NHL-svepet: Svenskshow med dubbla klassmål

(12834) Nylander/Backlund

Publicerad: 26 februari 2020

Nattens NHL bjöd inte bara på ett, utan två blågula klassmål. Det ena stod William Nylander för när Toronto revanscherade sig mot Tampa efter att insatsen senas mot Carolina, och det andra var en mycket läcker soloprestation av Calgarys Mikael Backlund som på egen hand dansade runt ett helt Bostonförsvar.

Boston – Calgary 2–5

Svenskarna: Boston: Pär Lindholm (en assist) Calgary: Mikael Backlund (två mål och en assist), Erik Gustafsson (en assist)

Mikael Backlund hade en hyfsat natt i natt. Halvvägs genom den första perioden drog han ett stenhårt skott i sargen bakom Tuukka Rask som Matthew Tkachuk snappade upp och förvaltade för 1–0. Men senare i tredje med 3–2 på tavlan stod ”Mikkis” för en av nattens tjusigaste mål.

På egen hand förde Backlund pucken hela vägen från bakom egen målbur, rundade samtliga Bostonspelare i hans väg, och skickade in pucken i mål. Och innan matchen var över skulle 30-åringen trycka in ytterligare ett mål när han i slutminuten enkelt kunde lägga in 5–2 i öppen kasse.

Lyckad var natten även för den nyblivne Flamesbacken Erik Gustafsson som noterades för en assist direkt i nya klubben. I den andra perioden spelade Nynäshamnssonen fram till Sean Monahans 3–1 i powerplay.

Montreal – Vancouver 3–4 efter övertid

Svenskarna: Vancouver: Alexander Edler (ett mål och en assist)

Vancouver har en tuff tid framöver. Laget är för närvarande på bortaturné genom den östra delen av ligan och saknar förstamålvakten Jacob Markström. Men man inledde den på bästa sätt efter att i natt ha lyckats vända och vinna över Montreal på övertid. Paul Byron och Shea Weber gav Habs en 2–0-ledning tidigt i första men en timeout senare och tack vare en klockren fullträff från kapten Bo Horvat och en välplacerad puck av Alexander Edler kunde gästerna kvittera, trots ett spelövertag för Montreal.

Hemmalaget tog ledningen på nytt i början av tredje efter att en vaken Jordan Weal snappat upp en puck i slottet, men Jake Virtanen kunde inte långt senare återigen utjämna på resultattavlan. Matchen tvingades till övertid och där var Canucks storleken större. De för kvällen vitklädda pressade på för ett segermål och till slut kom det, efter ett tjusigt väggspel mellan Horvat och Tyler Toffoli.

– Vi visste att de var trötta så vi försökte få dem att jaga oss. Jag visste inte om han skulle passa eller inte men jag väntade på det och Bo gjorde det riktigt snyggt, säger Toffoli efter matchen.

Tampa Bay – Toronto 3–4

Svenskarna: Tampa Bay: Victor Hedman (en assist) Toronto: William Nylander (ett mål och en assist)

Efter en någorlunda omtalad nit mot Carolina senast blixtrade Toronto till på bortaplan mot Tampa. Hemmalagets Nikita Kutjerov skickade förvisso in matchens första mål, men bara minuter senare drog Jake Muzzin till med en rökare som hittade nätmaskorna. Och snart därpå utökade John Tavares till 2–1 efter att ha styrt in en projektil från Tyson Barries klubba.

Lightning kom tillbaka och kvitterade i andra när en styrning från Cedric Paquette letade sig in via Patrick Maroons knä, men glädjen blev kortvarig för hemmalaget. Bara en halvminut senare krigade William Nylander loss en puck till Tavares som på tjusig backhand sköt in 3–2. Och snart därpå bjöd Nylander på matchens höjdpunkt när han tog emot en passning från Mitch Marner, placerade klubben mellan sina ben, och snärtade iväg pucken över axeln på Andrej Vasiljevskij för 4–2.

