Annons

AnnonsAnton Karlsson om omstarten i Österrike: "Fantastiskt roligt"


1 december
I våras var han en av Leksandshjältarna när laget tog steget upp till SHL.
Där fick han inte vara kvar – men nu leker hockeylivet i Österrike i stället för Anton Karlsson.
– Än så länge har det varit fantastiskt roligt, säger Karlsson till HockeyNews.se.

Från bottenlag i allsvenskan till SHL-avancemang under samma säsong.

Förra säsongen bjöds Leksandspubliken på en rejäl emotionell berg- och dalbana.

En som upplevde samma berg- och dalbana, fast på isen, var Anton Karlsson.

Den trefaldigt JVM-meriterade forwarden gjorde sin andra säsong i klubben men den började inte alls som han hoppats på.

– Förra året började jag på bänken och sedan var det att jobba sig in i allt från botten egentligen, säger han till HockeyNews.se och fortsätter:

– Och sedan så fick man sluta på toppen.

Ja, för i SHL-kvalet var han en av Leksands avgörande spelare när rivalen Mora besegrades och klubbarna bytte plats i seriesystemet.

Precis som resten av laget kände han att allting vände när Roger Melin ersatte Leif Carlsson som huvudtränare 17 december 2018.

Karlsson fick då större förtroende i form av istid och han skulle inte längre bara vara en gnuggande forward, en roll han tycker han fastnade i efter att han slog igenom under JVM-framträdandena.

När den nu 22-årige forwarden efter avancemanget fick beskedet att han inte skulle få förnyat förtroende i Leksand kände han att det kanske var rätt läge att testa på något nytt för att om möjligt få en annan roll i laget.

– Det var väl i slutet, när Roger kom in i Leksand som jag fick lite mer förtroende i offensiven. Det var väl först då som jag tycker att det vände för mig själv. Nu kände jag att jag ville komma ut och få spela mitt spel där inte så många kanske vet vem man är, att man varit där man varit så jag ville starta om på ny kula så får man se var det leder, säger Karlsson.

Anton Karlsson var en av hjältarna i det Leksand som tog sig upp i SHL. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Avslutet i Leksand blev däremot inte helt smärtfritt.

Forwarden fick ett sent besked om att han inte skulle få ett nytt kontrakt och gick miste om ett par veckor som free agent i samband med att klubbarna jobbade för fullt med att göra klart sina trupper och platserna snabbt fylldes.

– Det underlättar för oss spelare att få ett tidigt besked, så är det ju för alla som letar nytt jobb, så man vet vad man ska leta efter. Men de veckorna som gick var viktiga för både spelare och lag, men nu blev det väldigt bra i slutändan ändå och även om det inte blivit bra kanske det är de veckorna som hade spelat en stor roll. Men jag tycker att om man inte vill något så kan man säga det tidigt, säger han.

I slutet av juni gjorde han dock klart med en ny klubb och flyttlasset styrdes till Österrike där han skrev på för ett år med Villacher. Och flytten har hittills gjort honom gott.

På 20 matcher har Karlsson noterats för 24 poäng samtidigt som han på slutet har matchats som center i förstakedjan med svenskbekantingen Jerry Pollastrone och kanadensaren Brodie Reid.

Och att påstå att det första utlandsäventyret varit en besvikelse för Karlsson vore att ljuga.

– Jag åkte bara ned och tänkte att det skulle bli kul att testa något annat i min karriär då jag bara spelat i Sverige förutom ett par träningsläger med Arizona, men jag kände att jag ville testa något nytt. Jag hade hört att staden var fin men ligan hade jag inte hört något alls om egentligen så jag tänkte att jag testar och ser vad det är för något, och än så länge har det varit fantastiskt roligt, säger han.

Vad är det för skillnader på hockeyn i ligan jämfört med till exempel Hockeyallsvenskan?

– Det är helt annan hockey. Det går fram och tillbaka här, lite mer offensivt spel och jag tycker att det har varit väldigt roligt. Man har fått hålla i puck och skjutit mer, samtidigt som jag tagit stora kliv när man snittat runt 17 minuter på 22 matcher och det känns som att man tar ytterligare kliv i varje match. Det har varit roligt och inspirerande att få spela mycket och visa att man kan. Nu lär man sig spela center också och utvecklas där. Det är alltid bra att kunna spela på många positioner.

Anton Karlsson jublar med lagkamrater i Villacher. Foto: Bildbyrån

I Villacher, som missat slutspel de tre senaste säsongerna, har han dessutom sällskap av den förre Leksingen Alen Bibic.

En duo som innan de hamnade i samma lag inte hade några personliga band emellan sig. Väl på plats har de dock funnit trygghet i att ha någon annan att prata svenska med när man vill bryta av engelskan.

Tillsammans med bland annat Patrick Bjorkstrand, som tidigare gjort en säsong i Mora, ska de nu ta laget tillbaka till slutspelet.

– Det är det många pratat om, att det inte gått så bra senaste säsongerna och förra året tog de bara runt 40 poäng och nu har vi plockat en hel del redan. Det känns som att laget förstår vad som krävs och att vi måste komma ihop som grupp om vi ska vara med och kriga om slutspel. Man måste vara alerta bakåt, det är många skickliga spelare här och det spelas en offensiv hockey, säger han.

Samtidigt som han är i full flärd med att hjälpa sitt Villacher håller Karlsson ändå bra koll på sitt gamla lag Leksand där han har många gamla lagkamrater kvar.

– Jag har försökt kolla varje match faktiskt, vi har matchat rätt bra då vi spelat fredag och söndagar och det är bara någon enstaka match jag missat. Sedan är det så klart tråkigt att det går dåligt för dem., säger han och fortsätter:

– Det verkar vara tufft att komma upp, det är ju samma för Oskarshamn. Det är många bra spelare i ligan så det gäller att försöka få ihop det och hänga kvar första året, jag tror att det är viktigt så man har något att bygga på.


Annons

Annons

Annons