HockeyNews
PLUS

LISTA: Säsongens sex längsta avstängningar i Hockeyallsvenskan

(13196) Avstängningar
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 14 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Det är tveksamt om det blir något mer spel i Hockeyallsvenskan den här säsongen på grund av coronavirusets spridning.
Nu blickar HockeyNews.se:s Alexander Nilsson tillbaka på säsongens sex längsta avstängningar.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Sex matcher:

Mattias Kalin, Västerås IK
Orsak: Checking to the head
Böter: 9 919:-
När Västerås mötte Tingsryd 22 januari delade VIK-centern Kalin ut en tackling på motståndarnas Joseph Jonsson där Kalin bedömdes ha delat ut en tackling som Jonsson i huvudet. I disciplinnämndens dom motiverade de beslutet med att tacklingen bland annat var "våldsam, respektlös och utdelas med hög fart mot en spelare som befinner sig i en försvarslös position" samtidigt som den bedömdes innebära stor skaderisk.

Alexander Deilert, IF Björklöven
Orsak: Checking to the head
Böter: 25 875:-
Björklövens toppback hade redan under försäsongens stängts av i tre matcher för en armbågstackling på Modos Kim Rosdahl och i november blev han avstängd i sex matcher för en tackling på Västerås forward Marcus Bergman efter att han delat ut en tackling där han med axeln träffade Bergman i ansiktet. I domen mot Deilert vägde hans tidigare bestraffning, tacklingens uppåtriktade kraft, att den träffade huvudet samt medförde mycket hög skaderisk tungt.

Oliver Eklind, BIK Karlskoga
Orsak: Checking to the head
Böter: 10 781:-
I den första matchen av slutspelsserien vände Timrås Albin Lundin upp med pucken precis innanför egen blålinje när han tacklades av BIK-forwarden Eklind. Eklind tilldömdes direkt ett matchstraff och i domen beaktade disciplinnämnden fyra nyckelfaktorer: tacklingen utdelas med en sammanlagd hög kraft riktad mot huvudet, tacklingen hoppas in, tacklingen medför mycket hög skaderisk samt att Eklind klassades som återfallsförbrytare då han varit avstängd två gånger tidigare


Fem matcher:

Brant Harris, Mora IK
Orsak: Checking to the head
Böter: 11 150:-
Mora drabbades av ett tungt slag i jakten på den sista slutspelsplatsen när den poängstarke Brant Harris stängdes av i fem matcher för en huvudtackling på BIK Karlskogas finske back Valtteri Parikka i offensiv zon, bakom gästernas målbur, bara . Harris kom som tredje spelare in i situationen och delade ut en tackling som disciplinnämnden bedömde medföra stor skaderisk. Noterbart är att Harris inte fick någon utvisning under matchens gång och gjorde det matchvinnande målet.

David Åslin, Vita Hästen
Orsak: Checking to the head
Böter: 13 513:-
En situation som fick stor uppmärksamhet var den där Vita Hästens nyförvärv David Åslin med sin axel träffade Modos stjärnmålvakt Patrik Bartosak. Åsikterna gick isär i fall det var ett regelbrott eller inte och om forwarden skulle bli avstängd eller inte. Men avstängd blev han i fem matcher. Disciplinnämnden bedömde att tacklingen kom från blind side och var vårdslös samt att Bartosak hade sina skridskor i målgården och därmed inte var tacklingsbar.

Gustav Olhaver, Tingsryds AIF
Orsak: Checking to the head
Böter: 4 791:-
Med knappt sju minuter kvar av Tingsryds hemmamatch mot Modo 17 januari delade forwarden Gustav Olhaver ut en tackling på Modos JVM-back Mattias Norlinder i offensiv zon. En tackling som ledde till att Norlinder lämnade matchen med hjärnskakning samtidigt som Olhaver tilldömdes ett match penalty för sitt tilltag. Han dömdes sedan av disciplinnämnden till fem matchers avstängning då de fann att tacklingen var vårdslös och skedde från "den blinda sidan"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)