säger Erik Forssell till HockeyNews.se.

Skellefteås General Manager Erik Forssell. Foto: Bildbyrån

Forssell berättar att klubben haft koll på Andreas Falk ett tag och att hans egenskaper som både spelare och ledare passar väldigt bra in på det klubben har sökt.

– Andreas är en hockeykunnig person som har en lång erfarenhet som spelare där han har varit med och vunnit en hel del. Andreas är nyfiken och vill hela tiden lära sig nya saker och han kan det taktiska spelet och har visat sig vara skicklig på att utveckla individer. Han har bra koll på vad som krävs på den här nivån. En viktig kravställare, säger Forssell.

LÄS MER: Spelade upp klubben i högsta serien - nu blir han tränare i SHL-klubben

För 14 år sedan var Andreas Falk med och spelade upp Skellefteå upp i dåvarande elitserien. Då var Falk en ung lirare på väg uppåt i karriären. Han blev kvar i Skellefteå i två år och givetvis var avancemanget höjdpunkten. 

– Jag minns att jag var skadad halva den första säsongen. Det andra säsongen var roligare. Vi hade ett väldigt bra lag och Tommy (Samuelsson) var tränare. Det tuffade på rätt bra under säsongen, men det var speciellt i kvalserien. Klubben hade snubblat på målsnåret många gånger, men vi var tokfokuserade som grupp och lyckades ta klivet upp till slut. Det var härligt, säger Andreas Falk till HockeyNews.se.

Andreas Falk var med och spelade Skellefteå i SHL (dåvarande Elitserien) 2006. Foto: Bildbyrån

Efter två år i Norrbotten fortsatte karriären i HV71, Kölner Haie, Luleå.

Falk hann vinna två SM-guld med HV71 (2008, 2010) innan spelarkarriären avslutades i HV71 hösten 2018. Ett par månader senare blev han assisterande tränare i klubbens J20-lag. Förra säsongen var Andreas Falk spelarutvecklare på juniorsidan i Jönköpingsklubben. 

Nu väntar alltså en återkomst till Skellefteå och en betydligt tyngre roll för den 37-årige Huddingekillen.

– Det kanske inte är så många kvar runt omkring klubben från tiden när jag spelade här, men jag känner stan och känner igen många ansikten, säger Andreas Falk till HockeyNews.se.

Skellefteås första kontakt med Andreas Falk togs för ett par veckor sedan.

Blev du chockad när du erbjudandet att bli seniortränare i en SHL-klubb?

– Chockad skulle jag inte säga. Jag tycker att det är en härlig utmaning och något som kommer att vara väldigt utvecklande för mig. Det känns spännande med ledarkonstellationen vi har och det lockade också att kunna vara med och påverka i ett SHL-lag, säger Falk.

Han brinner för spelarutveckling och har alltid haft ett stort intresse för statistik. 

– Som spelare var jag väldigt intresserad av statistik och spelidéer. Jag har liksom inte bara dykt på träningar och kört på utan varit intresserad av det taktiska och så vidare. Ja har lagt ner mycket tid på statistik och tycker det är bra grejer, men man får inte snöra in sig på det för mycket.

LÄS MER: Skellefteå värvar poängstark kanadensare

Falk tror inte att hans orutin som tränare kommer att gäcka honom på den högsta nivån i Sverige. 

– Jag har ändå varit med på högsta nivån som spelare och varit framme i fem finaler i både Sverige och Tyskland. Det är precis som när man var spelare, man vill hela tiden vinna. Jag vet vad som krävs för att lyckas som junior och senior. Det gäller att kunna trycka på de sakerna man tror på och jobba hårt med detaljerna och den sista lilla procenten som krävs för att nå toppen. Att få ur det bästa från varje individ och samtidigt få laget att fungera.

Andreas Falk tog två SM-guld som spelare i HV71 – nu ska han jaga nya SM-tecken som tränare i Skellefteå. Foto: Bildbyrån

Andreas Falk har skrivit på ett treårskontrakt med Skellefteå och jobbet börjar direkt. 

– Jag ska träffa gruppen i morgon (Läs i dag). Sedan kommer jag och de övriga i ledargruppen att sätta oss i dagarna och spåna hur vi ska jobba framöver. Det känns väldigt inspirerande det här.

***

FAKTA

Skellefteås SHL-trupp just nu

Målvakter:
Gustaf Lindvall, Arvid Söderblom (ny från Frölunda/Tingsryd). 

Backar: Adam Wilsby (tillbaka från lån i Södertälje), Niclas Burström, Philip Broberg, Petter Granberg, Jacob Andersson, Arvid Lundberg, Oscar Eriksson (uppflyttad från J20-laget), Oskar Nilsson (ny från Oskarshamn).

Forwards: Joakim Lindström, Linus Lindström, Tuomas Kiiskinen, Andreas Wingerli, Jesper Frödén, Albin Sundsvik, Jacob Olofsson, Oscar Möller, Jonathan Berggren, Rickard Hugg, Jonathan Johnsson (ny från Modo), Tyler Morley (ny från Tappara).

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.