HockeyNews
PLUS

Fler spelare kan lämna allsvenskan för SHL: "Ytterligare 15 till 25"

(13551) SHL-HA
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 april 2020

FacebookXWhatsApp

Flera toppspelare har redan lämnat allsvenskan för spel i SHL.
Och fler kan det komma att bli – enligt SHL:s sportchef Johan Hemlin kan upp till ett helt lag med spelare lämna.
– Då handlar det om 2,5 spelare per klubb, men det drabbar naturligtvis inte alla lika, säger Hemlin till Hockeypuls .

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Modo har tappat två tredjedelar av sin första kedja till SHL-klubbar inför kommande säsong, VIta Hästen har tappat sin främste målgörare Linus Andersson till Djurgården, Luleå har värvat Victor Berglund från Modo och BIK Karlskoga har fått se både Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen skriva på för HV71.

Totalt har elva spelare som spelade i allsvenskan under förra säsongen presenterats av SHL-lag inför den kommande säsongen.

– Vi gjorde en snabb gallup-undersökning med sportcheferna i SHL förra veckan och ställde frågan hur många fler som kan värvas från hockeyallsvenskan till SHL och bedömningen var ytterligare 15 till 25 spelare, utöver de 11 som redan var klara för en SHL klubb. Då handlar det om 2,5 spelare per klubb, men det drabbar naturligtvis inte alla lika, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till Hockeypuls.

Tidigare när spelare lämnat allsvenska lag för SHL har klubbarna i landets näst högsta serie endast fått ersättning för spelaren om denne haft ett gällande kontrakt med sin allsvenska klubb.

Så är det inte längre.

– Utbildningsersättningen från SHL till hockeyallsvenskan har ökat markant, nu går vi in på andra året med det nya avtalet och i år kommer summan att landa på cirka 12,5 miljoner kronor. Den stora skillnaden i dag är att nu får klubbarna betalt för alla spelare, oavsett om de har kontrakt eller inte. Det är viktigt att komma ihåg det. Tidigare gick spelare med utgående avtal fritt till SHL medan i princip alla med avtal hade klausuler för att ändå kunna bryta för SHL-spel, säger Hemlin.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)