HockeyNews
PLUS

Vita Hästens succéforward blickar mot SHL: "Varit lite kontakt"

(13478) Istvan Bartalis
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 3 april 2020

FacebookXWhatsApp

Istvan Bartalis gjorde stor succé i Vita Hästen.
Nu är den ungerska landslagsmannen kontraktslös och siktar mot en en högstaliga, gärna SHL.
– Jag har fått förslag från många ställen, allsvenska klubbar och så har jag pratat med lite lag i EBEL och det har varit lite kontakt med SHL, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Efter ett par säsonger med skadeproblem valde Istvan Bartalis att vända tillbaka till Sverige och skrev på för Vita Hästen i hopp om att återfå glädjen, vara skadefri och få fart på karriären igen.

Och flytten blev lyckad för den 29-årige ungraren.

På 46 matcher blev det 41 poäng i Vita Hästen samtidigt som han fick mycket istid och förtroende som assisterande lagkapten.

– Jag tycker att det var roligt i Hästen och jag fick tillbaka suget för hockeyn igen. Jag fick en bra roll i laget och jag fick bära laget, det var kul, säger Bartalis till HockeyNews.se.

Vita Hästen var en av framgångssagorna i serien då de lyfte från en plats i kvalserien våren 2019 till en femteplats i tabellen.

Väl i slutspelsserien blev det dock bara en match på grund av coronaviruset.

– Vi hade ett bra gäng men det var tråkigt att det vi jobbat för hela säsongen, fick vi inte ut i första matchen mot Västerås. Jag tror att det viruset fick oss att börja fundera. Vi var på väg till Västerås och på bussen får vi höra att det inte blir någon publik, så det var konstig stämning och det har funnits i huvudet. Oavsett hur mycket man försökt tänka bort det så blir man påmind om det när alla pratar om det så det går inte att stänga det ute, säger ungraren.

Istvan Bartalis vann Vita Hästens interna poängliga. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

När HockeyNews.se når Bartalis är han hemma i Ungern med sin familj.

– Vi fick lämna bilen i Sverige och våra grejer och så flög vi hem, vi checkade in 130 kilo kläder och våra viktigaste grejer bara, säger han.

Kontraktet med Vita Hästen skrevs över en säsong vilket gör att han nu är kontraktslös, men det saknas inte intresse för landslagsmannen.

– Jag har fått förslag från många ställen, allsvenska klubbar och så har jag pratat med lite lag i EBEL och det har varit lite kontakt med SHL, men där får man inget riktigt svar. Det är svårt för dem att se hur mycket pengar de kommer ha och vilka de kan värva och inte och jag förstår deras situation, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag pratat mycket med Vita Hästen och det finns intresse från både deras och min sida. Jag pratar med (Tony) Zabel och har en bra kommunikation.

LÄS MER: GENOMGÅNG: De kan lämna – och så bör Vita Hästen värva 

När nästa säsong drar igång och var Bartalis spelar är oklart.

Desto tydligare är hans mål och visioner.

– Självklart vill jag utvecklas som hockeyspelare, jag tycker att det är roligt igen och man vill högre upp. Sedan får man se, säger han.

Spel i en högstaliga är det han har höst upp på sin lista. Och han har inget emot att stanna kvar i Sverige.

– Jag skulle jättegärna testa mig själv i SHL, det var det målet var när jag gick till allsvenskan. Annars är är det nog Finland och Tyskland som jag ser mest potential i just nu och blir det inget annat så kan kan det bli att de erbjuder någonting hemifrån i EBEL, men vänder man hem nu så ser jag ingen chans att man ska ta sig till Finland eller SHL, säger han.

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)