Serieguide: Så slutar den östra Hockeyettan


11 september

Till helgen är det äntligen dags för nedsläpp i Hockeyettan säsongen 19/20. Som uppvärmning går HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg igenom de fyra serierna och siar kring vilka som blir toppar och vilka som blir floppar.
Idag: Hockeyettan östra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Deltagande lag (12): Enköping, Hammarby, Hanviken, Huddinge, Hudiksvall, Vallentuna, Segeltorp, Sollentuna, Strömsbro, Wings, Visby/Roma och Väsby.

Seriesegrare: Huddinge
En av de största snackisarna i hela Hockeyettan under sommaren har så klart varit Huddinge och klubbens lagbygge där spelare på spelare på spelare som tidigare representerat klubben plockats tillbaka. Vissa kallar det nostalgibygge, andra dräglar sig sönder och samman av upphetsning över hur sylvasst det ser ut. Det kan bli överflödets förbannelse att ha så många skickliga spelare som Huddinge har, men oavsett vilket, i den östra serien ska det bara räcka till en komfortabel serieseger.

Topp 5 (till Allettan): Huddinge, Hudiksvall, Visby/Roma, Väsby, Vallentuna
Fyra av de här lagen känns ganska givna. Huddinge är storfavoriter. Hudiksvall tog sig till kvalserien ifjol och har även om sportchefen Per Langer tvingats bygga om lite fortsatt en riktigt stark trupp. Visby/Roma ser trots det tunga tappet av Oskar Lundberg rent av starkare ut än ifjol under nye tränaren Hans ”Säcken” Särkijärvi och Väsby har byggt på kontinuitet och varit ett lag att räkna med de senaste åren.

Men bakom dem blir det intressant. Hammarby ska inte räknas ut, nykomlingen Strömsbro kan skrälla och Enköping vill naturligtvis ha ett och annat att säga till om i toppstriden. Men det lag som tycks ha förstärkt bäst är ändå Vallentuna som värvat hem Tobias Ericsson och fått spetsbacken Nicklas Sjölund att stanna. Kan norrortslaget bara höja nivån en aning från tidigare säsonger, då kan det faktiskt bli Allettan.

Joker: Hammarby
Det ser ofta ganska spännande ut, men räcker sällan hela vägen fram. Hammarby har under sina säsonger i Hockeyettan haft svårt att hitta en jämn nivå som gör att de kan utmana de riktiga topplagen på allvar. Det har varit alldeles för mycket ömsom vin, ömsom vatten. Men i år ser kampen om femteplatsen vidöppen ut och laget Bajen kan ställa på isen är absolut inte oävet. Framförallt har man ett oerhört solitt målvaktspar med de rutinerade herrarna Sebastian Andersson och Marcus Due-Boje.

Jumbo: Segeltorp
Snacka om omvänd verklighet. När Segeltorp var nykomlingar ifjol fick de hastigt och lustigt en hel hoper av stjärnspelare som skickades ut ur Huddinge i knäet och blev sylvassa. Nu har merparten av den skaran efter chefsbytet i Talangfabriken valt att knalla tillbaka till Björkängshallen och Segeltorp tvingas starta om med ett oerfaret lag där många av värvningarna är division 2-spelare. Det ser väldigt tunt ut.

Flopprisk: Hudiksvall
Man ska inte måla fan på väggen, men risken är överhängande att Hudiksvall plötsligt tror att de är ”the shit” nu när de efter elva sorger och sju bedrövelser ändå tog sig till kvalserien under våren. Många spetsar har lämnat och ersatts av spelare som har gedigen ettan-erfarenhet men kanske inte nödvändigt är samma spets. Dessutom ska man försöka förfina det offensiva spelet som blev lidande när defensiven gjorde laget framgångsrikt ifjol. Sådant kan ta tid och bli lite svajigt. Per Ljusteräng är en bra men principfast tränare. Köper inte laget hans koncept kan det börja knorras i omklädningsrummet.

Het nykomling: Strömsbro
Det har skrivits ganska mycket om nykomlingen och dess satsning på Gävle-bördiga killar och faktum är att om pusselbitarna faller på plats kan det bli riktigt bra. Flertalet av spelarna som kommer in från förskingringen gör det kanske aningen skamfilade, men hittar Strömsbro en balans i laget finns mycket klass på många händer. Sportchefen Johan Wennberg är en man med visioner. Han vill inte se Strömsbro (som startade säsongen 16/17 i division 3) i Hockeyettan. Han vill att den succéresa han tagit ut klubben på ska fortsätta upp i Hockeyallsvenskan inom tre år. Klubbar som kliver in i ligan med den typen av ambitioner höjer naturligtvis tempen per automatik.


Fråga: Exakt hur bra är Huddinges hemvändarbygge?
På papperet har Huddinge material för att sätta ihop fyra sylvassa linor. De har kvalitetsbackar i överflöd och två målvakter som kommer att kampas ordentligt om att få vara etta. Det är odiskutabelt att Talangfabriken på papperet har ett av Hockeyettans allra starkaste lag. Men hur ska det fungera i praktiken? Hur stor är motivationen till att verkligen spela på topp hos alla av hemvändarna och hur ska ledarna lyckas hålla spelarna nöjda när pur spets ofrånkomligen kommer att få sitta på bänken. Det blir hyperintressanta frågor att noga följa upp svaret på i vinter.

Utropstecken: Sollentunas spjutspetsar
Trots poängsprutande genombrottssäsonger den gångna vintern lyckades Sollentuna behålla så väl Lucas Lagerstedt som Elias Lindskog i truppen. Fortsätter de på inslagen linje kommer de göra storartad succé den här säsongen och trona som riktigt stora utropstecken.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons