HockeyNews
PLUS

SHL-profilen har lämnat KHL – så här tänker han om sin framtid

(13194) Markus Ljungh/Admiral Vladivostok
(c) photo.khl.ru Dmitry Kulinich

Publicerad: 16 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Efter en säsong på andra sidan jordklotet i ryska Vladivostok har den tidigare SHL-profilen Markus Ljungh flyttat hem till Västerås med sin familj.

Här berättar han för HockeyNews.se om valet att bryta upp från KHL-klubben och vad han siktar på härnäst.

Redan den 18 januari fick den förre HV71- och Djurgårdscentern Markus Ljungh ta farväl av sin familj, som då packade ihop och reste hem till Sverige.


Den 28 februari kom Ljungh efter då hans säsong med KHL-klubben Admiral Vladivostok var över innan slutspelet skulle börja.


– Det var skönt att komma hem och se familjen. Det var ett tag sedan man såg dem, säger Ljungh till HockeyNews.se från det hus i Västerås som han och hans familj fick tillgång till i förra veckan.


Nu har han tid att reflektera vad han har varit med om i Ryssland och KHL. Vladivostok ligger ungefär 1 050 mil österut från Västerås.


– Det är extremt långt bort. Ryssland är större än vad man stor… Det är ett RIKTIGT stort land, säger Ljungh.


– Varje bortaresa var ungefär en tiotimmarsresa. Vi chartrade ett plan, men de orkar inte hela vägen så de måste ner och tanka. Det fick man känna på. Men resorna gick ändå bättre än vad jag hade förväntat mig.


Han hade sällskap av svenske backen Adam Almqvist, så han hade någon att prata svenska med.


– Efter sista matchen på varje roadtrip så flög vi hem. Då kunde man sova och så vaknade man upp och det var mitt på dagen i Vladivostok lite beroende på vilken tid det var när vi åkte. Det var en lite speciell säsong. Jag ångrar inte att jag skrev på för dem och spelade där. Det var roligt att vara med om.


Skulle du palla i två säsonger, eller tre?


– Jag vet att (Niclas) Bergfors var där i två säsonger och några matcher in på en tredje säsong. Det beror lite på vad man är för människa.


Okej…?


– Nej, men jag tror det. Det är lite mentalt tufft ibland, att du är iväg från familjen ganska mycket. Men samtidigt, när du väl är hemma så är du hemma lite längre än vanligt. Vi hade lite fler hemmamatcher. Och sedan är det Ryssland. Det är lite tufft att kommunicera. Det är inte så många som kan engelska.


– Jag tror man utvecklas lite som människa att göra det här. Man kan inte vara alltför bekväm, om man säger så.


Markus Ljunghs senaste SHL-klubb var HV71. Västeråsaren har också sex säsonger i Djurgården bakom sig. Foto: Bildbyrån.


Markus Ljungh gjorde 37 poäng på (15 mål, 22 assist) på 59 KHL-matcher och har trivts med hockeyn. Men han kommer inte att bli kvar vid Stilla Havskusten.


– En säsong fick räcka för mig.


Var det ditt beslut eller klubbens beslut?


– Det var mitt beslut, det var det. Det var så det kändes. Det är rolig hockey, så det var inte så. Men det här med tidsskillnaden.


När klockan är tolv på dagen är den nio på kvällen i Vladivostok. Det blir också stora tidsskillnader att brottas med för alla flygresor går västerut. Till och med den till Peking i Kina.


Hur reagerar man av att hantera en så stor tidsskillnad, så ofta och dessutom med fysisk ansträngning direkt på det?


– Det var så klart tufft. Jag kommer ihåg när jag var med landslaget i Moskva. Jag vaknade klockan fem varje morgon. Man somnar ganska tidigt, säger Ljungh som spelade med Tre Kronor i Channel One Cup i december.


– Men varje resa måste man försöka vara uppe så länge som det bara går. För man kommer att vakna tidigt än då, men kanske inte lika tidigt som om du somnar klockan sju på kvällen. Du måste lära dig att vara vaken. Man kommer in i det mer och mer, men några gånger var det tufft, där kroppen inte klarade av att förstå vad som händer.


Han tar upp en bortaresa till ett möte med Avangard Omsk, som spelar i Balasjicha utanför Mosvkva i väntan på att den nya hemmaarenan i Omsk ska stå klar.


– Jag kommer ihåg en gång när vi skulle åka till Moskva och vi åker alltid två dagar före matchen. Så blev planet inställt för vi åkte reguljärt den gången. Vi kom fram kanske fyra timmar före match och så är det långa matcher i Moskva. Vi kom fram två timmar före match. Då hade vi flugit nio timmar och direkt skulle vi spela match på det. Man var helt… Och så mötte vi Omsk på det.


Hur gick det?


– Vi torskade med 4–1 tror jag. Men det gick bättre än vad jag trodde det skulle göra. Jag trodde att det skulle rinna iväg, men vi hanterade det på ett bra sätt ändå, det måste jag ge laget. Men det är inte optimalt med skaderisken och så där.


För närvarande funderar Markus Ljungh över sin hockeyframtid samtidigt som han försöker ta in nyheterna om coronavirusets effekter för världen i stort och för den sport han utövar.


– Det är lite speciellt det som händer nu och det är väl lika bra att göra som alla andra och få bukt med det och stänga in allting. Så får vi se hur det blir, säger han.


– Framtiden ja. Jag känner mig inte helt klar med spelet utomlands. Vilken liga det nu blir får vi se. Jag vill fortsätta vara utomlands. Jag känner att jag klarade av ligan i Ryssland. Jag tyckte att jag ändå gjorde en bra säsong och laget gjorde det bra fram till december och har väl aldrig tagit så många poäng i år.


Det lutar åt spel i KHL eller Schweiz för Markus Ljungh kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Prioriterar du KHL och Schweiz kommande säsong?


– Ja, det är väl i den ordningen. Sverige finns också med i tanken. Men inte just nu, känner vi.


LÄS MER

Ljungh om intresset från KHL och Schweiz


Vill familjen ut igen?


– Ja, men jag har lite att ta ställning till dottern som är fem år och som blir sex år i juni. Det är förskoleklass som gäller från augusti. Man får prata med henne och se om det finns nån skola där hon hamnar.


Pratar du med andra lirare som har varit i samma situation eller är det din agent som får sköta hela den biten?


– Agenten gör också det jobbet, men jag har pratat med några som har varit i samma situation så man vet hur man ska göra och vad för plan man kan lägga upp.


Då kan man stryka lag och städer som Nizjnekamsk eller Tjerepovets?


– Man får väl ta ställning till vad det kommer för bud. Om det skulle vara alldeles för bra pengar får man lösa det på nåt sätt. Det kanske inte är det mest optimala, men vi får se vad som händer. Först och främst får vi se om det blir nån mer hockey den här säsongen, säger Markus Ljungh.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)