Jagade poängkungen om valet: "De vet inte vad de kommer till"


20 februari 2020
Han kunde ha avslutat säsongen i Manchester Storm i England – i stället väntar playoff-hockey mot Troja/Ljungby för Strömsbros spetsspelare Joakim Axman.
– Det ska bli hur kul som helst, säger Axman till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

För en del var det lite oväntat, för Strömsbros poängkung Joakim Axman inte lika oväntat. Ja, vi pratar om Troja/Ljungbys playoffval av Strömsbro. För det var så att Ljungbylaget var laget som valde först och det blev alltså Strömsbro från Gävletrakten som får äran att möta klassiska Troja/Ljungby.

– Jag inte förvånad om jag säger. Jag hade nog valt samma om jag hade varit i deras sits. De är ett av de bäst rankade lag och vi är ett av de sämsta om man ser det så, säger Joakim Axman till HockeyNews.se.

Däremot tror han inte att Troja/Ljungby vet vad som väntar på tisdag.

– Gävle har de säkert bra koll på, men inte Strömsbro och vilka faciliteter vi har och så. De vet inte vad de kommer till. Sedan är det en väldigt lång resa och de reser en veckodag, medan vi reser dit på en helg. Förhoppningsvis reser vi ner till Ljungby som segrare och det gör att resan ner kommer kännas lättare. Sen så tror jag det är lättare för våra spelare att motivera sig inför de här matcherna än vad deras spelare har, säger Axman.

I TV-sändningen från playoff-valet sa Trojas sportchef Daniel Håkansson att man delvis valde Strömsbro på grund av de släpper in lite fler mål än de vad de övriga valbara lagen har gjort.

– Det har vi gjort, men vi har också gjort otroligt många mål framåt. Ska vi slå Troja måste vi spela tajt bakåt och vara heta i special teams.

LÄS MER: Så här valde lagen till playoff 1 

Nykomlingen Strömsbro har gjort en stark säsong och ändå tagit sig till playoff, vilket får ses som godkänt. Joakim Axman har naturligtvis haft en viktig roll i laget, men även utanför isen.

– Klubben vill utveckla allting och jag har försökt att hjälpa till med hur organisationen ska se ut och så vidare. Jag har varit i en hel del klubbar, plus att jag som spelare vet vad som krävs för att ta nästa steg.

På isen har Axman bildat en sylvass kedja tillsammans med Viktor Ehn och Christoffer Persson, som anslöt till fortsättningsserien.

– Jättekul att Christoffer har kommit, det är en jätteskicklig spelare. Vi tre har fungerat riktigt bra tillsammans.

LÄS MER: Mardrömsresa väntar för Tranås i playoff 1 

Den 26-årige snickaren från Gävle var en jagad man i samband med deadlineday, men blev kvar i Strömsbro.

– Det har varit full fart och det är många klubbar som förhört sig om min status och om jag är sugen på att komma. Ett gäng med allsvenska klubbar har hört av sig, men det har inte varit något konkret, säger Axman, som på 40 matcher har gjort 26 mål och spelat fram till 30 fullträffar, totalt 56 poäng.

Däremot fanns det ett kontraktsförslag från EIHL-klubben Manchester Storm.

– Ja, de har uppvaktat mig ett tag och jag funderade faktiskt på deras bud fram till sista timmarna innan deadline. Det lockade helt klart, men jag ville vara med på Strömsbros resa fullt ut den här säsongen. Men det är kul att Manchester låg på så, det betyder att man har gjort någonting bra. Men till nästa säsong är ambitionen att spela på minst allsvensk nivå. Jag tycker att jag håller på den nivån, säger Joakim Axman.