Och lagkompisen Fredrik Andersen var imponerad.

– Det var speciellt. Jag tror att det skapar lite extra utrymme för honom och det är svårt att förutse så det är inte alla som kan få till det, men kul för Willy. Det var snyggt, säger han efter matchen.

Inför tredje stod gästerna utan Jake Muzzin som tvingats lämna matchen efter att ha fått ett skott från Victor Hedman på handen, något Lightning tog till vara på och skruvade upp tempot. Det resulterade i en reducering via Yannick Gourde, men närmare kom man inte och matchen skulle sluta 4–3 till Leafs.

New York Islanders – New York Rangers 3–4 efter övertid

Svenskarna: Rangers: Mika Zibanejad (ett mål)

Islanders nyförvärv Jean-Gabriel Pageau väntade inte med att ställa in sig med sin nya fanskara. Med ett tvåmålsunderläge i slutet på andra klev forwarden fram, plockade upp en studspuck bakom Aleksandr Georgijev och skickade in en reducering.

Men den stora händelsen kom i tredje efter att Rangersbacken Jacob Trouba delat ut en ordentlig tackling på Michael Dal Colle. Pageu väntade inte utan kastade först handskarna och sedan sig själv på Trouba för att ställa honom till svars. Efter följde en kort dust som slutade med att större Rangersspelaren brottade ned Pageau som fick gå av isen med 17 utfärdade utvisningsminuter, till hemmafansens jubel.

En stund senare utökade Brett Howden till 3–1 för gästerna men lägliga mål från Jordan Eberle och Brock Nelson skickade matchen till övertid. Där tog det dock till sist stopp efter att Mika Zibanejad sprängt in sitt 29:e mål för säsongen med ett redigt slagskott.

Efter matchen fick Pageau ta emot hyllningar från nya tränaren Barry Trotz.

– JG är vad han målades upp som. Han gör avtryck och man kan se hur han förändrar hela laget på så många olika sätt. Ni såg hur han steppade upp. Vilket härligt kap av Lou (Lamoriello). Jag är glad att han är på vår sida, säger tränaren efter matchen.

Philadelphia – San Jose 4–2

Svenskarna: San Jose: Joel Kellman (ett mål), Tim Heed (en assist), Marcus Sörensen (en assist)

Tiderna är goda i Philadelphia just nu. I natt tog Flyers sin fjärde raka seger efter att ha fått gästande San Jose på fall. Hemmalaget slog in öppningsmålet i powerplay knappt två minuter in i matchen, men Sharks kunde kvittera inte mycket senare när Joel Kellman klippte in en retur för karriärens andra balja.

I andra och tredje skruvade dessvärre hemmalaget upp tempot, mycket tack vare Kevin Hayes som först sköt 2–1, sedan passade fram till 3–1, innan han avslutade med att även trycka dit 4–1. Noah Gregor lyckades pricka in en reducering för Sharks men närmare än så kom gästerna aldrig.

Istället blev det sjunde segern på de senaste tio för Philly som för närvarande innehar tredjeplatsen i Metropolitan Division.

Washington – Winnipeg 4–3 efter straffar

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

Ilja Kovaltjuk fick en skön start på sin karriär i USA:s huvudstad. Det var ryskt för nästan hela slanten när Capitals i natt besegrade gästande Winnipeg på straffar. Redan efter knappa två minuter tvingade Aleksandr Ovetjkin in 1–0, framspelad av landsmännen Jevgenij Kuznetsov och Dimitrij Orlov. Orlov kom även att assistera på Jakub Vranas 2–0 några minuter senare.

I andra skickade Garnet Hathaway in 3–0 men sedan fick Jets nog och började sakta men säkert ta sig tillbaka in i matchen. Först kunde Nikolaj Ehlers reducera i slutet av andra, och i tredje skapade Kyle Connor ett friläge för sig själv som han med säker klubba konverterade till 2–3. Och innan perioden var över lyckades Mark Scheifele kvittera och skicka matchen först till övertid, och till sist straffar.

