HA-svepet: Fullständigt galen match i Örnsköldsvik – slutspel för SSK

Det börjar dra ihop sig i Hockeyallsvenskan. Och i Örnsköldsvik bjöds vi på en rejäl holmgång när Modo och Kristianstad bjöd upp till dans på alla sätt. Vi noterar även att Mora blev en stor vinnare i playoff-racet och att SSK är klart för slutspelsserien. Här ger HockeyNews.se:s Daniel Grozdanovski er det hetaste från kvällens fajter i Hockeyallsvenskan.

UNIBET - ligans huvudpartner

Karlskrona–Vita Hästen 2–4 (1–0, 0–3, 0–1)

KHK: Oliver Ekman Larsson, Samuel Solem.
VH: Istvan Bartalis 2, Rikard Olsén, Jens Holmström.

Karlskrona slogs inför matchen både för en playoff-plats och för att säkra nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan. Hästen satt rätt tryggt, men behövde några poäng till för att säkra slutspelsplatsen.

Det var Karlskrona som tog ledningen genom backen Kevin Ekman Larsson i slutet av den första perioden.

I den andra perioden tog det roliga slut för Karlskrona. Succéungraren i Vita Hästen, Istvan Bartalis, kvitterade endast 50 sekunder in i perioden. Därefter gjorde både Rikard Olsén och Jens Holmström mål och Hästen hade ett rejält grepp om matchen inför den tredje perioden.

Med fem minuter kvar av matchen reducerade Samuel Solem och gav matchen lite nerv, men det blev inga poäng för Karlskrona. I slutsekunderna punkterade Istvan Bartalis kampen i Blekinge med sitt andra mål för kvällen.

Noterbart är att Niklas Lundström fortsätter att vara ett succéförvärv i Hästen-målet. Den här kvällen stoppade keepern 29 skott.

Modo–Kristianstad 6–5 eft. straffar (1–1, 2–4, 2–0, 0–0, 1–0)

Modo: Adam Tambellini 2, Patrik Karlkvist 2, Jonathan Johnsson, Kalle Jellvert.
KIK: Nikolai Skladnichenko 3, Johan Lundgren, Amil Krupic.

En väldigt betydelsefull match för båda gängen, där Modo ville nå den så viktiga finalplatsen där man i så fall kommer att ställas mot Björklöven. Kristianstad slogs för sitt liv för att undvika negativt kvalspel. Inför omgången var man en poäng efter Almtuna ovanför kvalstrecket i tabellen. Dessutom hade skåningarna bra stöd av en busslast supportrar som hade letat sig hela vägen upp till Örnsköldsvik.

Men Kristianstad fick en tuff start på matchen. Efter åtta och en halv minut slog Patrik Karlkvist till i powerplay med sitt 27:e mål för säsongen. Repliken från Kristianstad kom omedelbart. Ryske nyförvärvet från division 2-klubben Olofström, Nikolai Skladnichenko, gjorde sitt första mål i den allsvenska klubben.Samme herre gjorde även 2–1, sju minuter in i den andra perioden och tystade publiken i Fjällräven Center.

Men Modo skulle resa sig. I fem mot tre kvitterade Modo Målskytt? Givetvis Patrik Karlkvist. Fyra minuter senare var det återigen Modos förstalina som slog till. Den här gången var det Adam Tambellini som protokollfördes som målskytt.

Matchen matchen skulle ta en galen vändning när Modos finländska nyförvärv Iikka Kangasniemi åkte på ett matchstraff för boarding. Kristianstad var hänsynslösa i powerplay. Johan Lundgren kvitterade och sedan bjöd Nikolai Skladnichenko på sitt tredje mål för kvällen. Och inte nog med det. När Fredrik Olofsson blev utvisad fick Kristianstad chansen att spela fem mot tre och då blev det mål igen. Backen Amil Krupic skickade in 5–3.

