Strömberg: ”Spelarna kunde sätta i sig tolv bira dagen innan”


20 januari

Efter att ha fått sparken från Vita Hästen ifjol tog profilen Leif Strömberg sig an ett tränaruppdrag i den rumänska klubben Gyerguói HK inför den här säsongen. Men redan i september valde han att lämna klubben – och nu berättar han varför.
– Spelarna kunde sätta i sig tolv bira dagen innan match och knappt kunna gå upp för trappan dagen efter, det är inga spelare jag vill jobba med, säger han till HockeyNews.se


Annons

Den mångårige tränarprofilen Leif Strömberg, 58, fick lämna Vita Hästen strax inför det negativa kvalspelet ifjol och inför den här säsongen gjorde han ett förvånansvärt karriärsval när han valde att ta över som huvudtränare för rumänska Gyerguói HK. 

Men sejouren i Erste Liga blev inte särskilt långvarig. Den 30 december meddelade den rumänska klubben att Leif Strömberg fått sparken, något han själv hävdar är felaktigt. 

– Jag fick inte gå, jag gick, säger han och berättar vidare om valet:

– Jag tycker själv att jag är en ganska liberal tränare och jag tycker det är viktigt att både bygga relationer, men framför allt att folk ska må bra. Sen är det alltid en kravspecifikation i botten, men det förekom alkohol dagen innan match och de spelarna skulle sedan spela enligt ledningen. Då har man valt fel tränare, och därför avböjde jag mer jobb där nere. 

LÄS MER: Strömberg om nya uppdraget – i Rumänien: ”Det är inga dåliga spelare”

Leif Strömberg är besviken på hur inställningen var hos några av spelarna. 

– Spelarna kunde sätta i sig tolv bira (öl) dagen innan match och knappt kunna gå upp för trappan dagen efter, det är inga spelare jag vill jobba med. Det ska också sägas att det fanns en hel del seriösa spelare i laget, men de premisserna är inget jag vill ställa upp på. 

Det är svårt att försvara det för spelarna som verkligen vill, kan jag tänka mig?

– Det är helt omöjligt. Pratar man om att man är elitverksamhet är det en utopi för mig, sen att folk, spelare, lag eller människor överlag har en trevlig stund och tar några glas vin eller äter en god middag tillhör livet för många människor, men inte dagen innan match. Det är inte elitnivå anser jag. 

Hur trivdes du annars där nere?

– Det var annorlunda, det är en liten, liten stad i Transsylvanien. Jag var där för att göra en uppgift och den gjorde jag, men just den här kombinationen var omöjlig för mig. Jag känner mig hungrig, men jag är inte beredd att ge bort ett av år av mitt liv på en oseriös verksamhet. Då får det vara, för jag är van vid att jobba med spelare som är seriösa. 

Tränaruppdraget i Rumänien blev inte riktigt vad Leif ”Strumpan” Strömberg förväntade sig. Foto: Bildbyrån

Trots att det blev som det blev med den rumänska klubben känner han sig inte färdig med hockeyn – än. 

– Jag vill jobba vidare inom ishockeyn och har mycket kvar att ge, vi får se vad som händer, säger han. 

Är det främst tränar- eller sportchefsuppdrag som lockar?

– Vi får se. Jag vill inte uttala mig om det, säger han. 

I väntan på ett nytt jobb åker han runt och kollar hockey. 

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Jag tittar på allt från SuperElit till den finska och ryska ligan. Naturligtvis mycket inhemsk hockey också, allsvenskan och SHL. Det är kul att titta på olika spelare och hur olika lag beter sig, säger han. 

Det är framför allt ett lag han fastnat för. 

– Luleå har en tydlighet och disciplin, ”Bulan” (tränaren) står för det. Genom det öppnar man också dörrar för kreativitet. De är otroligt konsekventa i sitt spel och det gillar jag, sen kanske de inte har den här yttersta spetsen som Frölunda och Färjestad har. Men de har många duktiga spelare. 

Vilket lag tror du vinner SM-guld?

– Det är en svår fråga, men jag tror det blir något av lagen som ligger topp fyra. Jag skulle inta ha något emot att Luleå vann, de står för någonting som är bra. Man kanske inte har det bästa laget på pappret, men man är bra och har en otroligt bra balans i sitt manskap. 


Annons

Annons