NHL-svepet: Fasts konststycke förgäves – drömdebut för Lehner

(12898) Fast/Lehner
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 29 februari 2020

New York Rangers-svensken Jesper Fast bjöd på ett konstnummer borta mot Philadelphia Flyers, men det räckte inte till några poäng. Vi noterar också att svenske keepern Anton Forsberg åkte på en blytung förlust när hans Carolina Hurricanes släppte in ett sent mål hemma mot Colorado Avalanche. Vinnare blev däremot Robin Lehner i Las Vegas där keepern debuterade i hemmamötet med Buffalo Sabres. Det och mycket mer hittar ni i vårt svep från nattens matcher i världens bästa liga.

Carolina Hurricanes–Colorado Avalanche 2–3

Svenskarna: Carolina: Anton Forsberg (29 räddningar, 90,5 i räddningsprocent). Colorado: Gabriel Landeskog (en assist).

Efter att ha spelat i AHL i två år utan att ha fått chansen att lira NHL-hockey, fick Anton Forsberg – keeper i Carolina Hurricanes – äntligen debutera för sin klubb. Möjligheten öppnade upp sig efter att Carolinas ordinarie målvaktsduo James Reimer och Petr Mrazek båda blev skadade i samband med förra helgens omtalade bortamatchen mot Toronto Maple Leafs.

I debuten hemma mot Colorado Avalanche blev det en tung förlust för Forsbergs Carolina. Efter att ha hämtat upp ett 0–2-underläge i den tredje perioden, så var Carolina på gång, men i stället blev det Colorado-vinst under ordinarie tid sedan Samuel Girard skickat in det avgörande målet med två och en halv minut kvar att spela.

Gabriel Landeskog grävde fram pucken i ena sarghörnet och hittade en framstormande Girard i slottet som hängde upp pucken i nättaket bakom Forsberg.

Förutom Girard var keepern Pavel Francouz stor matchvinnare för Colorado. Den tjeckiske keepern räddade 45 skott. Segern var Colorados femte raka.

Columbus Blue Jackets–Minnesota Wild 0–5

Svenskarna: Minnesota Wild: Joel Eriksson Ek (ett mål). Jonas Brodin (en assist).

Minnesota nollade Columbus på bortais där keepern Alex Stalock överlängste hemmakeeprarna Joonas Korpisalo och Matiss Kivlenieks.

Och det var svenske centern Joel Eriksson Ek som inledde målskyttet i matchen. Eriksson Ek gjorde 1–0 i mitten av den första perioden. Därefter rullade det på för Minnesota. Jared Spurgeon gjorde 2–0 i den första perioden.

I den andra akten utökades ledningen till både 3–0 och 4–0. Efter Zach Parises 4–0-mål fick Korpisalo nog och bytte ut sig själv.

För Minnesota var det en viktig seger då man i allra högsta grad är med i racet om Wild Card-platserna i Western Conference.

För Columbus är formsvackan total, förlusten mot Minnesota var den tionde på de elva senaste matcherna. För en månad sedan såg laget ut som ett självklart slutspelslag, nu ser man ut att tappa sin Wild Card-plats i Eastern Conference.

Philadelphia Flyers–New York Rangers 5–2

Svenskarna: Rangers: Jesper Fast (ett mål).

Tunga smällar för slutspelsjagande New York Rangers. Förutom 2–5-förlusten borta mot Philadelphia så blev stjärnan Chris Kreider skadad. Kreider åkte på en fotledsfraktur efter att ha blockerat ett skott i mitten av den första första perioden. Det är oklart hur länge Rangers-stjärnan blir borta från spel.

Annars gav svenske forwarden Jesper Fast Rangers en drömstart efter sitt konstmål i matchinledningen.

Philadelphia vände på steken och vann till slut komfortabelt med 5–2 där stjärnorna Claude Giroux och Jakub Voracek glänste. Giroux blev tvåmålsskytt, medan Voracek kom ifrån matchen med fyra assist.

Anaheim Ducks–Pittsburgh Penguins 3–2

Svenskarna: Pittsburgh: Marcus Pettersson (två assist).

Pittsburgh Penguins är helt ur slag just nu. Femte raka förlusten kom borta mot Anaheim där keepern John Gibson storspelade och räddade 28 skott. Och trots att Pittsburgh vann skotten med 10–2 i den första perioden så var ställningen 1–0 till Anaheim.

Anaheims segergrepp kom i den andra perioden då Ryan Getzlaf och Brendan Guhle ordnade så att ankorna drog iväg till en 3–1-ledning.

I slutminuterna av matchen reducerade Pittsburghs nyförvärv från Minnesota, Jason Zucker, (andra målet i matchen) men närmare än så kom aldrig Pittsburgh poäng i den här matchen.

Vegas Golden Knights–Buffalo Sabres 4–2

Svenskarna: Vegas: Robin Lehner (32 räddningar, 94.1 i räddningsprocent), William Karlsson (ett mål). Buffalo: Marcus Johansson (en assist).

Så har då Robin Lehner gjort sin Vegas-debut efter flytten från Chicago. Och det blev succé direkt för 28-åringen. Lehner stod för 32 räddningar och bidrog till Vegas 4
–2-seger över Buffalo.

Men Robin Lehner var inte den ende svensken som hade en lyckad kväll i Las Vegas. Pånyttfödde skarpskytten William Karlsson gjorde återigen mål. Karlsson gjorde det så viktiga 2–1-målet för Vegas i den tredje periodens inledning. Därefter gjorde lagkamraten Reilly Smith två raka mål fram till 4–1. Lehner var tolv sekunder kvar från att endast släppa in ett mål i debuten, men Buffalos Jeff Skinner ville annat.

Vegas storform fortsätter – segerraden är nu upp i åtta matcher. Divisionsledaren i Pacific har nu sex poäng ner till närmaste lag Vancouver och Edmonton. Dock har Vegas spelat tre, respektive två matcher mer än sina konkurrenter i tabelltoppen.