Inför den tredje perioden bytte Modo målvakt, från Erik Hanses till Patrik Bartosa och superdramat kunde fortsätta. Modoliraren Kalle Jellvert skickade in en reducering tidigt. Kort därefter var det Nikolai Skladnichenkos tur att dra på sig ett matchstraff (huvudtackling). Modo kvitterade per omgående i powerplay. Jonathan Johnssons 27:e mål för säsongen betydde 5–5. Modo hade även en puck inne till 6–5 under ordinarie tid, men det blev bortdömt efter videogranskning.

Efter en mållös förlängning avgjorde Adam Tambellini den här holmgången genom att göra enda straffmålet. Två sköna poäng för Modo och till slut en viktig poäng för Kristianstad i bottenstriden.

Ett mål och två assistpoäng av Jonathan Johnsson i matchen, som nu närmar sig Pär Arlbrandts poängrekord i Hockeyallsvenskan med stormsteg. Rekordet är på 77 poäng, och nu är Johnsson "bara" sex poäng bakom Arlbrandt. Johnsson har fyra matcher på sig att lösa biffen. Det blir spännande att följa.

Björklöven–AIK 3–2 (2–0, 0–2, 1–0)

IFB: Alex Hutchings, Fredric Andersson, Olle Liss.
AIK: Oscar Nord, Emil Aronsson.

Toppen mot botten, men där AIK spelat betydligt bättre den senaste månaden. Och i onsdags vann man i Roger Melins comeback, hemma, mot Västervik. Lika lätt blev det inte borta mot Björklöven, som tog tag i matchen direkt genom att ordna en 2–0-ledning efter en period. Alex Hutchings och lagkaptenen Fredric Andersson satte hemmalaget i förarsätet.

Men matchen skulle ta en mycket oväntad riktning i den andra perioden då AIK både reducerade och kvitterade genom duon Oscar Nord och Emil Aronsson inom loppet av 41 sekunder.

I den tredje perioden avgjorde Björklövens måltjuv Olle Liss och ännu en trepoängare till rekordlaget Björklöven som nu är definitivt klart för den Hockeyallsvenska finalen.

Matchen i Umeå var också den sista som domarprofilen Pierre Schilken dömde i karriären.

I och med AIK:s förlust är det nu helt klart att man tvingas kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Mora–BIK Karlskoga 2–1 eft. förlängning (0–1, 0–0, 1–0, 1–0)

MIK: Brant Harris, Daniel Ljunggren.
BIK: Tor Immo.

Viktig match för Mora, som var inne i en svag trend när man behövde vara som bäst. BIK Karlskoga gjorde det viktiga förstamålet genom Tor Immo och gav Mora en uppförsbacke i slutet av den första perioden. Efter två perioder var ställningen fortsatt 1–0 till Karlskoga och Tim Juel höll nollan så långt in i matchen. Den andra perioden präglades annars av mängder av utvisningar från båda lagen.
Mora skulle dock vända på den här steken och ta två blytunga poäng. Brant Harris kvitterade med åtta minuter kvar och i inledningen av förlängningen avgjorde Daniel Ljunggren tillställningen. Två mycket fina poäng till Mora, som fick se både Karlskrona och Tingsryd förlora under fredagskvällen.

Södertälje–Tingsryd 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)

SSK: Nick Olesen, Christoffer Bengtsson, Hugo Gustafsson, Ludwig Blomstrand.

Södertälje fortsätter att mala på och säkrade i kväll en slutspelsplats. Tingsryd var inget hot och Södertälje kunde ganska enkelt lägga beslag på alla tre poängen.

Nick Olesen gjorde 1–0 i mitten av den andra perioden och Christoffer Bengtsson utökade ledningen i mitten av den andra akten.

I tredje perioden utökade Guldgallret-aktuelle Hugo Gustafsson till 3–0 innan målkungen Ludwig Blomstrand satte punkt för tillställningen. Förlusten för Tingsryd innebär att smålänningarna är allt längre ifrån en playoff-plats.