Där visade sig dock Washington vara vassare. En jämn straffläggning avslutades till sist efter att Ovetjkin tryckt dit det avgörande målet och Braden Holtby hållit rent i sekvensen efteråt.

– Det finns alltid saker i varje match man kan göra bättre, men vi tävlade och jobbade hårt och förtjänade att vinna, säger Holtby efter matchen.

Carolina – Dallas 1–4

Svenskarna: Dallas: John Klingberg (en assist)

Om temat för kvällen var ryskt i Washington så var det helt klart finskt något söderut i North Carolina. Formstarka Dallas leddes för natten av finländske speedkulan Roope Hintz som dels spelade fram till två mål, men även stod för en klassprestation själv när han skar in framför Hurricaneskassen och postade en backhandpuck för leverans i nätet bakom nyblivne förstamålvakten Alex Nedeljkovic i Carolina.

Hemmalaget hade annars svårt att få in pucken för natten men skulle lyckas mäkta med ett tröstmål när Hintz landsman Sebastian Aho tryckte in sitt 36:e för säsongen och förlängde sin poängsvit, den längsta pågående i hela ligan, till 13 matcher. Under den tiden har Canesstjärnan stått för hela tolv mål och sju assist.

Matchen kom till sist att sluta 4–1 till Dallas som nu har vunnit sju av sina senaste tio och innehar andraplatsen i Central Division.

Detroit – New Jersey 1–4

Svenskarna: New Jersey: Jesper Bratt (ett mål)

Devils säsong har hittills varit mycket dalar och inte så många toppar. Men i natt tog klubben sin tredje raka seger och såg övertygande ut mot Detroit på bortaplan. Forwarden Joey Anderson såg till att sätta fart på matchen när han skickade in 1–0 till gästerna efter en dryg minut spelad av den första perioden.

Sen skulle det dock dröja till andra innan först Jesper Bratt fick dit en retur och sen även Kyle Palmieri snart därpå utökade till 3–0. I tredje kom till sist en reducering efter att Valtteri Filppula skickade in 1–3 för Red Wings men inte länge därefter fastställde New Jerseys Nikita Gusev slutresultatet 4–1.

Tredje raka segern men efter årets säsong ligger Devils fortsatt lång ner i tabellen, även om man har en bit ned till Detroit som åkte på sin tredje raka förlust.

St. Louis – Chicago 6–5

Svenskarna: Chicago: Alexander Nylander (en assist)

Apropå segersviter så såg regerande mästarna St. Louis till att vinna för femte matchen i rad när de i natt ställdes mot Chicago. Matchen blev dock en rysare och Blues fick kriga sig tillbaka två gånger innan den var slut.

Det började i andra perioden med ett 1–3-underläge när Robert Thomas hittade rätt för 2–3. Och i tredje kom även en kvitteringspuck via Ryan O’Reilly innan Zach Sanford tog ledningen för hemmalaget. Men Chicago var inte klara för kvällen utan såg till att återta ledningen med två snabba mål signerade Matthew Highmore och Brandon Saad.

Då tvingades Blues på nytt att vända, vilket man även lyckades med. Med halva perioden kvar att spela prickade Justin Faulk in 5–5 från blålinjen, och snart därpå kunde Sanford skicka in sitt andra ledningsmål i matchen och fastställa 6–5 på resultattavlan. Med femte segern i rad leder Blues i Central, två poäng före jagande Dallas.

Nashville – Ottawa 3–2

Svenskarna: Nashville: Mattias Ekholm (en assist), Viktor Arvidsson (ett mål), Calle Järnkrok (en assist)

Efter en dominant förstaperiod från Ottawa där gästerna vann skotten med 17–9 och målen med 2–1 var det idel uppförsbacke för Nashville i natt. Men tack vare ett gediget powerplay i andra lyckades rovdjuren kravla sig tillbaka och vända matchen.

