HockeyNews
PLUS

Melart inför viktiga mötet: ”Något vi måste jobba bort”

(12752) Ilari Melart
Bildbyrån

Publicerad: 22 februari 2020

FacebookXWhatsApp

ÄNGELHOLM. Den bristande disciplinen har fällt Växjö många gånger den här säsongen och låg bakom att man föll mot Rögle i torsdags.
I det superviktiga mötet mot Linköping under lördagen blir det än viktigare att inte dra på sig utvisningar, menar backen Ilari Melart. 
– Vi pratar mycket om att hålla huvudet kallt och inte stressa upp sig, säger han till HockeyNews.se. 


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk hockey


Växjö vann Smålanderbyt mot HV71 med hela 5–1 i tisdags. Men under torsdagen föll man tillbaka i gamla hjulspår och förlorade med samma siffror mot Rögle på bortais. 


– Det var ingen dålig prestation, men det var ett dåligt resultat. Vi har en del bra grejer i matchen, men också mycket att jobba på, säger backen Ilari Melart efteråt. 


Efter att ha blivit utspelade i första perioden åt sig Växjö in i matchen och efter 40 minuters spel var det 2–1 på tavlan. I den tredje perioden var man nära en kvittering flera gånger om, men i stället drog Brendan Shinnimin på sig en utvisning i offensiv zon som kostade 3–1 i baken. 


Den dåliga disciplinen är något som fällt Växjö många gånger den här säsongen, men något svar på problemet har Ilari Melart inte. 


– Det är jättesvårt att säga. Ibland är det utvisningar i samband med kampmoment och ibland är det onödiga utvisningar. I dag (läs torsdag) går det inte att vara arg på någon på grund av utvisningarna. Men det är helt klart något vi måste jobba bort. Vi har snackat om det i laget, säger han. 


Vad trycker tränarna på för att få rätt på det?


– De trycker mycket på att det är bäst att ha klubban på isen, för hooking är det lättaste domaren kan hitta. Vi pratar mycket om att hålla huvudet kallt och inte stressa upp sig. Det hjälper inte att skrika på domaren. 


Finns det någon förklaring till varför ni pendlar så mycket i prestationerna?


– Jadu… hade jag vetat det så. Nej, men hade effektiviteten varit bättre i dag så skulle siffrorna inte blivit 5–1. Det är så många matcher just nu och du måste vara på topp både fysiskt och mentalt varje kväll för att hänga med. 


För den annars defensivt lagde backen Ilari Melart har säsongen däremot bara varit positiv. Han har redan noterat sin bästa poängnotering i SHL och är med sina tolv mål skyttekung i laget. 


– Jag är självklart glad över säsongen jag har haft. Men samtidigt tycker jag att jag gjort det bra tidigare år i Sverige också, men folk ser målen och poängen och det snackas mycket. Det är roligt att göra mål, men det viktigaste är att vi vinner, säger han. 


Är du besviken på att du inte fick samma roll i Färjestad?


– Rollen var väldigt annorlunda där. Men jag kan inte säga att jag är besviken på någon där för att jag inte fick större förtroende offensivt. Vi hade ett väldigt bra lag med många offensiva backar och det var den rollen jag fick. Jag gjorde bra matcher där också, bara att det inte blev lika mycket poäng. 


Har du vetat att du haft det här i dig?

– Ja, självklart. Jag har alltid vetat att jag har haft ett bra skott. Jag hade en bra säsong i Luleå, där jag hade lite bättre statistik offensivt. Det var inte så många poäng, men ändå flest av backarna. 

Den finske landslagsbacken har fått jubla tolv gånger på 35 matcher i år. Foto: Bildbyrån.


Matcherna avlöser varandra och redan under lördagen väntar en ny drabbning för Växjö när Linköping kommer på besök i Vida Arena. Ilari Melart trivs med det tajta spelschemat. 


– Nu är det bara en eller två dagar mellan matcherna och man slipper tänka så mycket mellan varje omgång. Det är bara att köra på lördag igen, säger han. 


Det är ett jätteviktigt möte. Hur ska ni vinna den matchen mot ett formstarkt Linköping?


– Vi kommer att kolla video och se vad vi behöver förbättra. Vi måste vara bättre i båda zonerna än vad vi var idag, det är något jag kan säga i alla fall. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)