HockeyNews
PLUS

”Mycket tacksam att de har gett mig en chans”

(11208) Michael Latta
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 30 november 2019

FacebookXWhatsApp

KARLSTAD. Ett drömmål på första avslutet i SHL. Så presenterade sig Färjestadsnyförvärvet Michael Latta för sin nya hemmapublik under torsdagsaftonen. För HockeyNews.se berättar nu den NHL-meriterade kanadensaren om drömdebuten, valet av Färjestad och flytten till Sverige.
– Det känns riktigt bra att kunna komma in i en liga med en hög nivå, säger Latta till HockeyNews.se

SHL presenteras av ATG Sport 

Nyförvärvet Michael Latta kunde nog inte ha fått en bättre start i Färjestadströjan under torsdagsaftonen. Man kan nog säga att forwarden fick maxutdelning när han i den första perioden avlossade sitt första skott i SHL. Även om vinkeln var halvdan så lyckades kanadensaren få till en riktig drömträff där pucken letade sig in i det bortre krysset bakom en chanslös Mantas Armalis i Skellefteåmålet.

Så kan man ju också presentera sig inför sin nya hemmapublik.

– Det var bra, Jesper (Olofsson) inledde anfallet bra med att få en utav deras spelare rakt in i mig. Det gjorde att vi kunde få till en kontring där Martin (Johansson) slog en bra passning framför mål samtidigt som Jesper kunde öppna upp ytorna för mig. Jag tänkte först passa över men Martin var fortfarande markerad och jag fick till ett bra skott och den gick in, säger Latta till HockeyNews.se.

Målet betydde 3–0 i matchen efter att Victor Ejdsell och Daniel Viksten hade hittat samma nätmaskor tidigare under matchen. Och när Gustav Rydahl under mitten av den andra perioden satte 4–0 var segern så gott som klar även om Skellefteå skulle reducera i matchen fram till 4– 2 i den tredje perioden. Men närmare än så skulle västerbottningarna inte komma denna kväll och Michael Latta fick stå som en utav matchvinnarna.

– Jag har nog aldrig tidigare sett så många spelare som blockerar skott i ett lag. Det visar bara vilket engagemang som dessa spelare har. De jobbar som djur där bak och äter nästan skotten likt en sådan som ”Sebbe” (Sebastian Erixon). Det är inspirerande för mig att komma in och se hur hårt de här spelarna jobbar.

Den 28-årige kanadensaren anslöt till Färjestad för drygt två veckor sedan efter att Ville Leskinen fick lämna laget. Latta besitter annars en gedigen meritlista med sammanlagt 113 matcher i NHL för Washington Capitals. Förra säsongen tillbringade han i miljonstaden Shanghai för KHL-spel med Kunlun Red Stars. Där svarade han för totalt 15 poäng på 51 matcher.

Vilka är de största spelmässiga skillnaderna att komma in i NHL jämfört med det andra ligorna?

– Man har mer tid med pucken i och med den stora rinken. Borta i Nordamerika har man inte alls samma utrymme. Det är mer av den hockeyn att man dumpar in puckarna mot mål. Här har man mer tid vilket gör att man kan spela ett bättre passningsspel. En liten skillnad är det men det är kul att spela här. Jag blev häpen av hur mycket skicklighet som de här spelarna har. Varje lag är riktigt underhållande att se på.

Och nog fick centern svettas lite efter totalt nio månader utan matchspel.

– Jag kände mig ganska rostig och försökte hitta rytmen tillbaka vilket gjorde att jag kanske kom efter i vissa spel. Det är sådant som händer när man har varit borta under en längre tid och inte har varit med på en försäsong med laget. Det var bara en match och förhoppningsvis kommer det att gå enklare här framöver.

Michel Latta fick en drömstart på sejouren i Färjestad med att hitta nätmaskorna på sitt första skott i klubben. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Under matchen bildade han en forwardskonstellation tillsammans med Jesper Olofsson och Martin Johansson.

– Det var riktigt bra, de båda är så snabba vilket gör det enklare för mig. Jag kan ge dem pucken och så får vi ingång lite tempo i zonen. Idag handlade det mycket om spelet i special teams så vi fick inte så mycket tid tillsammans. Men när vi väl spelade så tyckte jag att det fungerade riktigt bra. Vi är en stark kedja och vi vet vad vi ska göra. Jag kunde inte ha fått bättre kedjekamrater där de kommer in och spelar ansvarsfullt, enkelt och hittar bra passningar så det var kul.

Och hockeyvärlden kan ju ibland vara liten. För drygt fyra år sedan spelade han tillsammans med Martin Johanssons bror, Marcus, i Washington Capitals. "Mojo" återfinns nu som stjärna i Buffalo Sabres.

– Ja precis, jag tillbringade tre år tillsammans med hans bror Marcus vilket var väldigt roligt. Det har också gjort det enklare med att komma hit. Hockeyn är ändå en ganska liten värld så man visste lite om spelarna och Sverige.

Vad gjorde att valet föll på att komma till just Färjestad?

– Jag känner Jonathon Blum (back i Färjestad) väl och ärligt talat så var erbjudandet det bästa som jag hade om man ser till ligan. Jag har pratat mycket med Jonathon och han har en stor del i att jag är här nu. Han har hjälpt mig med de taktiska delarna lite. Jag är mycket tacksam att de har gett mig en chans.

Vilka andra erbjudanden hade du?

 – Det fanns erbjudanden, inte från KHL men från flera andra ligor. Det känns riktigt bra att kunna komma in i en liga med en hög nivå. Jag känner mig förväntansfull. Och nog trivs kanadensaren från staden St. Clements i sin nya omgivning. Detta trots att solmetropolen Karlstad bara har bjudit på totalt 20 soltimmar under november.

Vad är det bästa med Sverige?


– Det är nog köttbullarna eller vädret haha, nä jag skämtar bara. Nä men alla är så trevliga och alla kan snacka engelska. Det gör det så mycket enklare. Jag bodde som sagt i Shanghai under förra säsongen och även om det var en väldigt häftig stad så kan man inte prata med folk på samma sätt. Det har varit en ganska enkelt att anpassa sig såhär långt.

Är du lite av en äventyrare?

– Absolut, jag har alltid rest mycket och varit över hela världen. Inte bara inom hockeyn utan även på fritiden när man har uppehåll under säsongerna. Det är en utav fördelarna med hockeyn att man har cirka fem månader mellan säsongerna. Nu har man haft nio och så mycket vill jag inte ha. Men jag gillar att resa och Sverige är ett riktigt bra land att komma till. Härnäst väntar ett toppmöte mot serietvåan Frölunda för Färjestad under lördagskvällen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)