Först kunde backen Ryan Ellis vispa in 2–2 direkt på tekning från Mikael Granlund, och bara minuter senare hittade Viktor Arvidsson rätt i nytt powerplay för 3–2. Det räckte i matchen för några fler mål mäktade inte gästande Senators med.

Istället knep Predators en välbehövlig seger och klättrade upp på den sista Wild Card-platsen i Western Conference, på samma poäng som konkurrenterna Winnipeg och Arizona och bara två efter Calgary som man går en rond med natten mot fredag.

Minnesota – Columbus 5–4

Svenskarna: Minnesota: Jonas Brodin (en assist) Columbus: Gustav Nyquist (en assist), Emil Bemström (ett mål)

Columbus har det inte lätt just nu. Under gårdagen klubben lyckades förvisso knipa en övertidsseger mot Ottawa men i natt blev det förlust mot Minnesota trots en ihärdig insats att vända matchen. Wild kopplade greppet i den andra perioden med dubbla mål av Mikko Koivu och 4–1 men tidigt i tredje gav Blue Jackets unga stjärnor fansen anledning att hoppas.

Först tryckte Emil Bemström dit en retur för 2–4 och strax därpå hittade Pierre-Luc Dubois rätt och skickade in 3–4. Minnesota tog senare tillbaka sin tvåmålsledning genom Kevin Fiala men med minuter kvar av matchen reducerade gästerna på nytt, denna gång genom Zach Werenski.

Närmare än så kom dock aldrig Columbus och klubben har nu bara vunnit en match på sina senaste tio försök. Trots det håller man fortsatt tag i den sista Wild Card-platsen i Eastern Conference, men detta med flera matcher spelade än de närmast hotande konkurrenterna.

Arizona – Florida 1–2

Svenskarna: Arizona: Nicklas Hjalmarsson (en assist)

I Arizona var hemmalagets målvakt Darcy Kuemper tillbaka för första gången på över två månader men skulle få se sig överglänst av sitt dito i motståndarburen, Sergej Bobrovskij. Den ryske burväktaren var en vägg i nattens möte och avisade 36 oinbjudna puckar från Coyotes.

Hemmalaget hade annars spelövertaget på isen men kunde förutom ett mål i boxplay i första inte överlista Bobrovskij som knep viktiga poäng för sitt Florida. Till sin hjälp hade han bland annat Mike Hoffman som först spelade fram till 1–1-kvitteringen i andra, innan han själv skulle slå in det matchvinnande målet i slutet av matchen.

Florida är fortsatt utanför slutspel men har bara två poäng upp till Toronto på den sista platsen i Atlantic, med en match färre spelad.

Anaheim – Edmonton 4–3 efter övertid

Svenskarna: Anaheim: Jacob Larsson (en assist)

Under trade deadline gick Edmontons general manager ut för att stärka upp inför slutspelsspurten. In kom de snabbskrinnande forwardsen Tyler Ennis och Andreas Athanasiou, och i natt parades de ihop med Connor McDavid och bildade en speedformation värd att frukta.

Och kedjan behövde inte många matcher för att visa upp sig. Redan i andra perioden slog det till när de överrumplade Anaheimförsvaret och styrde in en 1–2-reducering genom Ennis klubba. I tredje kvitterade Oilers genom Leon Draisaitl men Anaheim återtog ledningen snart därpå. Då klev förstakedjan fram igen och visade prov på sin fartfyllda hockey och tillsammans åstadkom de en 3–3-kvittering, denna gång via Athanasiou.

Det räckte dock inte hela vägen denna gång. Istället var det ett annat nyförvärv som fick visa upp sig: Anaheims Sonny Milano. Den puckskickliga forwarden presenterade sig redan i första perioden när han gjorde 1–0 för hemmalaget men skulle också komma att bli hjälte på övertid när han i numerärt överläge slog in 4–3.