HockeyNews
PLUS

Sportchefens plan för att ersätta nyckelspelarna: ”Vi har gjort jobbet”

(13450) Rögle
Bildbyrån

Publicerad: 1 april 2020

FacebookXWhatsApp

Bröderna Cam och Chris Abbott har signerat nya treårsavtal och får fortsätta resan med Rögle.
Nu har sportchefen en tuff uppgift framför sig där han ska ersätta tre av lagets bästa spelare till nästa säsong. 

– Vi har gjort jobbet med att scouta potentiella ersättare och det finns en hel del idéer, säger Chris Abbott till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


I förra veckan blev nyheten om att bröderna Cam och Chris Abbott skrivit på nya treårsavtal med Rögle officiell. Bröderna har sedan de anslöt till Rögle för två och ett halvt år sedan förvandlat Rögle från ett bottenlag till ett slutspelslag


– Vi är båda väldigt glada och tacksamma över att vi får fortsätta bygga på det vi startat. När det blev som det blev i år så känner man ett ännu större sug efter att komma tillbaka ännu starkare nästa säsong. Vi ska ge det här laget en bra chans att spela slutspelshockey även nästa säsong, säger Chris Abbott när HockeyNews.se når honom. 


För sportchefen Chris Abbott börjar nu processen med att bygga ihop ett nytt lag till kommande säsong – och redan nu har han ställts inför flera svåra utmaningar. 


– Jag förväntar mig att vi ska vara bättre. Vi har stor utvecklingspotential i den nuvarande truppen i och med att vi hade det yngsta laget i ligan förra säsongen. Precis som för andra lag gäller det att utveckla det nuvarande laget och plocka in spelare som kan spela på en hög nivå och som vill ta vid där vid slutade, säger han. 


Succémålvakten Roman Will, Guldhjälmenvinnaren Kodie Curran och en av seriens bästa tvåvägscentrar i Ted Brithén har alla lämnat för utlandsäventyr. 


– Det är svåra killar att ersätta, helt klart. Det är kanske den bästa centern, bästa backen och en av de bästa målvakterna i ligan. Hur vi ska ersätta dem? Vi har gjort jobbet med att scouta potentiella ersättare och det finns en hel del idéer. Tre individuella killar är inte ett helt lag, jag är inte så orolig faktiskt, säger han. 


Tänker du ersätta dem med spelare som direkt kan komma in och leverera eller spelare som har utvecklingspotential att bli ledande spelare?


– Jag vill inte utesluta någon väg. Om vi säger såhär: Kodie Curran var inte den bästa backen i ligan när han kom hit, han utvecklades längs vägen. Vi vill ha in spelare som har potential och kan anpassa sig till en stor roll. Det finns två olika vägar att gå, vi får se vilken väg vi tar. 


Kodie Curran uppges vara klar för KHL. En tung förlust för Rögle. Foto: Bildbyrån

Därtill finns det en rad osäkra kort, då bland annat Nils Höglander och Leon Bristedt kan komma att signera NHL-kontrakt. 


– Vi är väldigt glada över att ha fått jobba med Nils och Leon och utveckla dem under de här två säsongerna. Vi hoppas såklart att få behålla dem om det inte blir NHL, men vi skulle också bli glada om de lyckas bli NHL-spelare. Om inte, så ser vi att de ska vara toppspelare här kommande säsong. 


Under gårdagen kunde HockeyNews.se dessutom avslöja att forwarden Chris DeSousa lämnar klubben för KHL och Dinamo Riga. Men sportchefen vill varken bekräfta eller dementera att så är fallet. 


– Chris DeSousa är en spelare som gjorde ett gott jobb för oss. Han är en spelare som höll på att anpassa sig till det svenska spelet och vi såg fram emot att ha honom i slutspelet. Men jag är ganska säker på, att om han inte kommer vara med oss så kommer han ha möjligheter att spela i en bra liga i Europa kommande säsong. Vi utvärderar alla möjligheter, säger han. 


Coronapandemin har ställt till det för samtliga SHL-klubbar och osäkerheten har gjort att klubbarna inte vet hur mycket pengar de kan värva för till kommande säsong. Men Chris Abbott vill inte gå in på hur stor påverkan det kan få för just Rögle. 


– Jag kommer inte kommentera budgetrelaterade frågor. Men det är klart att det är en viss osäkerhet just nu. 


Riskerar du att gå miste om värvningar?


– Det finns en osäkerhet, men jag kommer inte kommentera enskilda fall. Det är jobbiga tider för alla. 


Vad skapar det här för svårigheter för dig?


– Det blir en viss försening med tanke på väntan och köpstoppet vi har just nu, men i övrigt har det inte påverkat mig så mycket. Jag har samma tankesätt när det gäller potentiella spelare och vad vi vill ha in. Det finns alternativ. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)