HockeyNews
PLUS

Här är tio SHL-svenskar som kan ta klivet till NHL i sommar

(13344) SHL-spelare på gång till NHL
BIldbyrån

Publicerad: 23 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Förra säsongen plockade NHL-klubbarna odraftade SHL-pärlor som Joel Persson, Joakim Nygård och Joel Kellman.

Den här säsongen kan ytterligare svenska SHL-spelare erbjudas chansen att testa lyckan i Nordamerika.

Här är tio tänkbara namn.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Johannes Kinnvall, HV71. Foto: Bildbyrån.


Johannes Kinnvall, b, HV71


Kommentar: Snacka om genombrott i SHL för den 22-årige Gävlekillen. Förra säsongen gjorde han tolv mål för Timrå som SHL-rookie och blev då inbjuden till ett sommarläger hos NHL-klubben Calgary.


Den här säsongen har han utvecklats ytterligare i HV71 där han gjorde hela 40 poäng (11 mål, 29 assist) på 51 matcher. Det finns NHL-intresse för den offensivt skicklige högerskytten och det blir spännande att se om han väljer att skynda långsamt och fortsätter i HV eller om han vill ta klivet till Nordamerika på stört.


LÄS MEREfter poängsuccén – NHL-klubbar jagar HV-backen: "Har småpratat om det"


Theodor Lennström, b, Frölunda


Kommentar: Den 25-årige ex-AIK:aren har fått tid att utvecklas i lugn och ro. Via allsvenskt spel i AIK och BIK Karlskoga blev han SHL-spelare i Färjestad vid 23 års ålder. När han inför den nyss avslutade säsongen flyttade vidare till Frölunda fick han en större roll och den har han omfamnat. En tumskada satte stopp för säsongen i förtid, men med sin spelskicklighet och rörlighet har han imponerat på NHL-scouterna utan att ha spelat en enda landskamp i karriären.


Linus Sandin, HV71. Foto: Bildbyrån.


Linus Sandin, f, HV71


Kommentar: Den 23-årige upplänningen har smällt in 35 mål i SHL de senaste två säsongerna. Det blev 19 mål för HV och han avslutade starkt. Förra våren fick han debutera i Tre Kronor efter starka prestationer i Rögle och frågan är nu om han inte gör lillebror Rasmus Sandin sällskap borta i Nordamerika till nästa säsong. NHL-intresse finns. Linus Sandin har sin stora styrka framför motståndarmålen där han ofta kommer till heta lägen.


Einar Emanuelsson, f, Luleå


Kommentar: Den snart 23-årige högerskytten från Kiruna är en skaplig målskytt och gjorde 13 mål för Luleå på vägen mot seriesegern. Han har totalt sett blivit en bättre hockeyspelare under Thomas ”Bulan” Berglunds ledning och även om han ännu inte fått chansen i Tre Kronor har han hunnit visa upp tillräckligt med egenskaper som skulle göra honom användbar på de mindre rinkarna i Nordamerika.


Malmös Fredrik Händemark i samtal med Detroits Jiri Fischer efter Beijer Hockey Games i Stockholm. Foto: Bildbyrån och Mattias Ek.


Fredrik Händemark, f, Malmö


Kommentar: Den store och starke centern har haft NHL-blickarna på sig de senaste två säsongerna. Händemark är en oerhört skicklig tekare och användbar i alla spelformer. Han har i flera turneringar med Tre Kronor visat att han pallar för tuffare motstånd.


I samband med Beijer Hockey Games träffade han Detroit-chefen Jiri Fischer i Globen efter den sista matchen mot Finland och de hade ett långt snack, vilket HockeyNews.se fångade på bild. Återstår att se om Händemark och Red Wings kommer fram till något konkret.


Mathias Bromé, f, Örebro


Kommentar: Redan efter förra säsongen var han NHL-aktuell, men Bromé var cool nog att bli kvar i SHL ett år till och bytte Mora mot Örebro, vilket har gett honom tid att utvecklas på. Den skridskoskicklige 25-årige stockholmaren blev Örebros poängkung i SHL med 43 poäng (17 mål, 26 assist) på 52 matcher. Hanhar etablerat sig i Tre Kronor där han mestadels har haft en defensiv roll med uppgift att städa i boxplay. Men i Beijer Hockey Games blixtrade han till och blev turneringens poängkung genom att göra ett mål och fyra assist på tre matcher. Han väljer mellan Vancouver och Detroit.


LÄS MERLämnar SHL – väljer mellan svenskklubbarna i NHL


Leon Bristedt, f, Rögle


Kommentar: Efter fyra år inom collegehockeyn i USA flyttade han tillbaka till Sverige och valde Rögle. Det har varken han eller Ängelholmsklubben ångrat. Bristedt har slagit sig in i Rögles förstakedja tack vare sin fina förmåga att kontrollera pucken i anfallszonen och ständigt skapa tid och chanser för sig och sina kedjekamrater.


Hans agenter sågs jobba hårt i Globen under Beijer Hockey Games i februari och hade samtal med NHL-klubbar. Under våren får vi se om Bristedts ansträngningar har burit frukt.


LÄS MERRöglestjärnan uppvaktas av NHL-klubbar: "Min agent för samtal"


Arvid Lundberg, Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


Arvid Lundberg, b, Skellefteå


Kommentar: Förra säsongen var det Emil Djuse som via Skellefteå och Tre Kronor tog språnget till Dallas i NHL. Den här säsongen har han spelat i AHL och blivit trejdad till Floridas organisation. 25-årige Arvid Lundberg har gjort en liknande resa och när han kom tillbaka till Västerbotten efter tre år i Växjö öppnades dörren till Tre Kronor. Lundberg jobbar en hel del i det tysta, men om han följer honom lite extra noga under en match ser man en potentiell NHL-back inom något år.


Linus Johansson, f, Färjestad


Kommentar: Det mesta talar för att den här mångsidige centern tar klivet till KHL kommande säsong. Genombrottet i Djurgården och den fortsatta utvecklingen i Färjestad har gett honom chansen att tjäna betydligt större pengar i Ryssland.


NHL? Jo, visst finns det intresse för smålänningen hos NHL-klubbarna. Men i KHL har han möjlighet att få en större roll, en roligare och mer offensiv position. Och så då pengarna. Med bara 13 procent i skatt får spelarna behålla betydligt mer än i USA och Kanada.


Isac Brännström, Luleå. Foto: Bildbyrån.


Isac Brännström, f, Luleå


Kommentar: Lillebror Erik Brännström står på gränsen till NHL i Ottawa. Storebror Isac Brännström passerade NHL-draften utan att bli plockad av någon. Men han avslutade förra säsongen väldigt bra i HV71 och har fått ännu mer utveckling i norr hos Luleå. Formkurvan pekar definitivt åt rätt håll och konstigare saker har hänt än att spelare av Brännströms kaliber erbjuds NHL-kontrakt för att via AHL försöka slå sig in i Nordamerika. Med tanke på att Seattle är på väg in i NHL behövs spelare.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)