Spaningar från RBK-VLH: "Träffprocenten på nyförvärven har varit alldeles för låg”


20 februari 2020
Rögle körde över Växjö i Catena arena under torsdagskvällen – ytterligare en motgång för Växjö.
HockeyNews.se:s Mattias Persson var på plats och såg matchen – en match han gjorde följande spaningar i.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Rögle börjar likna en maskin

Rögle har verkligen hittat formen inför slutspurten. I och med dagens seger mot Växjö har laget tagit sex raka segrar och nu är man på allvar med och utmanar om andraplatsen i tabellen. En stor anledning som ligger bakom den fina formen är att ledarstaben hittat fyra femmor som kan mala ner motståndaren. De har tre kedjor som kan leverera i offensiv väg och sedan fjärdekedjan med slitvargarna Erik Andersson, Anton Bengtsson och Taylor Matson som kan störa motståndarnas hot. Lägg därtill att man har två väldigt stabila målvakter. Rögle börjar allt mer se ut som en grönvit maskin som kan störa vilket lag som helst i den här serien.

Uddlöst värre…

Lika effektiva som Rögle är, lika uddlösa är Växjö. Jag har sällan skådat ett lag i samma serie bli så utspelat som Växjö blev de första 20 minuterna. Man höjde sig visserligen resterande del av matchen och vann också skotten, men det handlar ju om att göra mål i hockey. På pappret har Växjö spelare som är erkänt skickliga på att nypa dit puckarna, men det vill sig inte för någon av dem. I stället är det spelarna långt ner i kedjehierarkin som kliver fram och gör något mål då och då, i dag var det kedjan med Fredrik Karlström, Pontus Holmberg och Marcus Sylvegård som noterades för lagets mål. Det kommer dock inte räcka om man vill vara med och fajtas i ett slutspel.

Shinnimin tar mer energi än vad han ger

Brendan Shinnimins vara eller icke vara i Växjö diskuterades redan efter slutet av förra säsongen i takt med att han drog på sig massa avstängningar. Nu har den diskussionen intensifierats och känslan är att han tar mer energi från laget än han ger. För tillfället tillför han inte särskilt mycket till Växjö. Han tar korkade utvisningar, åker och tjatar på domaren och i offensiv väg är han för det mesta osynlig. Steppar han inte upp här under slutspurten tror jag att Växjö kommer överväga att bryta kontraktet inför nästa säsong.

Träffprocenten på nyförvärven har varit alldeles för låg

Tittar vi på de spelare sportchefen Henrik Evertsson plockade in till Växjö inför säsongen har träffprocenten varit alldeles för låg och man kan undra hur många av spelarna som egentligen blivit scoutade före att de värvades. Många av de tilltänkta ledande spelarna har inte levererat i den utsträckning man förväntade sig och andra har till och med fått lämna under säsongen. Någonstans måste den sportsliga ledningen med Henrik Evertsson och Patrik Hall i spetsen rannsaka sig själva och lära sig från det här, för den spelaromsättning Växjö har haft är varken sund för lagharmonin eller ekonomin. 

Rögle BK–Växjö Lakers 5–1 (2–0, 0–1, 3–0)

Mål, RBK: Erik Andersson, Dominik Bokk, Dennis Everberg, Anton Bengtsson, Eric Gelinas
Mål, VLH: Fredrik Karlström