HockeyNews
PLUS

SHL-chefens lista – det måste göras innan rinkarna krymps i Sverige

(13698) Johan Hemlin-Scandinavium
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 23 april 2020

FacebookXWhatsApp

HockeyAllsvenskans sportchef är för att minska måttet på de svenska rinkarna.
SHL:s vice vd vill se en rejäl genomgång innan ett sådant beslut eventuellt tas.
– OM man ska minska rinkarnas storlek måste man göra en genomarbetad analys vad det innebär sportsligt, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Tidigare i april har förbundskaptenen Johan Garpenlöv pratat om att han vill se mindre rinkar i svensk hockey och under torsdagen puttade Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman sin åsikt i frågan.

– Vi tror att en än mer fartfylld och intensiv hockey med fler målchanser i högt tempo är något som våra fantastiska supportrar skulle älska, säger han till ligans hemsida.

Frågan om att ändra rinkens bredd från nuvarande mått på 30 meter till ett par meter smalare är något som varit uppe på ligornas bord många gånger tidigare.

LÄS MER: Allsvenskans sportchef: "Mycket att vinna på att kunna spela på liten rink" 

SHL:s vice vd, Johan Hemlin, vill se en genomtänkt utvärdering för att kunna se fördelarna med en övergång till en mindre rink.

För HockeyNews.se presenterar han en lista om fem punkter som han anser måste gås igenom grundligt innan ett beslut om spel på mindre rink fattas.

1:

– OM man ska minska rinkarnas storlek måste man göra en genomarbetad analys vad det innebär sportsligt. Vad händer med spelet? Blir det bättre? Hur ser underhållningen ut? Man kan inte bara titta på att det ser bra ut i NHL utan man gör en grundlig sportslig analys.

2:

– Vi är världsledande på att utbilda duktiga hockeyspelare. Spelar rinkstorleken roll? Kan det bero på att vi har stor rink? Eller inte? Det är frågan man får ställa sig.

3:

– På våra arenor spelar damer, juniorer, barn och ungdom. Är det bra för dem att ha liten rink?

Flera SHL- och allsvenska klubbar delar arena med SDHL-lag som påverkas av en eventuell förändring av rinkstorlek, däribland Luleå. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

4:


– Fjärde frågan är kostnaden. Vi pratar om mångmiljonbelopp att ställa om. Du kan se allt från en halv miljon kronor till tio miljoner kronor per arena beroende på vilken det är. De flesta av arenorna idag är kommunalägda arenor. Så det är ett flerårigt mångmiljonprojekt, och då måste man veta att det blir bättre. När det handlar om kostnadsfrågan handlar det om att publiken i de befintliga arenorna ska ha bra siktvinklar och säkerheten måste garanteras. Dessutom ska det fungera med bottenplattan i rinken och kylaggregaten.

5:

– Frågan var uppe i Hockey Europe där René Fasel (IIHF:s president) tog upp det här och man tog ett preliminärt beslut att IIHF spelar de stora mästerskapen på liten rink. Däremot tyckte man att ligorna ligger kvar och har de rinkar man har idag.

– Däremot om du bygger en ny rink så kan det vara bra att titta på en flexibel lösning, som möjliggör det här.

Ett beslut inom den absoluta framtiden är inte att räkna med enligt Hemlin.

– Frågan har varit uppe och vänt i SHL ett antal gånger. Just nu har det varit en ickefråga och det är lite för många frågetecken när du sätter upp den här listan för att man ska tycka att här ska man ändra rinkarna, säger han.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)