Den ryska krisklubben betalar ut fantasilöner – han får mest


16 oktober 2019

Löneuppgifter för krisande storklubben Metallurg Magnitogorsk har läckt ut i ryska medier.

KHL-klubben slår sig in på tredje plats i ligan och har enligt uppgift en lönebudget på motsvarande 230 miljoner kronor.

Bara jättarna SKA St Petersburg och CSKA Moskva betalar bättre.


Det är en tuff säsong för Metallurg Magnitogorsk. Redan efter tre matcher fick den tjeckiske coachen Josef Jandac sparken och ersattes av den förre ryske förbundskaptenen Ilja Vorobjov, som förra säsongen fick kicken som coach för både SKA St Petersburg och det ryska landslaget.


Förra veckan fick vicepresidenten Gennadij Velitjkin lämna den sportsligt krisande KHL-klubben. Han hade jobbat i Metallurg sedan 1991 med undantag av två säsonger (2010-2012).


Men ekonomiskt är det en välmående KHL-klubb.


Enligt uppgifter på den ryska sajten sportrbc.ru är Metallurg Magnitogorsk med en lönebudget på närmare 230 miljoner kronor den tredje högst betalande klubben i KHL. SKA St Petersburg och CSKA Moskva uppges båda ligga på 265 miljoner kronor.


I Metallurg är superstjärnan Sergej Mozyakin den som drar in mest pengar och har en årslön på motsvarande 27,4 miljoner kronor. Eftersom skatten i Ryssland bara är 13 procent får han ut 23,9 miljoner kronor, alltså nästan två miljoner kronor netto i månaden.


Den NHL- och VM-meriterade backen Viktor Antipin uppges tjäna 19 miljoner kronor i Metallurg Magnitogorsk. Foto: Bildbyrån.


Viktor Antipin är näst bäst betald med 19 miljoner kronor.


Med tanke på att Metallurg är sämst i den östra konferensen i KHL är läget ansträngt. Inför säsongen har man värvat stjärnor som Jegor Jakovlev, Paul Postma, Andrei Loktionov, Brandon Kozun och Eric O’Dell.


Både Jakovlev och Loktionov uppges få 14,4 miljoner kronor i årslön medan O’Dell tjänar 11,4 miljoner. Vad den svenske VM-centern Dennis Rasmussen tjänar framgår inte av de ryska uppgifterna.


Multimiljardären Viktor Rasjnikov är klubbens president. Han är styrelseordförande för en järn- och ståljätte och beräknas ha en förmögenhet på 8,9 miljarder dollar, eller 87 miljarder kronor, vilket ger honom plats nummer 14 på Forbeslistan över Rysslands rikaste affärsmän.