Serieguide: Så slutar den södra Hockeyettan


12 september

Till helgen är det äntligen dags för nedsläpp i Hockeyettan säsongen 19/20. Som uppvärmning går HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg igenom de fyra serierna och siar kring vilka som blir toppar och vilka som blir floppar.
Idag: Hockeyettan södra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Deltagande lag (12): Borås, Halmstad, Hanhals, HC Dalen, Troja/Ljungby, KRIF, Kalmar, Mörrum, Nybro, Tranås, Tyringe och Vimmerby.

Seriesegrare: Troja/Ljungby
Det kommer att bli tight i toppen av den södra serien, men är det något lag som bör vara favoriter är det Troja. Av några olika anledningar. Andra utmanare till seriesegern som Nybro och Kalmar kommer ha fullt upp med att puckla på varandra och Tranås lär vara jagat villebråd efter fjolårets kvalseriesuccé. Dessutom har Troja ett på papperet starkare lag i år. Målvakts- och backsidan är briljant och framåt har sportchefen Daniel Håkansson fyllt på med förstärkningar som gör att ”bra men inte bäst”-spelare som är kvar i truppen kan fokusera på att vara just bra utan att känna pressen att behöva bära. Det ser lovande ut i Ljungby.

Topp 5 (till Allettan): Tranås, Nybro, Troja/Ljungby, Kalmar, KRIF
Söderserien kommer bli ett getingbo där många storsatsar och några måste misslyckas. Dessutom är de giftiga underdogsen fler än vanligt. Här snackar vi inte om ett gäng lag i kamp om den sista platsen till Allettan utan snarare mer troligt ett koppel på sex lag i kamp om två platser. Oerhört raffinerat.

Troja/Ljungby, Nybro och Tranås har för bra lag för att behöva oroa sig. De kommer också att få det tufft, men borde i slutändan kunna fixa platser i Allettan på ren skicklighet. Det gör att Kalmar, KRIF, Hanhals, HC Dalen, Vimmerby och Mörrum gör upp om de två återstående platserna. Där faller mina val på Kalmar med sin fruktade offensiv och KRIF vars nybygge trots många unga nykomlingar ser riktigt spännande ut.

HC Dalen är en spännande joker, Hanhals har många spelare som säkerligen kan få samma fina utvecklingar som många fick under Niclas Högberg ifjol och Mörrums storsatsning är imponerande men kanske lite ihålig. Vimmerby borde ta sig till Allettan i vilken serie som helst trots att de ser påtagligt försvagade ut, men söderserien blir stenhård.

Joker: HC Dalen
Det blev varken spel i Allettan eller playoff ifjol trots att HC Dalen hade ett riktigt bra lag på papperet. Men kanske passar situationen laget hamnat i nu sedan stora delar av spetsen ur stommen lämnat väldigt bra. HC Dalen har ju haft förtvivlat svårt att prestera när de förväntats föra matcherna och varit favoriter. Nu är Per Gustafssons gäng underdogs igen och faktum är att de plockat in ett helt gäng väldigt intressanta spelare i laget.

Jumbo: Halmstad
Det är nästan lite synd om Hammers. Laget har förstärkts klokt och ser på papperet ut att vara starkare än det gäng som tvingades till negativt kval i våras. I år finns lite mer spets och fler hot i laguppställningen trots att flera av de mer etablerade spelarna lagt av. Att Halmstad ser ut att bli jumbo har således inte särskilt mycket med dem själva att göra. Det är helt enkelt så att söderserien blir så oerhört stark i år att motståndet blir övermäktigt.

Flopprisk: Vimmerby
Smålänningarna har positionerat sig som ett av topplagen att räkna med i Hockeyettan. Ett lag som går till Allettan och som med offensiv hockey oftast är med och har framskjutna placeringar. Men förlusten av tränaren Phil Horsky (som gått till och hunnit lämna Karlskrona) och sportchefen Daniel Stolt betyder nog mer än många tror. Vimmerby har, trots att spetsarna lämnat och truppen försvagats, ett bra lag till den här säsongen, men det kan ändå bli tufft att nå Allettan. Och gör man inte det, då är det en flopp.


Het nykomling: Borås
Efter ett plågsamt fritt fall genom seriesystemet har Borås kommit på fötter igen och klättrat hela vägen tillbaka från division 3 till Hockeyettan och det är en nykomling med så väl potential som publik som kliver tillbaka in i finrummet. Säsongen som kommer kanske mer handlar om att etablera sig än något annat, men inom de närmsta åren har Borås alla möjligheter i världen att växa till ett topplag i söderserien om de spelar sina kort rätt.

Fråga: Har vi någon gång sett en så öppen söderserie?
Att söderserien år efter år efter år pekas ut som den starkaste Hockeyettan-serien i landet är inga nyheter (även om det vissa säsonger har varit en sanning med modifikation). Att så sker även inför den här säsongen är inga konstigheter. Men frågan är om det någonsin varit så här ovisst? I år finns det ingen slagpåse, men mängder av lag som storsatsar och så många som nio klubbar är rimliga Allettan-utmanare. Getingbo är förnamnet och det kommer bli en fantastisk serie att följa.

Utropstecken: Marcus Paulsson
Mörrums satsning må se lite haltande ut, men en sådan sak som att en så pass stor stjärna som Marcus Paulsson kommer ner i Hockeyettan innan klassen egentligen har börjat dala höjer tempen på serien och den sätter otvetydigt mycket spotlight på Mörrum. Han visar hjärta som kommer hem och han kommer bli den mest påpassade spelaren i hela serien.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons