HockeyNews
PLUS

Offensive backen bytte toppen mot botten – som blev toppen

(12171) Alexander Andersson
Halmstad Hammers/Bildbyrån

Publicerad: 22 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Efter en succéfylld säsong i fjol i Vimmerby kände lovande backen Alexander Andersson att det inte kändes rätt i början av den här säsongen. Andersson skiftade från playoff 3-laget Vimmerby till bottentippade seriekollegan Halmstad. 

–  Jag har fått stort förtroende, säger backen till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Som förstaårssenior fick Trångsund-produkten Alexander Andersson vara med och spela playoff 3 med Vimmerby i våras. Han valde att stanna i Hockeyettanklubben och tog sikte på att ta nästa steg i sin utveckling. Men redan tidigt in i seriespelet valde Alexander Andersson att lämna Vimmerby. 

– Jag trivdes väldigt bra med Phil Horsky som tränare, och det blev lite annorlunda när han inte var kvar. Att jag lämnade hade med istid att göra, men även lite personliga grejer som jag inte vill gå in på. Till slut kände jag att jag behövde ett miljöombyte, säger Alexander Andersson till HockeyNews.se.

Det var turbulent under hösten i Vimmerby. Peter Nordström fick lämna tränarrollen och sportsligt gick det tungt. Kort efter att Alexander Andersson lämnat Vimmerby kom Phil Horsky tillbaka som tränare.

– Jag gillar Phil jättemycket och det är en fantastisk tränare. Jag kanske hade varit kvar om han hade varit med från början av säsongen, men det vet man aldrig, säger Andersson.

Ny klubb blev seriekollegan i Hockeyettan Södra, Halmstad –  som inför säsongen återigen tippades att vara ett bottenlag.

– De visade tidigt intresse och jag är glad att det löste sig så snabbt. Jag kände helst att jag ville vara i den södra serien. Jag bodde i Växjö under tiden jag var klubblös och tränade på is själv i någon vecka.

Klubbytet har blivit en fullträff för 21-årige Alexander Andersson, som har fått stort förtroende av tränaren Fredrik Johansson. Och som de flesta känner till tog sig succégänget från Halland till Allettan och väl där har framgångarna fortsatt. 

I den ultrajämna tabellen finns Halmstad i toppen där Alexander Andersson har en nyckelroll i laget som poängback. I Allettan har det blivit sju assistpoäng på åtta matcher från den spelskicklige backen.

– Det är väl inget att hymla om att det har gått bra. Jag hade en rätt bra första- och andra match och gjorde avtryck direkt. Halmstad välkomnade verkligen mig när jag kom och det blev ett bra val till slut och jag är jätteglad över att vara här.

Halmstads tränare Fredrik Johansson har fått full utväxling på Halmstad den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Ni har ett starkt försvarsspel, du känner inte att du hämmas som offensiv pjäs i spelsystemet?

– Det tycker jag inte. Vi har ett tajt försvarsspel och har grundramar som alla andra lag. Men framåt finns inga begränsningar och jag får spela rätt fritt. Det är inga problem.

Är du förvånad över att det har gått så bra för er även i Allettan?

– Det är jag väl inte. Som helhet är vi ett väldigt bra lag. Än så länge har det gått bra och vi ska inte ändra på något utan fortsätta köra på och vara med i toppen.

I kväll väntar toppmöte borta mot tabellettan Kallinge/Ronneby. Seger där och Halmstad kliver upp överst i tabellen. 

Du minns väl hur det gick senast ni mötte Kallinge på bortais?

– Ja, det blev en jäkla massa mål och vi vann med 8–6. Vi vände 1–4. Det är rätt skönt att veta att vi kan vända på resultatet oavsett vad det står efter den första- eller andra perioden. Det hade varit häftigt att ta över förstaspaden i serien, säger Alexander Andersson – Halmstads succéback.

LÄS MER: 
Inför Allettan - Halmstad

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)