HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-ledningen följer Timråstjärnan: "En bit kvar"

(10580) Jonathan Dahlén-redigerad1
Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 28 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tre Kronor-ledningen följer Timrås poängmaskin Jonathan Dahlén noga.

Coacherna har sett honom spela – och ösa in poäng – i Hockeyallsvenskan och det kan finnas en öppning för Tre Kronor-debut längre fram under säsongen.

Den nye förbundskaptenen Johan Garpenlövs Tre Kronor-trupp innehåller fyra debutanter bland utespelarna, plus Rögle-målvakten Christoffer Rifalk som är uttagen i första hand för att vara med och träna med laget i Leksand före avfärden till Helsingfors dit KHL-duon Magnus Hellberg och Adam Reideborn åker.


Med samtliga spelare tillgängliga från både KHL och Champions Hockey League-lagen Djurgården, Frölunda, Färjestad, Luleå och Skellefteå blir det en erfaren första landslagstrupp.


Johan Garpenlöv berättar här om tankarna med Tre Kronor den här säsongen. Foto: Bildbyrån.


– I det här läget tänkte vi bästa spelarna som vi har tillgängliga just nu och tittade inte så mycket på ålder. Vi vill få in ett gäng spelare som vi känner presterar. Därifrån bygger vi vidare, säger Garpenlöv, som också vill att hans två assisterande coacher Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom ska få lära känna de svenska toppspelarna i Europa.


Förra säsongen valde den dåvarande förbundskaptenen Rikard Grönborg att testa många unga SHL-spelare, som har blivit draftade av NHL-klubbar.


Men med etablerade toppspelare lediga och sugna på Tre Kronor blir det de som är stommen i laget.


– Det här laget känns kanske lite rutinerat, men det är en medelålder på 26 år och det är inte jättegammalt, tycker jag. Kanske för att man tycker att namnen har varit med ett tag gör att man tror att det är ett äldre lag än vad det är, säger Garpenlöv.


Kommer ni att hålla fast vid den här linjen till Channel One Cup i december?


– Det får vi se nästa gång. Det är ingenting som är hugget i sten hur vi har planerat. Vi har naturligtvis diskuterat och vi vet vilka turneringar vi har. Nästa turnering kommer Champions Hockey League att spelas på tisdagen och vi vet inte hur många lag som spelar då och vilka spelare vi har tillgängliga. Då kan det finnas möjlighet för andra att komma in.


En av de mest spännande unga spelarna i svensk hockey är Timrås NHL-lån Jonathan Dahlén, 21.


LÄS MERHär är Garpenlövs första trupp som förbundskapten


I Hockeyallsvenskan har han gjort 24 poäng (10 mål, 14 assist) på 14 matcher och finns med i Tre Kronor-ledningens tankar.


– Vi har följt honom naturligtvis. Jag har sett honom och Markus (Åkerblom) har sett honom flera matcher. Vi följer alla ligor och följer alla spelare, sedan måste man ta ett beslut och väga de här spelarna mot varandra, säger Johan Garpenlöv.


– I det här läget och med den här truppen som vi har tagit ut nu så kände vi att han har en bit kvar.


En man för Tre Kronor? Jonathan Dahlén har landslagsledningens ögon på sig. Foto: Bildbyrån.


Garpenlöv utvecklar om Dahlén som fyller 22 år i december:


– Offensivt finns det jättemycket bra saker när man ser matcherna. Sedan finns det en sida där man inte har pucken och som behöver förbättras.


När Johan Garpenlöv ingick som en av de assisterande förbundskaptenerna till Rikard Grönborg låg tyngdpunkten på svenska NHL-spelare i VM-trupperna.

Ett framgångsrecept som gav VM-guld både 2017 och 2018.


Frågan är om Johan Garpenlöv och hans assisterande coacher Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom fortsätter på den inslagna linjen.


– Det enkla svaret på den frågan är att vi kommer att ta ut det bästa tänkbara laget tillgängligt. Sedan om det är 20 NHL-spelare, eller om det är 15 eller tio. Det får vi se. Vi kommer att fortsätta göra det jobb vi har gjort tidigare med NHL-spelare, säger Garpenlöv.


Hans första NHL-resa görs efter Karjalaturneringen i november.


– Jag kommer att åka i november och se nästan 40 NHL-spelare och Ragnarsson åker i januari. Sedan åker vi den vanliga turen i mars där vi ser alla svenska spelare. Därifrån vet man inte vilka spelare som säger ja.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!