HockeyNews
PLUS

HV71:s utmanande beslut om spelartruppen: "Spännande framöver"

(13723) HV71/Johan Hult
Bildbyrån

Publicerad: 27 april 2020

FacebookXWhatsApp

HV71 har gjort förändringar i tränarstaben och håller på att sätta ihop spelartruppen inför nästa säsong.

Ett par tunga värvningar återstår och då måste några ekonomiskt avgörande beslut fattas.

– Det är otroligt många faktorer runt omkring oss som påverkar oss. Jag är nyfiken ändå och det blir spännande framöver, säger HV:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Allt är inte som vanligt. Visst, femfaldiga svenska mästarna HV71 ligger ganska bra till med lagbygget inför nästa säsong och sportchefen Johan Hult har själv nyligen skrivit under ett nytt treårskontrakt.


Men den pågående pandemin påverkar alla. Hälsomässigt. Känslomässigt. Och ekonomiskt.


– Det finns en värld utanför hockeyn och man märker av hur tufft många har det. Det är dödsfall och företag som har det jobbigt. Det är en värld som man hela tiden är medveten om. Trots allt det är vi i en hockeyvärld, säger HV:s sportchef Johan Hult och försöker hitta balansen i den nya tillvaron.


– I vår lilla hockeyvärld så har strålkastarljuset ofta kommit ner på hockeyverksamheten oavsett om det är damlag, herrlag, junior eller ungdom. Nu någonstans tycker jag att det ska bli intressant med utmaningen att strålkastarljuset hamnar på andra delar. Delar där de stora strategiska besluten måste tas. Styrelse, ledningsgrupp. Vad är vi gjorda av? Jag sitter själv med i ledningsgruppen. Det blir ett litet annat fokus här och nu.


Vilka beslut har ni att fatta?


– Framför allt är det väl att hitta den ekonomiska balansen över sikt i föreningen. Vad innebär de strategiska besluten? Så är det ju.


Mer konkret – hur påverkas ni?


– Det förändras väldigt snabbt och vi är beroende av otroligt mycket faktorer runt omkring oss i omvärlden. Det är partners och andra ligor till och med. Det är otroligt många faktorer runt omkring oss som påverkar oss. Jag är nyfiken ändå och det blir spännande framöver, säger Johan Hult till HockeyNews.se.


– Det gäller att se på organisationsbasis, är vi det vi säger att vi vill vara? Kreativa? Offensiva? Spelglädje. Hålla fast i vår spelidé. Eller kommer vi att bli passiva, kortsiktiga. Det är det här det kommer ner till och som sagt, fokus har flyttats lite. Det blir intressant att se.


Sportsligt har HV71 gjort ett par förändringar som märks. HV71 har bytt ut huvudtränaren Stephan ”Lillis” Lundh och befordrat Nicklas Rahm till ny huvudtränare. Utöver det har Stefan Nyman, Djurgårdens tidigare backcoach, värvats och getts en assisterande roll i tränarstaben där även Jonas Holmström och målvaktstränaren William Rahm ingår.


– Vi förändrar inte vårt sätt att spela, definitivt inte. Vi har en spelidé som vi håller fast vid och helt klart så vill vi hela tiden utveckla vår spelidé. Det är också en av delarna med Stefan Nyman som kommer som ny in i vår tränarstab även om Nicklas får en ny roll. Stefan har med sig en jäklas massa erfarenhet som han kan dela med sig av, för att inte vi ska bli så hemmablinda på vår position. Stefan kan ta lite plats och utmana oss: ”Man kan göra så här, eller göra si eller så”. Det är också tanken med den rekryteringen förutom att det är en genuint bra människa och en duktig hockeycoach.


HV:s sportchef Johan Hult har fått ta avsked av den omtyckte forwarden Oscar Sundh inför nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Tittar man på HV71:s lag till nästa säsong så har man valt att behålla målvaktsparet Jonas Gunnarsson och Hugo Alnefelt.


18-årige JVM-målvakten Alnefelt startade i 18 av 52 SHL-matcher under sin rookiesäsong i SHL. Förra sommaren draftades han i tredjerundan av NHL-klubben Tampa Bay.


– Alla indikationer som vi får från Hugo och hans agent och även från Tampa är att han kommer att vara kvar nästa säsong. Sedan får vi inga indikationer på om de kommer att sajna honom i sommar utan det är väl diskussioner som förs i Tampa. Men att han kommer att vara kvar utgår vi ifrån helt klart.


HV har sju backar på kontrakt, inklusive Johannes Kinnvall som har NHL-intresse runt sig. Enligt nordamerikanske uppgifter är Calgary, som bjöd in honom till utvecklingsläger förra sommaren, den troliga NHL-klubben som kommer att lägga beslag på honom.


– (Emil) Andrae kommer att vara en av åtta backar i truppen. Just nu är det en backplats som är öppen med Johannes i truppen.


Men osäkerheten runt Kinnvall kan innebära att HV måste ut och värva en ny offensiv backkraft senare i vår eller i sommar.


På forwardssidan finns det önskemål om en toppcenter. Enligt Expressen kommer HV71 att värva kontraktslöse Djurgårdsforwarden Manuel Ågren.


HockeyNews.se berättade den 18 april att Djurgården har valt att avvakta med att skriva nya kontrakt på grund av en pressad ekonomisk situation till följd av coronakrisen.


LÄS MERDjurgården kan tvingas släppa toppspelare: "Miljoninvesteringar"


HV71 flyttat upp forwarden Zion Nybeck, 17, till SHL-truppen inför kommande säsong.


– Zion kommer att vara en av 14 forwards i truppen. Där har vi 13 forwards just nu med Linus (Sandin) inräknad än så länge, då vi inte har fått några riktigt hundraprocentiga direktiv än att han lämnar, säger Johan Hult om Philadelphia-aktuelle Linus Sandin.


Har ni koll på vad ni kan lägga på spelarbudgeten i det här läget?


– Budgeten blir lite flytande då det hela tiden pågår en ständig kommunikation dels med våra partners och omvärlden i sig, dels måste det i vår planering ingå vad vi tror och ska sia om framtiden, om vi tror att vi kan komma igång den 19 september. Är det publik eller är det inte publik?


LÄS MERHV71-forwarden närmar sig en NHL-flytt – så kan han ersättas


HV71 behöver inom kort bestämma sig för hur mycket pengar man vill lägga på de sista pusselbitarna i sitt lagbygge.


– Alla klubbar kommer att ha olika förutsättningar, både när coronan sköljde över oss, och jag är helt säker på att vi kommer att ha olika förutsättningar på andra sidan när vi kliver ur det. Det är upp till oss i föreningen att skapa de allra bästa förutsättningarna vi har. Det är tuffa tider och jobbiga tider för många, men det är också intressanta tider och se att vi verkligen ska stå upp för det vi ska leverera i slutändan, säger Johan Hult.


LÄS MERKlausulerna kan slå mot HV71 även i år: "En del av spelet"


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)