Bjurman: "Bevisade en gång för alla att han är bäste svensk i NHL"


8 mars 2020
NEW YORK. För mig var det avgjort långt innan den oerhörda showen på Garden i torsdags.
Men med sina fem gloriösa mål bevisade Mika Zibanejad en gång för alla att han är bäste svensk i NHL den här säsongen.

Bjurmans krönika presenteras av Watch It Live

Under åren som NHL-murvel här borta har jag haft privilegiet att se åtskilliga individuella prestationer som sånär fått ögonen att ploppa ur sina hålor.

Alex Ovetjkins och Sidney Crosbys dubbla hattricks i samma slutspelsmatch 2009, Erik Karlssons mirakulösa passningar när Ottawa mot alla odds sånär tog sig till final 2017, Patrick Kanes showtime-mål, Claude Girouxs ”The shift” mot Penguins 2012, Zätas Conn Smythe-byte 2008 och några av Connor McDavids soloräder – i Formel 1-speed – över isarna. Till exempel.

Men ingenting jag bevittnat har imponerat lika enormt som Mika Zibanejads monstermatch när New York Rangers gick upp mot Washington Capitals den gångna veckan. Den försynte DJ:n från Stockholm pangade in fem mål – på fem olika sätt! – och med det femte, i friläge på övertid, avgjorde han hela matchen.
Något sådant ska inte kunna hända 2020. Men det gjorde det.

LÄS MER: Mikas fem mål (!) frälste Rangers 

Därmed var också debatten, vad mig anbelangar, över om vem som är bäste svensk i NHL den här säsongen.

Här är hela den listan – enligt lilla mig

1. Mika Zibanejad, NY Rangers – Det som hände på Madison Square Garden när Rangers, eller snarare Mika, slog Washington var inte bara en fantastisk lyckträff. Den 26-årige stockholmaren började lysande redan i oktober och har sedan bara blivit bättre och bättre. Man ska betänka att han missade en månad under hösten på grund av en hjärnskakning. Ändå är han nu uppe i 39 mål och ligger på femteplats i målligan – med dussinet färre matcher spelade än alla andra som stångat sig upp i det övre skiktet på den listan. Också: Samtidigt som han vräker in mål gör ”DJ Zbad” allt annat åt Rangers. Dödar utvisningar, tar merparten av de kritiska tekningarna i egen zon, utför skitgörat på jobbiga delar av isen.  Han är, kort sagt, bäst.  

2. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning


– Svaret från det kollektiva forwardskollektivet i den stora enkät Hockey News i Kanada (ja, de har ett fint namn…) varje säsong utför med NHL var detsamma den här gången som de närmast föregående säsongerna: Det finns ingen det är jobbigare att försöka ta sig förbi än Hedman i Tampa. Och på samma gång är han ett ständigt offensivt hot. Det blir en Norris Trophy-nominering i år också.

3. Elias Pettersson, Vancouver Canucks


– Precis som ifjol har har EP regredierat en smula under slutklämmen – precis som resten av Vancouver Canucks. Det känns som att han saknar skadade radarpartnern Brock Boeser. Men han är ju fortfarande en av de mest dynamiska talangerna i hela ligan och som min ständige antagonist på sociala medier, Tobias Pettersson, är snabb att peka vittnar underliggande siffror om att han fortfarande håller högre klass än vad såna som jag förstår…

4. William Nylander, Toronto Maple Leafs


– Japp, med nye coachen Sheldon Keefes lösare tyglar har Lill-Nyllet till slut fått sitt verkliga genombrott och lever ut sin fulla potential nästan varje kväll. 

5. Jacob Markström, Vancouver Canucks


– ”Markans” betydelse för Canucks framgår om inte annat nu, när han är skadad. Plötsligt förlorar de lika mycket som de vann förra månaden och får klösa och riva för att hålla sig kvar på wild card-platsen i väst. Det var Jacob som bar dem på sina stadiga axlar under den fina februari-pushen – till exempel i det Vezina Trophy-artade framträdandet mot Chicago under Sedin-veckan.

6. Elias Lindholm, Calgary Flames


–  ”Lindy” fick sitt stora genombrott när han kom till Calgary förra säsongen och har i princip bara fortsatt på samma sätt i år.

7. Nicklas Bäckström, Washington Capitals


– Det här kan kanske inte beskrivas som den mest spektakulära säsongen i ”Bäckis” karriär, men han är alltjämt stabil och gedigen i rollen som dirigent i Washington-orkestern.

8. Robin Lehner, Vegas Golden Knights


– De börjar inse sitt misstag på Long Island nu. Robin hade stor, stor del i Islanders sensationella framgångar förra säsongen. Han var bra i Chicago också och nu är han ena halvan i ligans hetaste målvaktspar. Bland annat därför börjar jag tro att det kan bli verkligt spännande i Vegas framåt våren. 

9. André Burakovsky, Colorado Avalanche


– En annan som fått sitt stora genombrott i år. Flytten till Denver blev precis det lyft han hade hoppats på. Det säger en del att han är en av alla skadade pjäser i truppen som Avs-fansen febrar mest om att få tillbaka i stridsdugligt skick innan slutspelet.

10. Victor Olofsson, Buffalo Sabres


– Det är inte längre lika kul för Victor, eller någon annan i Buffalo, som i höstas. Men de avtryck han hann göra när han under rookie-säsongens inledande månader blev ”Goalofsson” med hela NHL räcker för ett omnämnda på den här listan.

För övrigt: Vi får nog vara beredda på att det kommer spelas NHL-hockey inför tomma läktare om situationen kring Coronavirusets spridning i Nordamerika förvärras dramatiskt de kommande veckorna – och risken förefaller överhängande. Det vore för jäkla trist, i synnerhet om det blir så under delar av, eller rentav hela, slutspelet. Men i så fall får vi göra det bästa av situationen, inse att åtgärderna är temporära och drömma om hur underbart det blir när allt är normalt igen.