HockeyNews
PLUS

Vändningen: Högström blir anmäld efter slaget

(10616) Marcus Högström/Dennis Everberg
Bildbyrån

Publicerad: 30 oktober 2019

Tidigare under onsdagen kom beskedet att Marcus Högström inte blir anmäld till disciplinnämnden efter slaget på Dennis Everberg under gårdagens match på Hovet.
Nu tvärvänder dock SHL och svenska ishockeyförbundet i frågan, och Djurgårdaren riskerar alltså att stängas av efter högerkroken.

SHL presenteras av ATG Sport 

Det rådde ingen brist på omdiskuterade situationer när Djurgården och Rögle drabbade samman under tisdagskvällen. En av dessa utspelade sig med knappa fem minuter kvar av matchen då Djurgårdens Marcus Högström rök ihop med Rögles Dennis Everberg.

Everberg delade ut en smäll mot Högström som, från sin position i spelbåset, svarade med att riva av hjälmen på forwarden och sedan måtta in en knytnäve rakt i ansiktet på 27-åringen. 

LÄS MER: Efter uppmärksammade bråket – hjärnskakning på Röglestjärnan 

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att DIF-backen inte skulle anmälas till disciplinnämnden, och därmed slippa eventuella påföljder efter smällen.

LÄS MER: Därför anmäls inte Högström till disciplinnämnden

– Marcus Högström har handsken på sig och slår. För att det ska anmälas till disciplinnämnden ska det vara något grövre. Att du är ute efter att skada, att det är ett regelrätt slagsmål, att två stycken slåss och en matar massor med slag på en spelare som är försvarslös. Eller ett slag i ansiktet utan handske, då anmäls det också, sa SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.

Vändningen – Högström anmäls

Beskedet möttes av starka reaktioner, men nu har en tvärvändning skett i fallet.

På sin hemsida meddelar SHL att man tillsammans med svenska ishockeyförbundet har gjort en gemensam anmälan för att: "söka praxis gällande situationen".

– Domarkåren och situationsrummet kan endast utgå från regelverket och göra bedömningar utifrån det. Gårdagens situation visar på tolkningssvårighet i regelverket och det behöver vi se över. Därför gör vi nu en gemensam anmälan med ishockeyförbundet för att kunna se över tolkningarna och skapa praxis i frågan, säger Thorsbrink och fortsätter:

– Gällande slagsmålsituationer tar regelverket upp en rad kriterier till att en situation kan anmälas vidare till disciplinnämnden. I situationen från igår tar regelverket till exempel inte upp sekvenser där en spelare håller i samt utdelar slag mot huvudet där en annan spelare saknar hjälm. Därför väljer vi nu att pröva frågan tillsammans med ishockeyförbundet för att få tydligare tolkning i regelverket framöver.

"Två fel gör inte ett rätt"

Under natten mot torsdagen valde även Djurgården att kommentera vändningen i fallet om Högström. Stockholmarna poängterar att de kommer att respektera beslutprocessen och eventuella disciplinära åtgärder mot sin nyckelspelare.

I pressmeddelandet så kritiserar man däremot hanteringen av ärendet:

"Vi brukar inte kommentera beslut eller ärenden som tas upp i disciplinnämnden. Här känner vi oss tvingade att reagera över processen. Vi är besvikna över sättet som ärendet kring Marcus Högström har hanterats från SHL. Två fel gör inte ett rätt."


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS