HockeyNews
PLUS

Usla i powerplay – ändå med i toppen: "Måste steppa upp"

(10640) Andreas Holfelt
Halmstad Hammers

Publicerad: 2 november 2019

FacebookXWhatsApp

Ofta betonas betydelsen att ett framgångsrikt lag är sylvasst i special teams? Men är det alltid så? Hur stor roll har ett bra powerplay över lång serie? Halvvägs in i grundserien i Allettan finns ett par starka undantag som vi tänkte belysa.

Hudiksvall är dominanta i Hockeyettan östra och har gjort 43 mål på 12 matcher men har bara 14,29 målprocent i powerplay. Med den statistiken tillhör man de sämsta lagen i serien.

Däremot är "Hudik" bäst i serien i boxplay med 90 procent och är så klart en del i framgångsreceptet under hösten.

Kikar vi i västra ettan så är Skövde IK sämst i serien i powerplay (12,50 procent), men ligger ändå femma och på en plats till Allettan.

LÄS MER:
 Halvvägs in i grundserien - här är ettans hetaste spelare i powerplay

LÄS MER: Halvvägs in i grundserien - här är ettans poängkungar

Femma ligger även storsatsande Kalmar HC i Hockeyettan södra. Men laget är miserabelt i powerplay (14,71 procent). Läget är inte lika illa i boxplay (76,92), men det är inga siffror som sätter skräck i motståndarlagen.

 Jag tycker att vi har ett manskap för att ha ett bra powerplay. Men på slutet har vi inte fått till det. Det har varit för statiskt och stillastående. Vi har gjort det svårt för varandra och borde ha haft mer rörelse och tagit fler skott. 20-25 procent bör man ligga på i powerplay. Som du ser är vi en bit därifrån, säger tränaren Andreas Holfelt till HockeyNews.se.

Uppehållet på en vecka har varit nyttigt för Kalmar HC som har fått nyttig träningstid att justera sitt powerplay.

 Vi har summerat det som har varit och vi vet själva om att vi behöver steppa upp i powerplay under den andra halvan av hösten. Vi har bytt lite positioner och även taktiskt i vårt powerplay, mer än så vill jag inte avslöja, säger Holfelt.

Har ni ändrat ert boxplay också?

 Där har det mer har varit att prata om tydlighet. Vi har släppt in väldigt enkla mål i boxplay, bland annat på returer. Vi behöver bli rejälare där. Vilken procent sa du hade vi hade?

76,92.

 Ja, det är inte godkänt. Man bör åtminstone komma upp i 85-90 procent. 

Ni är ett topplag ändå. I slutändan  är special teams så viktigt? 

 Klart att det har betydelse. Speciellt när en serie ska avgöras och matcherna blir tajtare och tajtare. 

Så om ni har liknande statistik när vi summerar grundserien i december så bommar ni Allettan?

 Det säger jag inte, men sannolikheten att ta poäng är inte lika stor om vi inte lyckas i special teams. Mot Tyringe hade vi powerplay tio minuter i den andra perioden. Men det var Tyringe som hade de farligaste chanserna...

Holfelt berättar dock att laget är starkt i spelet fem mot fem där laget har vunnit nio av elva matcher.

 Det visar att vi är mer i anfallszon än motståndarna. Det är bara mot Troja, tuff match, och Dalen som vi inte har vunnit i spelet fem mot fem, säger Holfelt.

På lördagseftermiddagen är det första gången Andreas Holfelt står som huvudtränare mot sin förra klubb.

 Förra året kunde jag inte stå och säga att matcherna var speciella, men nu kan jag det. Det är självklart när jag har varit i samma förening i 18 år, antingen som spelare, styrelsemedlem eller ledare. Men jag fick inte vara kvar i Nybro och tänkte inte sluta med hockeyn. Då fanns Kalmar, tre mil bort, som ett bra alternativ. I Nybros hall är jag på lördagar med min son som är fyra år. Men den här lördagen är det tydligen något annat i hallen, säger Holfelt och skrattar till.

Det är Andreas Holfelt och Stefan Fredriksson som styr Kalmar HC efter att Lenny Eriksson fått lämna skutan. 

 Vi la upp en gemensam grund i somras, sedan har Lenny sin träningsfilosofi och jag min. Det skiljer en del, men grunden är densamma. 
Kalmar har dragits med en skadeproblematik under hösten. Bland annat är prestigevärvningen från Nybro, Johan Järlefelt, borta grundserien ut med en bruten handled. Sedan har slovenske backen Kristjan Cepon valt att flytta hem. Även forwarden Linus Ageborg har flyttat på sig.

LÄS MER:
 Satsande klubben ser framåt efter tränarturbulensen 

Tidigare under säsongen plockade Kalmar in Rasmus Djerf, som var i klubben i fjol, samt den finländska brödraduon Ville Virtanen och Mikko Virtanen.

 Vi har klarat oss rätt bra, men kände nu att vi behövde förstärka. Vi vill ta oss till Allettan och håller på att bygga upp något som ska ge effekt efter jul.

Vad tänker du kring Nybromatchen?

  Premiärmatchen var ingen bra hockeymatch. Det var två spända lag och det är ingen match det kommer att skrivas långa ramsor om. Vi får väl se hur det här derbyt blir. Förutom förlusten mot oss har inte Nybro förlorat under ordinarie tid, säger Andreas Holfelt.

LÄS MER:
 Ek vill bli Nybros derbyjoker

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!