NHL-svepet: Zibanejad gav oss Mats Sundin-vibbar igen

(12770) kollage måndag
Bildbyrån/Montage

Publicerad: 22 februari 2020

Mika Zibanejad och hans New York Rangers fortsätter att visa fin form. Laget gav inte Carolina en chans på bortais och fortsätter sin jakt på att nå en plats i Stanley Cup-slutspelet. Dessutom gjorde Calgarys Mikael Backlund två mål på två och en halv minut i förlustmatchen mot Boston. Här är svepet från nattens matcher i världens bästa liga.

Carolina Hurricanes–New York Rangers 2–5

Svenskarna: Rangers:
 Mika Zibanejad (ett mål, två assist), Jesper Fasth (ett mål).

New York Rangers och Mika Zibanejad fortsätter att visa magisk form och jakten på att nå en wild card-plats till Stanley Cup-slutspelet är i full gång. Nattens 5–2-segern borta mot Carolina var Rangers sjätte seger på de sju senaste matcherna.

Zibanejad inledde målskyttet i matchen när han gjorde 1–0 i mitten av den första perioden med en läcker backhand, som fick oss att minnas Mats Sundins glansdagar. Målet kom till i samband med en kontring.

Visserligen kvitterade Carolinas Brock McGinn i början av den andra perioden, men det hjälpte inte. 2–1 kom från Jesper Fasts klubba och Rangers-backen Brady Skjei utökade ledningen till 3–1 innan mellanperioden var över.

Storstjärnan från Ryssland, Artemi Panarin, fixade 4–1-målet i powerplay i tredje periodens vagga efter att Zibanejad spelat fram.

Finländaren Sebastian Aho tände ett Carolina-hopp, men det var för sent. I slutskedet av matchen kunde Ryan Strome punktera tillställningen med mål i öppen kasse.

I och med nattens tre poäng är nu Mika Zibanejad uppe på 59 poäng (27+32) och är i topp i den svenska poängligan i NHL.

New York Islanders–Detroit Red Wings 4–1

Svenskarna:
Inga svenska poäng i matchen.

Islanders Jordan Eberle var spelaren det handlade om i den här matchen. Efter att ha gjort matchens två första mål var det just Eberle som punkterade tillställningen med ett powerplay-mål med 37 sekunder kvar att spela. Hattrick alltså för Eberle, som gjorde Islanders tre första mål i matchen.

Med sju sekunder kvar av matchen kom även 4–1 genom Leo Komarov.

Efter ha förlorat fyra raka matcher utanför New York-området så fick Islanders äntligen segerjubla igen.

Vi måste även nämna Detroit-keepern Jonathan Bernier som noterades för 36 räddningar i matchen.

Dallas Stars
–St. Louis Blues 1–5

Svenskarna:
St. Louis: Alexander Steen (ett mål).

St. Louis krossade Dallas på bortais. Matchen var avgjord efter två perioder då Blues hade ryckt till sig en 4–0-ledning. Och det var den svenske veteranliraren Alexander Steen, som nyligen firade 1 000 NHL-matcher, som inledde målskyttet i matchinledningen.

Därefter rullade det på för St. Louis. Backen Colton Parayko hade en fin match och blev både målskytt och trepoängsspelare efter att ha noterats för två assist.

Noterbart var att Dallas fick till sitt första skott på mål efter tio och en halv minuts spel, anmärkningsvärt.

I och med segern utökade St. Louis Blues sin ledning i Central Division.

Chicago Blackhawks–Nashville Predators 2–1 eft. förlängning

Svenskarna: Nashville:
Mattias Ekholm (ett mål).

Varken Chicagobacken Erik Gustafsson eller målvakten Robin Lehner fanns med i Chicagos laguppställning i matchen. Båda ryktas vara på väg bort Chicago i samband med trade deadline i NHL som är på måndag.

Gustafsson fick kasta in handduken: "Allt kan hända inom hockeyn"

Matchen mot Nashville då? Den vann Chicago efter att Alex DeBrincat avgjort, drygt fyra minuter in i förlängningen. DeBrincat blev stor matchhjälte för Chicago för det var även De Brincat som kvitterade till 1–1 i mitten av den tredje perioden. Annars var det Nashville och backen Mattias Ekholm som inledde målskyttet i matchen i samband med en kontring där Nashvill kom i en tre mot två-situation.

Vi hade också två skickliga målvakter i matchen där Chicagos Corey Crawford hade 37 räddningar och Pekka Rinne i gästernas mål 41 räddningar. Rinne räddade också en straff av Chicagos Brandon Saad i den första perioden.

Calgary Flames–Boston Bruins 3–4

Svenskarna: Calgary:
Mikael Backlund (två mål), Rasmus Andersson (en assist), Elias Lindholm (en assist).

Stor svensk poängfest i Calgary där Mikael Backlund glänste mest med två mål. Men det räckte inte till några poäng mot topplaget Boston.

Hetlevrade Brad Marchand blev matchhjälte med sitt 4–3-mål i den andra periodens vagga.

Mikael Backlund hade en magisk start på matchen. Första målet kom redan efter 20 minuters spel. 2–0 gjorde Backlund efter 2.34. Både Rasmus Andersson och Elias Lindholm hade var sin poäng i matchen.

Men till slut var det Bostons stjärnor som fick stå som vinnare. Patrice Bergeron blev tvåmålsskytt och David Pastrnak kom från matchen med två assist.

På fredagskvällen stod det också klart att Boston hade trejdat till sig tjecken Ondrej Kase från Anaheim. Ett starkt lag blir ännu starkare.

Edmonton Oilers–Minnesota Wild 3–5

Svenskarna: Minnesota: Inga svenska mål i matchen.

Två poäng av NHL:s överlägsne poängligaledare, Edmontons Leon Draisaitl (ett mål och en assist). Det hjälpte inte när Minnesotas Jared Spurgeon stal showen och bjöd på ett hattrick. Och det var genom backens tre mål som Minnesota vände på steken efter att Edmonton haft ledningen med 3–2.

Spurgeon kvitterade i mitten av den andra perioden. De avgörande målen kom i den tredje perioden där 4–3 tillverkades i mitten av den tredje perioden och där spiken i kistan av Spurgeon och Minnesota slogs in i öppen kasse med drygt en och en halv minut kvar av matchen.

Vi får även nämna Ryan Nugent-Hopkins som blev tvåmålsskytt för Edmonton.

Anaheim Ducks–Colorado Avalanche 0–1

Svenskarna:

Henrik Lundqvist har ryktats till Colorado Avalanche, men mot Anaheim hade inte Colorado några problem med målvaktsspelet. Tjeckiske keepern Pavel Francouz (skrev nyligen på ett nytt tvåårskontrakt) höll nollan (26 räddningar) när Colorado 1–0-besegrade Anaheim på bortais. Det var Francouz första nolla den här säsongen (21 starter).

Matchens enda mål gjordes av forwarden J.T Compher, som slog till i slutet av den andra perioden efter att Anaheims svenske back Hampus Lindholm slagit en slarvig passning. Assisten till J.T Comphers mål stod 20-årige rookien Martin Kaut för. Det var tjeckens första NHL-poäng i karriären.