HockeyNews
PLUS

LHC–Örebro – fem heta puckar: "Något måste börja hända"

(11789) Bert Robertsson fem heta puckar
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 30 december 2019

FacebookXWhatsApp

LINKÖPING. Linköping inkasserade under måndagskvällen sin fjärde raka förlust efter hemmaförlust mot Örebro. Vår reporter Andreas Lundskog har listat fem heta puckar från matchen. 

SHL presenteras av:
Var är respekten Örebro Hockey?

I förra matchen drog som bekant Örebrobacken Aaron Irving på sig en fem matchers lång avstängning efter en vårdslös satsning mot HV71:s Martin Thörnberg. 

I kväll skulle lagets disciplin visa sig från sin sämsta sida igen när forwarden Marcus Weinstock delat ut en ful "checking to the head" på Linköpingsforwarden Jaarkko Rissanen, drygt halvvägs in i den första perioden.

I och med det var det också färdigspelat för Örebroforwarden för den här kvällen.

Matchstraffet var också Örebros tredje på mindre än en månad och lagets fjärde sett över hela säsongen. Den största frågan som jag ställer är:  "Vad sysslar Örebro Hockey med egentligen?"  "Var är respekten?" "Hade man inte lärt sig någonting från Irvings fadäs i lördags?"

Här har ledarteamet med Niklas Eriksson i spetsen mycket att jobba med. Det här skadar hela ligan just nu. Som tur var gick det den här gången bra med Rissanen som kunde fullfölja matchen trots den bedrövliga satsningen från Weinstock. 

Hade det inte varit bättre med en målglad hockey?

Precis som jag skrev tidigare så blev Örebrojunioren Anton Widmarks mål bortdömt i den första perioden. Jag har sett situationen vid några tillfällen under matchens gång och jag tycker nog att det är ett 50/50-läge. 

Visst är Örebroforwarden Rask inne med några centimeter så enligt regelboken var det nog rätt. Men ska vi verkligen behöva hålla på att att diskutera centimeter och millimeter var och varannan omgång här nu.

Samtidigt bevittnade jag tv-bilderna från Gävle där Brynäs fick ett mål bortdömt. Hade det inte varit roligare för alla parter om vi började tillåta en mer målglad hockey i SHL? Jag börjar i alla fall bli ganska trött på att diskutera målgårdar och videogranskningar.

Något måste börja hända i Linköping

Förlusten i kväll var den blott fjärde på raken för östgötarna där goda råd börjar bli dyrare och dyrare. 

Det börjar bli dags för GM Niklas Persson att börja agera för det här håller inte längre. Nog visste man att denna säsong, som jag tidigare har skrivit, skulle bli lite av en "Ursäkta röran, vi bygger om". Men att laget skulle ha så här svårt att vinna hockeymatcher trodde jag nog inte inför säsongen.

Jag skulle nog säga att det hela beror på att truppen helt enkelt är för trubbigt byggd och att flera av lagets ledande spelare har underpresterat. Som om det inte vore nog fick laget också i den senaste matchen mot Oskarshamn både Joe Whitney och Andrew Gordon på skadelistan. Här måste man söka med ljus och lykta efter nyförvärv annars tror jag att laget kommer att vara fullt inblandande i bottenstriden med både Oskarshamn och Leksand som flåsar laget i nacken.

Något måste börja hända i Linköping. 

Bert Robertssons Linköping inkasserade under kvällen sin fjärde raka förlust i SHL. Foto: /Bildbyrån.

Örebrojunioren visade framfötterna 

Riktigt kul var det att få se Örebroforwarden Anton Widmark få sina första minuter i SHL då han fick ta plats i lagets tredjekedja tillsammans med Rask och Rensfeldt. Och inte såg det ut att finnas några som helst premiärnerver hos den blott 19-årige forwarden.

Redan i första bytet blockerade han ett hårt Linköpingsskott vilket fick hela bänken att jubla. Kort därefter skulle han också hitta nätmaskorna efter att ha rakat in en retur, men målet blev något diskutabelt bortdömt då Örebrospelaren Joonas Rask befunnit sig i målgården även om det nog var med ytterst liten marginal. Riktigt kul att se att en junior som visar framfötterna direkt. 

Örebro fick hål på den dystra sviten 

Inte nog med att Örebro fick bryta sin tidigare förlusttrend på tre raka matcher. Dessutom så kunde laget också bryta sin tunga statistik i powerplay. Laget hade inför matchen bara mäktat med att göra ett enda powerplaymål på 16 möjliga försök. Men i kväll fick man islossning när Glenn Gustavsson kunde raka in en retur fram till 1–0 i powerplay. Rent spelmässigt hittade också Närkelaget tillbaka till sitt energifyllda spel som tidigare varit så framgångsrikt under säsongen. Spelar Örebro som man gjorde i kväll (men undantag för matchstraffet) kan man slå vilket lag som helst i ligan. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)